Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Moezelreis wijnprofessionals proefgroep Rechteroever

Moezelreis - Mosel Reis - proefgroep Vinologie "Rechteroever"

Moezelreis wijnprofessionals proefgroep Rechteroever

Moezelreis wijnprofessionals proefgroep Rechteroever – In het weekend van 24 maart 2018 maakte onze proefgroep een wijnreis (Moezelreis – Mosel Reis – proefgroep Vinologie “Rechteroever”) naar de Moezel, Mosel, voor de puristen. Een intensieve en geweldige trip naar beroemde en minder beroemde wijnhuizen. In Nederland wordt de Mosel nogal eens onderschat door de “markt”, maar attention, “de markt” is voornamelijk een abstract commercieel begrip dat doorgaans geen hartsvriend is van de wijnwereld. Kort door de bocht, of liever, kort door de Moselschleife, Duitsland als wijnland is “hot” bij de wijnliefhebbers, maar niet bij de wijndrinkers.

Moezelreis wijnprofessionals proefgroep Rechteroever

Moezelreis wijnprofessionals proefgroep Rechteroever

Moezelreis wijnprofessionals proefgroep Rechteroever – Weingut Van Volxem, Wiltingen

Het verhaal van Van Volxem is indrukwekkend en zo ook haar wijnen, die behoren tot de beste van de Saar, Mosel en Duitsland. De droge witte wijnen van Van Volxem kenmerken zich door elegantie en de enorme spanning van zuren, fruitzoet en mineralen. In een perfect jaar als 2015 hebben alle wijnen geen hoger alcohol percentage dan 12%! Hierdoor zijn ze enorm verteerbeer en gastronomisch zeer breed inzetbaar. Het Informatiebureau voor Duitse Wijn heeft in juli 2016 met een aantal wijnschrijvers een bezoek gebracht aan de Saar en Mosel. Zie hieronder de teksten over Van Volxem die zij over dit wijngoed te melden hebben.

“Weingut Van Volxem produceerde in 2015 superieure Rieslings met een perfecte balans. Volgens eigenaar Roman Niewodniczanski, als weinig anderen bezeten van zijn vak, gaat het wellicht om de beste oogst van de afgelopen 20 jaar. Zijn optimisme is terecht, want met hun ragfijne zuren en voor de Saar zo kenmerkende mineraliteit zijn zijn Rieslings toonbeelden van elegantie en complexiteit. Intens van smaak en toch lichtvoetig. In één woord: uniek!” Wijlen René van Heusden, Perswijn.

“Van Volxem: Superwijnen uit de Saar. De wijnen van Van Volxem weerspiegelen unieke zuiverheid in combinatie met citrus en ragfijne zuren op het scherpst van de snede. De terroirexpressie (schieffer) komt in de geur en smaak volledig tot zijn recht. Vitaal en energierijk mondgevoel worden vertaald in de ultieme smaakbeleving. Deze superlatieven vindt men duidelijk in het jaargang 2015 terug. Bijzonder gastronomische wijnen vooral in een fijne keuken waarbij de omgang met zuren een belangrijke rol spelen.” Jan van Lissum, The Wine & Food Association.

“Fantastische wijnen, over de hele linie, stuk voor stuk.” Han Sjakes, Horeca Entree.

Moezelreis proefgroep Vinologie Rechteroever

Moezelreis wijnprofessionals proefgroep Rechteroever – Roman Niewodniczanski

Roman Niewodniczanski nam in 2000 het historische Weingut Van Volxem in Wiltingen over, ging er wonen en herstelde het in oude luister. Hij is een telg uit de Bitburger-familie, van de beroemde bierbrouwerij in Bitburg, op 30 kilometer van Trier. En, even voor het plaatje: 2.05 meter lang, met viking-achtige gelaatstrekken en lichaamsbouw, haar in een staart, hoogst intelligent, leergierig en hyperactief.  Zijn handdruk is indrukwekkend, ik was blij dat ik h’m terugkreeg. Hij werkt, ondersteund door managing director en wijnmaker Dominik Völk, als een missionaris aan het opnieuw naar de wereldtop brengen van de witte Moselwijnen, vooral die uit ‘zijn’ koele Saarregio. Met buurman Egon Müller als lichtend voorbeeld. Hoewel: waar Egon Müller beroemd is om zijn edelzoete (botrytis)rieslings, is droge riesling het speerpunt van Roman.

Moezelreis wijnprofessionals proefgroep Rechteroever – Weingut Forstmeister Geltz Zilliken

De familie Zilliken is al meer dan 250 jaar actief in de wijnbouw in de Saarvallei. De status en de reputatie van het domein zijn voornamelijk het werk van de Pruisische districtbosbouwer (Forstmeister) Ferdinand Geltz (1851-1925). Als eerbetoon aan zijn werk draagt het huis nog steeds zijn naam. Ondanks de tweede wereldoorlog, waarin het wijngoed, gebouwen en kelders vernietigd en de wijngaarden ernstig beschadigd werden, volhardt de familie en blijft het bedrijf bestaan. Het is sinds Hans-Joachim Zilliken en zijn vrouw Ruth het bedrijf overnamen, dat wijnhuis Zilliken naar de top kon doorgroeien.
In 1972 beëindigt Hans-Joachim (roepnaam Hanno) zijn studies in Geisenheim, in 1976 neemt hij de verantwoordelijkheid voor de kelder over van zijn vader, en in 1981 neemt hij heel het bedrijf over. In 2007 komt ook dochter Dorothee mee in het wijngoed, nadat ze ook haar studies in Geisenheim heeft afgerond. Daarmee is de elfde generatie wijnmakers binnen de familie een feit.

Weingut Forstmeister Geltz Zilliken verbouwt uitsluitend Riesling. Buiten een klein perceeltje van 1 ha op de Ockfener Bocksberg komen alle druiven van de Saarburger Rausch. Deze wijngaard, als Grosse Lage geklasseerd door het VDP, is 26 ha groot en zuid tot zuidwest georiënteerd en situeert zich net noordelijk van de stad Saarburg. De hellingsgraad bedraagt 60%. 10 ha van de Saarburger Rausch behoort toe aan Zilliken. De samenstelling van de bodem is uniek hier: fijn verweerde grijze Devoon leisteen met een belangrijk aandeel Diabas, een groenkleurig vulkanisch gesteente.

Weingut Forstmeister Geltz Zilliken heeft een indrukwekkend diepe kelder met bijna 100 procent vochtigheid, perfect gesneden houten vaten waarin de meest briljante Saar-wijnen rijpen. Hanno Zilliken, ondersteund door dochter Dorothee, maakt kostbare zoete slanke, stralende en heldere Riesling-wijnen. Zijn wijnen zijn echt tijdloos, verweg van elke markt- of modetrend! Wij proefden een indrukwekkende wijn uit 1993, zo fris en zo geweldig! Rieslings van deze stijl staan ​​voor de zijdezachte Saar, ze zijn nooit hard, maar altijd indrukwekkend. Fantastische wijnen die bijna het eeuwige leven hebben!

Volgens Hanno en dochter Dorothee is het aandeel Diabas belangrijk voor de wijnen van Zilliken. “Het gesteente geeft aan wijnen uit de Rausch een specifieke elegantie, finesse, precisie en nadrukkelijke aciditeit“, zegt Dorothee. Wijnmaken gebeurt op traditionele wijze hier. Alle wijnen worden opgevoed op oude houten vaten, die gestockeerd liggen in de diepste ondergrondse kelders van de streek. Door de nabijheid van een ondergrondse bron is de vochtigheid hier steeds 100%, terwijl de temperatuur constant 10°C bedraagt. Volgens Stephan Reinhardt draagt de atmosfeer in de kelder bij tot de stijl van wijnen van Zilliken. “Er is iets speciaals in de wijnen, iets etherisch, een koele toets zoals in een donker en vochtig woud. Het was pas toen ik met Hanno drie verdiepingen onder de grond in de kelder kwam, dat ik het herkende: de vluchtige geuren die hier aanwezig zijn, zijn ook in de wijn te herkennen…” Natuurlijk is de nauwgezette manier van wijnmaken ook verantwoordelijk voor de unieke stijl hier. Vergisting gebeurt altijd spontaan, zoals gezegd dus in oude houten vaten waarin de wijn ook verblijft tot het moment van bottelen.

Enkele vermeldingen in de pers:
Gault Millau: 4 druiventrosjes, in uitgave 2013 werd de Kabinett Saarburger Rausch 2011 als beste Kabinett van Duitsland gekroond, en de Saarburger Rausch -1- Auslese als beste Auslese van Duitsland. Dit huzarenstukje werd nog eens herhaald in 2014… In dit jaar werd ook de Spätlese Saarburger Rausch “06 04? 2003 tot beste edelzoete wijn uitgeroepen. De 2011 Saarburg Rausch Riesling Großes Gewächs werd in de Feinschmecker Riesling Cup 2012 in München in de TOP 15 van de droge rieslings verkozen. De Eichelmann gids bedeelt Wgt. Forstmeister Geltz-Zilliken jaar na jaar met eervolle vermeldingen.

Moezelreis proefgroep Vinologie Rechteroever

Moezelreis Rechteroever – Weingut Maximin Grünhaus

Het sprookjesachtige landgoed van Maximin Grünhaus ligt aan de voet van een lange steile helling op het zuiden aan de linkeroever van de Ruwer, ongeveer twee kilometer voordat het de Moezel verbindt. Het landgoed behoort tot de familie Von Schubert en is verdeeld in drie afzonderlijke maar aangrenzende wijngaarden: de Abtsberg, de Herrenberg en de Bruderberg. Elk van deze wijngaarden heeft zijn eigen specifieke micro-klimaat, gradiënt en bodemsamenstelling, verschillen in terroir die het unieke karakter van de wijnen in Maximin Grünhaus verklaren.

Moezelreis Rechteroever – De Abtsberg

Wijnen geoogst uit deze wijngaard waren oorspronkelijk bestemd voor de tafel van de abt (oftewel abt) van de abdij van St. Maximin. De site beslaat 14 hectare, waarvan delen al meer dan duizend jaar beplant zijn met wijnstokken. De ondergrond is blauwe Devonische leisteen en de heuvel loopt van zuid naar zuid tot west, met een stijgingspercentage tot 70%. Abtsberg-wijnen worden gekenmerkt door een fijn gestructureerde subtiele mineraliteit, een pittige zuurgraad, genereus fruit en een grote delicatesse. Ze behoren tot de langst geleefde Rieslings van de regio.

Moezelreis Rechteroever – De Herrenberg

De wijnen van deze wijngaard zijn speciaal gemaakt voor de dirigenten van de abdij. De site strekt zich uit over 19 hectare, en profiteert van diepe bodems met goede waterretentie, over een basis van rode Devonische leisteen. Wijnen uit de Herrenberg vertonen vroeg in hun leven fruit en body, maar hebben ook een buitengewoon verouderingspotentieel.

Moezelreis Rechteroever – De Bruderberg

De kleinste van de wijngaarden, die slechts 1 hectare beslaat, leverde de Bruderberg wijn voor de monniken (of ‘broers’). De site heeft dezelfde Devoon leisteen bodem als de Abtsberg naast de deur, en de wijnen zijn erg pittig, soms met een rustieke lei minerale kwaliteit. Ze zijn volledig geclassificeerd als Qualitätswein en hebben een groot potentieel voor veroudering.

Het werk in de Maximin Grünhaus-wijngaarden gebeurt in nauwe harmonie met de natuur. Bemesting is overwegend biologisch, en de wijngaarden zijn beplant met een dekking gewas van wilde kruiden en grassen. Maximin Grünhaus gebruikt geen pesticiden of herbiciden, maar houden de gezondheid van de druiven in stand door intensief handmatig werk. Om de kwaliteit te waarborgen, zijn de opbrengsten beperkt tot ongeveer 45 – 55 hectoliter per hectare (hl / ha). De druiven worden met de hand geoogst en, afhankelijk van het karakter van het wijnjaar, kunnen verschillende trits worden gemaakt door de wijngaard. Aan het begin van 2004 nam Stefan Kraml de leiding over de wijnbouw en wijnbouw in Maximin Grünhaus. Sinds die tijd hebben de wijnen van het landgoed geprofiteerd van zijn compromisloze hoge normen. Het belangrijkste druivenras in Maximin Grünhaus is, en zal altijd Riesling zijn, dat is 94% van het totaal. In 2008 werd een hectare Pinot Blanc en Auxerrois voor het eerst geoogst. In 2007 werd nog een hectare geplant met Pinot Noir, voor het eerst in 150 jaar.

De Grünhaus cuverie ligt gunstig vlak bij de wijngaarden, zodat geoogste druiven binnen een paar minuten aan de pers kunnen worden bezorgd. Afhankelijk van de vereisten van de oogst, kunnen de druiven worden gemacereerd of worden onderworpen aan het persen van hele bossen in een moderne pneumatische pers. Na een nacht natuurlijke klaring via sedimentatie, wordt de most op een optimale fermentatietemperatuur gebracht en gefermenteerd met natuurlijk voorkomende wilde gisten in klassieke grote eiken vaten (Fuder-vaten) of kleine roestvrijstalen tanks. Dit bevordert de optimale ontwikkeling van minerale aroma’s uit de leisteengrond en verzekert de levensduur van de Rieslings.

Het lijkt erop dat het landgoed Maximin Grünhaus in de Romeinse tijd dicht bewoond was. Romeinse platte bakstenen in de fundamenten van het landhuis, pottenbakkersresten en dak- en wandtegels suggereren dat er ooit een ‘Villa Rustica’ op de plek van het huidige Schloss stond. Er zijn aanwijzingen dat er in de Romeinse tijd wijn op het landgoed werd geproduceerd: ontdekkingen zijn de overblijfselen van een aardewerk, die amfora produceerden voor het bewaren van wijn, samen met messen van de Romeinse druivelaar.

Het eerste documentaire bewijs van Grünhaus, toen ‘Villa ad Valles’ genaamd, dateert van 6 februari 966. Keizer Otto 1, erfgenaam van Karel de Grote, bevestigde een schenking die in de 7e eeuw door de Frankische koning Dagobert was gemaakt. In die tijd waren de gebouwen, de wijngaarden en het omringende land aan het Benedictijnse klooster van Saint Maximin in Trier gegeven. Dit document bevindt zich momenteel in de Biobliothèque Nationale in Parijs. Tot het einde van de 18e eeuw werd Maximin Grünhaus beheerd door de abdij van Saint Maximin. Nadat alle kerkgoed door Napoleon was geseculariseerd, werd het landgoed tot 1810 onder Frans bestuur gehouden. In dat jaar werd het landgoed verkocht aan Friedrich Freiherr von Händel. Veertig jaar later ging het over op zijn kleinzoon, Friedrich Freiherr von Solemacher. In 1882 kocht Carl Ferdinand Freiherr von Stumm-Halberg het landgoed Grünhaus, dat bestond uit wijngaarden, een boerderij en uitgestrekte bossen. Investerend zwaar, transformeerde hij het in een van de meest moderne van zijn tijd. Een turbine in de Ruwer leverde elektriciteit om talloze machines van stroom te voorzien, inclusief de hydraulische persen in de cuverie. Kleine locomotieven liepen over de wijngaardwegen en een kabelwagen vervoerde apparatuur rond de wijngaard. De enige zoon van de von Stumm stierf vroeg, dus hun dochter Ida ontving het landgoed als haar bruidsschat op de dag van haar huwelijk met Conrad von Schubert, later een luitenant-generaal. Met de verandering van naam aan het einde van de negentiende eeuw veranderde het label ook. Tot op heden werd het onmiskenbare art nouveau-label gebruikt voor alle Rieslings van het landgoed. Aan de linkerkant, naast een uitzicht op Grünhaus en mooie wijnstok motieven, is een gouden ovaal frame met het wapen van de von Schuberts, geflankeerd door twee cherubijnen. Het dier in het wapen is een snuivend stoompaard met een zwaard tussen zijn voorhoeven. Dit verwijst naar de prestaties van Conrad von Schubert, die het eerste spoorwegingenieurregiment oprichtte, en werd veredeld door de Duitse keizer. Op het wapen is ook een mijnwerkerslamp en een tandwiel te zien. Dr. Carl von Schubert, die nu het bedrijf runt, komt uit de vijfde generatie van het gezin. Zijn proefschrift onderzocht de economie van de wijnbouw op steile hellingen. Wijnmaker Carl von Schubert heeft meerdere malen nationale en internationale grote prijzen gewonnen met zijn wijnen. Naast Rieslings van zeer hoog niveau worden er ook fantastische wijnen van Weissburgunder en Spätburgunder verkregen. De wijnen van Maximin Grünhauser vind je wereldwijd in de betere restaurants!

Maximin Grünhaus - Weingut der Familie von Schubert

Moezelreis Rechteroever – Weingut Blees Ferber

De wijnmakerij Blees Ferber is ontstaan ​​uit de fusie van twee wijnhuizen aan de rand van het wijndorp Leiwen. De grootouders van eigenaar Stefan Blees hebben heel hard gewerkt om het wijnhuis te starten. Zijn ouders werkten er niet minder om  en ontwikkelden het wijnbedrijf tot een succesvolle en moderne onderneming. Stefan heeft maar één doel, het wijngoed naar een veilige toekomst leiden zonder concessies te doen aan de kwaliteit van de wijnen. Wijn is iets geweldigs en mag nooit in massa worden geproduceerd. Elke vintage is anders en dat moet ook weerspiegeld worden in de wijn. Stefan maakt geen saaie wijnen, maar wijnen wiens oorsprong te herkennen is aan boeket, smaak en kleur.

Stefan is een echte causeur waar het wijnproeven absoluut niet verveelt. Hij weet waarover hij het heeft en de ontwikkelingen spreken voor zich. Inmiddels drie trosjes in de wijngids van GaultMillau!

De wijnen van Stefan weerspiegelen de essentie van een heel jaar. Temperatuur, regen, zon – ook de mist , die wordt weerspiegeld in de wijnstokken. Het doet er allemaal toe. Op toplocaties zijn de natuurlijke omstandigheden die de planten optimale mogelijkheden geven om een ​​perfecte vrucht te vormen, juist. Het gebruikelijke werk dat in de wijngaard gebeurt, krijgt op zeventig en meer graden helling in de steile helling een speciale fitnesscomponent. Sinds mensenheugenis zijn de toplocaties met de hand gelezen. Niet omdat er ( nog ) geen machines zijn die daar kunnen worden gebruikt, maar omdat deze specifieke oogst het verdient met de hand geoogst te worden! Stefan is er van overtuigd dat dit de moeite loont. Door deze eerste selectie van druiven al bij de oogst, zorgt hij ervoor dat hij later in de kelder het karakter van de betreffende situatie nog beter in de fles kan krijgen!

Moezelreis Rechteroever – Wijngaarden Blees Ferber

Piesporter Gärtchen

Diese Lage ist unsere Monopollage

Neumagener Sonnenuhr

NON PLUS ULTRA (beter is er niet)

Piesporter Goldtröpfchen

Grand Cru

Trittenheimer Apotheke

Spitzenlage an der Mittelmosel

Herrenberg

Roter Schiefer

Neumagener Rosengärtchen

Das Rosengärtchen umringt die Neumagener Sonnenuhr

Leiwener Laurentiuslay

Erste Lage

Blees Ferber

Moezelreis Rechteroever – Weingut Andreas Schmitges

Een steile helling betekent: pure natuur, een spectaculair landschap, altijd een beetje avontuur, perfect zonlicht en vooral, Riesling, een klasse apart! Andreas en Kilian Schmitges besloten met vol vertrouwen en passie voor Riesling druivenstokken te cultiveren in dit unieke culturele landschap. De zeer speciale combinatie van leisteenvloeren en extreme hellingen is precies wat een Riesling nodig heeft! Hun wijnmakerij kan terugkijken op een lange geschiedenis – voor het eerst vermeld in 1744. Zelfs zonder een kasteel of edel bloed kunnen zij worden herkend aan kwaliteit, inventiviteit, innovaties, unieke bodem, eerlijk werk, snelle service en eerlijke prijzen. Hierdoor hebben zij de afgelopen jaren de harten veroverd van een kleurrijke menigte wijnliefhebbers uit de hele wereld.

Als zesde generatie zijn Riesling-wijnmakers, Andreas en Kilian Schmitges, creatieve denkers en game-changers die zich inzetten voor principes van – het gebruik van niet-geënte wijnstokken – om een lage opbrengst maar hoogwaardige druiven te krijgen, zorgvuldige vinificatie, meestal selectieve handpluk, zachte druivenverwerking, cool , trage en deels spontane gisting om wijnen van hoge kwaliteit te garanderen. Dit resulteert in individuele Rieslings die het unieke karakter van de vintage en de locatie weerspiegelen. Ze houden van uitdagingen zoals de “Erdener Prälat” en de “Erdener Treppchen” – Twee van de beste steile wijnhellingen aan de Moezel. Werken op steile hellingen betekent dat de Schmitges het lied kunnen zingen van: eindeloze inspanningen van 100% handwerk (en niet alleen tijdens de oogst), enorme fysieke inspanning en onhoudbare passie voor hun beroep.

Weingut Andreas Schmitges

Waarom doen mensen al meer dan 1000 jaar de moeite om in de “langste Riesling-kloof ter wereld” Riesling-wijnstokken in zulke extreme omstandigheden direct in de kale rots te planten? Waarom is het selecteren van druiven en het handmatig oogsten zo belangrijk voor het individuele karakter van de wijn? Kent u de impact die de grijze en rode leisteenbodems hebben op de smaak van de wijnen? Waarom ruikt Riesling anders als de druiven op de bodem van de vallei worden gekweekt in vergelijking met de bovenkant van de bergkam?

De steile hellingen van de Moezel zijn zo uniek dat u het verschil van elke afzonderlijke wijngaard kunt proeven. De wijngaarden kunnen slechts 100 meter van elkaar verwijderd zijn, hebben een hellingsverschil van meer of minder van 10%, bevinden zich 100 meter hoger of lager, de grond kan rode leisteen zijn in plaats van grijze leisteen en alles aan de wijn is anders. Nergens ter wereld vindt u de uniciteit van de lagen, te vinden in Riesling, zo prominent aanwezig dan aan de Moezel. Waar in andere wijnregio’s alleen cuvées succesvol kunnen zijn, hebben de wijnen hier voldoende zeggingskracht en waarde om individueel in de fles te worden gestopt.