Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Weingut Johannes Fischer Bocksteinhof!

Weingut Dr. Fischer

Wijnimport van Vino Amore

Weingut Johannes Fischer Bocksteinhof – import

Weingut Johannes Fischer - Bocksteinhof

Weingut Johannes Fischer – Bocksteinhof

Weingut Johannes Fischer Bocksteinhof – import – hoe het zo is gekomen…

Weingut Johannes Fischer Bocksteinhof import – Op 24 augustus 2019 bezocht ik met mijn broer de SaarRieslingSommer! Als Duitsland specialist voor mij geen straf, maar een uitgelezen moment om mij nog verder te verdiepen in de aristocratie en schoonheid van de Saar wijnen!

Weingut Johannes Fischer Bocksteinhof – Saardal

Op de steile hellingen van het Saardal is Riesling hofdame bij uitstek! De groeicondities aan de zijrivier van de Moezel zijn dusdanig ideaal voor dit edele druivenras dat bijna 80% van de wijngaarden ermee is beplant. In combinatie met extreem lage opbrengsten resulteert dat in unieke wijnen met een uitzonderlijke kwaliteit en een geheel eigen karakter. Enkele specifieke kenmerken zijn:

  • de Saar-wijngaarden liggen hoger dan die aan de Moezel;
  • het is in de Saar gemiddeld 2 graden koeler dan in de rest van de Moezel / Mosel wijnregio;
  • de Saar-riesling rijpt erg langzaam. Met zijn rond de 140 dagen heeft de druif hier misschien wel het langste groeiseizoen wereldwijd!;
  • de Saar-bodem bestaat voornamelijk uit het donkere leisteen, ook wel Devonschiefer genoemd naar de imaginaire aardlaag;
  • de Saar-riesling wijnen onderscheiden zich van andere Mosel wijnen door een opvallend aristocratisch karakter en een finesse en mineraliteit;
  • er bestaan nauwelijks lichtere wijnen dan de Saar Riesling Kabinett met haar alcoholpercentage van zo’n 8%;
  • de Scharzhofberg – een van de bekendste en absoluut beste Rieslingwijngaarden ter wereld – bevindt zich in het Saar gebied;
  • meer dan een derde van de Mosel VDP. Erste Lagen – dus de topwijngaarden in het Mosel-Anbaugebiet – bevinden zich in de Saar regio;
  • van de 31 VDP-wijnmakers in de Mosel-regio zijn er tien afkomstig uit de Saar;
  • wijnhuizen als Reichsgraf von Kesselstatt, Forstmeister Geltz-Zilliken, Van Volxem, Peter Lauer, Von Othegraven, Weingut Johannes Fischer – Bocksteinhof en Egon Müller – produceren hun geweldige wijnen rond de oevers van de Saar!

Weingut Johannes Fischer Bocksteinhof

Weingut Johannes Fischer Bocksteinhof import – Op zo’n dag komt je er achter dat 12 wijnboeren ‘afklapperen’ eigenlijk te veel is voor één dag! Dat gaan we dus de volgende keer anders doen! Wat de feitelijke reden is dat ik enthousiast ben over deze wijnen is dat in de middag, toen de vermoeidheid dreigde toe te slaan, deze wijnen mij meteen wakker schudden! Deze wijnen waren totaal anders dan ‘gemiddeld’ geproefd! Wat een extract, wat een mineraliteit, wat een ‘eigen gezicht’! Zowel mijn broer en ik waren meteen enthousiast! Ik wil deze wijnen in Nederland voor het voetlicht zetten en ga daar mijn best voor doen!

Weingut Johannes Fischer Bocksteinhof – geschiedenis

Weingut Johannes Fischer – Bocksteinhof  – Het historische landgoed Weingut Johannes Fischer – Bocksteinhof ligt in Ockfen, een klein dorp in een zijrivier in de buurt van de samenvloeiing van de rivieren de Saar en de Moezel in het verre westen van Duitsland. Schriftelijke gegevens over de wijnbereiding in Ockfen dateren uit het Villa Occava-klooster, dat in 975 werd gesticht; volgens wijnhistorici werd de wijnbouw echter meer dan 2000 jaar geleden door de Romeinen naar de regio Moezel-Saar-Ruwer gebracht.

Volgens het certificaat wordt de familie Fischer sinds 1758 wijn verbouwd. Het hoofdhuis van de wijnmakerij bevindt zich in Saarburg. Van 1950 tot 1952 werd de Bocksteinhof aan de voet van de wereldberoemde “ Bockstein ” in Ockfen gebouwd door Dr. Hanns Heinz Fischer, de grootvader van de huidige eigenaar Johannes Fischer. Binnenplaats en berg zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De vader van Johannes, Hans-Henning Fischer, leidde het wijnhuis samen met zijn vrouw Karin tot aan zijn dood in 1999; zij op haar beurt tot 2014, het jaar van de overdracht aan Johannes Fischer. Johannes Fischer is de huidige eigenaar van het historische Weingut Dr. Fischer, dat samen met Nik Weis (St. Urbans-Hof) en Martin Foradori (Hofstätter in Alto Adige) nieuw leven werd ingeblazen in 2014. Na interne meningsverschillen nam Johannes Fischer zijn wijngaarden in de Ockfener Bockstein over in zijn eigen landgoed in 2018. Onder zijn leiding en de samenwerking van de twee broers en zussen Anne en Stefan, leidt de jonge generatie de lange geschiedenis van de boerderij en de traditie van het wijnhuis naar een nieuwe toekomst.

Verantwoordelijkheid nemen voor kwaliteit en zelfstandig je eigen standaard zetten heeft topprioriteit. De filosofie is om heldere, minerale, fijnfruitige en terroirvormige Rieslings te produceren. Lagere opbrengsten, veel handwerk en handplukken op steile hellingen zijn de middelen om van jaar tot jaar topkwaliteit te produceren. Alles is ondergeschikt aan dit doel. De familie maakt zich vooral zorgen over de authenticiteit van de wijnen.

Geologie : blauw leisteen, gedeeltelijk geërodeerd leisteen.
Druivenrassen ; 100% Riesling – gemiddelde leeftijd van de wijnstokken: 35 jaar.
Vinificatie : Johannes Fischer.
Wijnen : droog, fijn droog of nobel zoet, maar altijd mineraal gevormd, met finesse en originaliteit – gewoon typisch SAAR!

Het gezaghebbende blad Mosel Fine Wines over de recente jaargangen van Weingut Johannes Fischer Bocksteinhof (juni 2019 – juli 2020)

2019er Weingut Johannes Fischer Riesling Trocken Bockstein 91 punten

De 2019er Riesling Trocken Bockstein is een landgoedwijn gemaakt van fruit geoogst in de Ockfener Bockstein en werd gefermenteerd in roestvrij staal voor het bottelen na de lente. Het biedt een subtiel ingetogen en subtiele neus gemaakt van peer, vlierbloesem, witte perzik, oranjebloesem en rokerige elementen. De wijn is lekker speels en elegant in de mond (hij heeft maar een verfrissende 11% alcohol), en laat eerder een soepele dan kurkdroog gevoel in de fruitige en kruidige afdronk. De afdronk is prachtig luchtig en elegant, terwijl minerale elementen zich vermengen met appel, peer en een hint van abrikozenbloesem. Deze sublieme droge Riesling blijkt op deze jonge leeftijd al best aangenaam, als men een klein beetje zuur niet erg vindt. Drinken nu – 2029.

2018er Weingut Johannes Fischer Riesling Trocken Bockstein 89 punten

De 2018er Riesling Trocken Bockstein is een Estate-wijn gemaakt van fruit geoogst op bijna 90 ° Oechsle in de Grand Cru Ockfener Bockstein en gefermenteerd in roestvrijstaal voordat de wijn na de lente wordt gebotteld. Het biedt een geweldige rijpe neus van perzik, vlierbloesem, meloen, abrikozenbloesem en een stijlvolle toets van kruiden. De wijn begint aan een opmerkelijk intense kant in de mond, met nog steeds een flinke reductie door de heerlijk rokerige aanwezigheid van mineralen, mirabel en kruidig doordrenkte afwerking. Een rijpe maar structurerende zuurgraad zorgt voor de juiste aanwezigheid in de finish. De intensiteit en complexiteit zijn ver boven wat men kan verwachten van een gewone Estate-wijn. Drinken nu tot 2028! Prettig te constateren dat de indrukken van Mosel Fine Wines precies dezelfde zijn als de onze, wat een wijn!

2019er Weingut Johannes Fischer Riesling Feinherb Steinbock 91 punten

De 2019er Riesling Feinherb Steinbock is een halfdroge wijn (met 27 g / l restsuiker) gemaakt van de vooroogst van de landgoederen in de Ockfener Bockstein. Het blijkt nog steeds nogal gekenmerkt door restgeuren van zijn spontane fermentatie, maar onthult al een aantal mooie luchtige en pure geuren van perzik, abrikoos, peer, citrusvruchten, rook en kruiden. De wijn is elegant en prachtig lichtvoetig op het speelse en subtiel pittig gehemelte, en laat een fantastisch gevoel van fruit en kruiden achter in de lange afdronk. Hoewel de wijn nu leuk is, zal deze zeker genuanceerder en veelzijdiger worden in een jaar of twee. Deze off-dry wijn is een topper! Drinken 2022-2029!

2018er Weingut Johannes Fischer Riesling Feinherb Steinbock 88 punten

De 2018er Riesling Feinherb Steinbock is afkomstig van de vooroogst van het landgoed van de Estate in de Grand Cru Ockfener Bockstein en werd gefermenteerd tot 25 g / l restsuiker. Deze wijn biedt een nogal boeiende, zelfs als rijpe neus gemaakt van citroenschil, peer, mirabel, gedroogde kruiden en fijne kruiden. De wijn is mooi gestructureerd en speels in de mond en laat een schoon en delicaat gevoel van steenvruchten sorbet in de lange en mooi sappige afdronk. Een vleugje scherpheid komt door in de afwerking die nog moet worden geïntegreerd. Geef deze wijn een jaar of twee en hij zal dan zorgen een plezier om te drinken. Drinken vanaf 2020 tot 2025!

2019er Weingut Johannes Fischer Ockfener Bockstein Riesling Kabinett 91 punten

De 2019er Ockfener Bockstein Riesling Kabinett is gemaakt van fruit geoogst op 86 ° Oechsle en werd gefermenteerd tot fruitige niveaus van restsuiker (45 g / l). De wijn wordt nog steeds gekenmerkt door enkele restgeuren van zijn spontane fermentatie en onthult slechts geleidelijk wat ingetogen geuren van witte perzik, peer, abrikozenbloesem en kruidenelementen. De wijn is prachtig puur in het zijdeachtige gehemelte, waar een vleugje room mooi is verzorgd door een rijpe en sappige zuurgraad. De afdronk wordt nog gekenmerkt door wat vroege zoetheid, maar er is hier alles om een ​​mooie Kabinett wijn op te leveren, over een decennium of zo. Drinken 2029-2049!

2018er Weingut Johannes Fischer Ockfener Bockstein Riesling Kabinett 90 punten

De 2018er Ockfener Bockstein Riesling Kabinett werd geoogst op een volledige 92 ° Oechsle en gefermenteerd tot nauwelijks fruitig gestileerde niveaus van resterende suiker (37 g/l). De wijn biedt een prachtig zuivere neus van witte perzik, kalkachtige mineralen, peer, slagroom en rokerige leisteen. Een vleugje abrikoos bloesem sluit zich aan bij het feest in het subtiel romige gehemelte en onderstreept het Spätlese-karakter van de wijn. Maar alles is hier mooi in balans, inclusief de restsuiker, die al mooi is geïntegreerd in de milde maar toch kriebelende zuurgraad. Dit is een mooie fruitige wijn met slechts een hint van kracht in de verder vrij pure afdronk (de wijn heeft 11,5% alcohol). Drinken vanaf 2023 tot 2038!

2018er Weingut Johannes Fischer Ockfener Bockstein Riesling Spätlese 90 punten

De 2018er Ockfener Bockstein Riesling Spätlese werd geoogst op een volledige 95 ° Oechsle en gefermenteerd tot volledig fruitige restniveaus suiker (60 g/l). Dit biedt een vrij mooi innemende neus gemaakt van witte perzik en perensorbet, florale elementen, een vleugje slagroom en gewoon een vleugje rokerige leisteen. De wijn onderstreept de rijpheid van het fruit in de mond, waar abrikoos, ananas en een vleugje honing diepte toevoegen aan de mooie romige en pittige spanning die tot in de finish loopt. De afdronk is lang maar ook nog steeds licht gestructureerd en zoet. Deze wijn gaat alleen nog maar beter worden en vindt haar evenwicht in een jaar of tien! Drinken van 2028-2038!

 

Weingut Johannes Fischer - Bocksteinhof

Weingut Johannes Fischer – Bocksteinhof

1. Weingut Johannes Fischer – Bocksteinhof Bockstein Riesling

2. Weingut Johannes Fischer – Bocksteinhof Bocksteinhof Riesling feinherb

3. Weingut Johannes Fischer – Bocksteinhof Steinbock Riesling

4. Weingut Johannes Fischer – Bocksteinhof Ockfener Bockstein Riesling Kabinett

5. Weingut Johannes Fischer – Bocksteinhof Ockfener Bockstein Riesling Spätlese

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.