Vino Amore

SaarRieslingSommer

SaarRieslingSommer

SaarRieslingSommer

SaarRieslingSommer – Van 23 tot 25 augustus 2019 openden twaalf gerenommeerde Saar-wijndomeinen hun deuren en kelders voor ons! De SaarRiesling-zomer begon met een culinair startmenu, vergezeld van topwijnen uit de Saar op 23 augustus 2019. Op de volgende twee dagen, 24 en 25 augustus 2019, verwelkomen de Saarwinzer ons in dit geval, met gastwijnhuizen uit andere regio’s van Duitsland, Luxemburg en Portugal. Mijn broer en ik bezochten dit wijnevenement en concludeerden dat het tot een aparte klasse behoort! SaarRieslingSommer

Saardal

Op de steile hellingen van het Saardal is Riesling hofdame bij uitstek! De groeicondities aan de zijrivier van de Moezel zijn dusdanig ideaal voor dit edele druivenras dat bijna 80% van de wijngaarden ermee is beplant. In combinatie met extreem lage opbrengsten resulteert dat in unieke wijnen met een uitzonderlijke kwaliteit en een geheel eigen karakter. Enkele specifieke kenmerken zijn:

  • de Saar-wijngaarden liggen hoger dan die aan de Moezel;
  • het is in de Saar gemiddeld 2 graden koeler dan in de rest van de Moezel / Mosel wijnregio;
  • de Saar-riesling rijpt erg langzaam. Met zijn rond de 140 dagen heeft de druif hier misschien wel het langste groeiseizoen wereldwijd!;
  • de Saar-bodem bestaat voornamelijk uit het donkere leisteen, ook wel Devonschiefer genoemd naar de imaginaire aardlaag;
  • de Saar-riesling wijnen onderscheiden zich van andere Mosel wijnen door een opvallend aristocratisch karakter en een finesse en mineraliteit;
  • er bestaan nauwelijks lichtere wijnen dan de Saar Riesling Kabinett met haar alcoholpercentage van zo’n 8%;
  • de Scharzhofberg – een van de bekendste en absoluut beste Rieslingwijngaarden ter wereld – bevindt zich in het Saar gebied;
  • meer dan een derde van de Mosel VDP. Erste Lagen – dus de topwijngaarden in het Mosel-Anbaugebiet – bevinden zich in de Saar regio;
  • van de 31 VDP-wijnmakers in de Mosel-regio zijn er tien afkomstig uit de Saar;
  • wijnhuizen als Reichsgraf von Kesselstatt, Forstmeister Geltz-Zilliken, Van Volxem, Peter Lauer, Von Othegraven, Dr. Fischer (Bocksteinhof) en Egon Müller – produceren hun geweldige wijnen rond de oevers van de Saar!

Riesling rocks, maar vooral aan de Saar!

SaarRieslingSommer

Op de bijna 800 hectaren aan Saar-wijngaarden is de Königin der Reben Riesling dus oppermachtig. De 25 kilometer lange, kronkelende zijtak van de Moezel heeft de druif dan ook veel te bieden. Want ondanks dat de rivier van het zuiden naar het noorden stroomt, zorgt het geslinger onderweg toch veel prachtige Südlages. De natuur is al een tijdje bezig om zich diep in het Rijnlandse leisteen gebergte te slijpen. Daardoor zijn vooral tussen de Saarschleife (de bijna perfecte ronding van de rivier) en de monding in de Moezel bij Konz extreem steile hellingen ontstaan. Het perfecte Riesling terroir dus. En op dit moment mijn meest geliefde deel van Duitsland’s wijngaarden. Die 80% Riesling aanplant is dan ook indrukwekkend, helemaal als je bedenkt dat de druif in de gehele Moselregio de 60% nauwelijks overstijgt. De koele Saar-oevers zijn duidelijk das Filetstück (zoals de Duitsers liefkozend hun mooiste stukjes wijngaard noemen) van het omringende Rieslingparadijs. Zoals ik al erlders schreef, Rieslings uit de Saar hebben een indrukwekkend bewaarpotentieel. De zoete varianten worden dan ook voor recordprijzen op veilingen verhandeld. In 2015 brak een wijn van Egon Müller zelfs een wereldrecord tijdens de VDP Weinversteigerung in Trier. Voor zijn 2003 Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese werd 14.566 euro betaald (een record dat afgelopen september 2018 alweer werd verbroken door de 1921 (!) Trockenbeerenauslese Gut Hermannsberg uit de Nahe die een slordige 14.994 euro opbracht). Ik was er bij en keek er naar! Wat een fantastisch wijnland is Duitsland toch!

SaarRieslingSommer

De SaarRieslingSommer Speisekarte

Onnodig te vermelden dat een dergelijk evenement natuurlijk weer fantastisch georganiseerd is en we ons ook geen enkele zorgen hoefden te maken over ons natje en droogje. Wij troffen onder andere aan en genoten van:

Filzen – Weingut Reverchon mit der Weinwirtschaft des Friedrich-Wilhelm-Gymnasiums

  • Tapas-Variationen: Aprikosen im Speckmantel
  • Gegrillte und eingelegte Antipasti
  • Gebackene Spinat-Manchego-Bällchen
  • Hühnchen-Fajita im Knuspermantel
  • Patata Brava mit Aioli
  • Rosa Roastbeef mit Essiggemüse
  • Lachs-Wrap mit Zitronen-Schmand
  • Käseteller vom Altfuchshof mit Trauben und Brot

Kanzem – Cantzheim und dem Burg Flammersheim food truck

Nur Samstag: Eiszeit – Eiswagen Hell aus Bleialf – Speiseeis aus eigener Herstellung

SaarRieslingSommer

Von Othegraven mit der Genussfabrik Trier

  • Winzertapas
  • Wraps vom Grill
  • Hauseigene Bratwurst mit feinen Mittelmeerkräutern im Spitzbrötchen
  • SaarRieslingCreme

SaarRieslingSommer

Johann Peter Mertes mit Kreationen von Berthold Karges

  • Knusprig frische Baguette
  • Salami Pur Porc
  • Knochenschinken vom bunten Bentheimer Schwein
  • Käse mit Bockshornkleesamen
  • Lachsforelle, geräuchert
  • Weinkäsesuppe mit Bockstein Riesling

Oberemmel – Von Hövel mit Yamamoto’s Eleven, Trier

  • Fingerfood (Nem, Minirolle vegetarisch, Tempura Tori, Tempura Ebi)
  • Sushi (Maki-Box, Inside-Out-Box oder Sushi-Mix-Box)
  • Bangkok Phoenix (Hühnerbrust paniert, Gemüse in rotem Thai Curry, Reis)
  • Red Shrimps (Garnelen Tempura, Gemüse in rotem Thai Curry, Reis)

Wiltingen – Bischöfliche Weingüter

  • Winzerbrot – Variationen (gekochter, roher Schinken oder Saargau-Käse)
  • Überbackene Toast-Variationen (Hawaii oder Spargel)
  • Käsesnack vom Saargau-Käse
  • Kaffee & Kuchen

Van Volxem mit Linden’s Pension und Catering, Ayl

  • Rosa gebratenes Roastbeef, Folienkartoffel, Pfifferlinge, Kräuterschmand
  • Frische Tagliatelle mit Pfifferling-Rahm
  • Tomaten-Brot-Salat, Büffelmozzarella, Basilikumpesto
  • Trassemer Lachsforellenfilet, Belugalinsensalat, Kräuterschaum

SaarRieslingSommer

Ockfen – Dr. Fischer mit der Weinwirtschaft des Friedrich-Wilhelm-Gymnasium

  • Käseteller vom Altfuchshof mit Trauben und Brot
  • Tafelspitzsülze mit Remoulade und Mixed Pickles
  • Antipasti-Teller mit Brot
  • Orientalischer Rindseintopf mit Kichererbsen, Marktgemüse und 7 Pfeffer
  • Brot aus der Bäckerei Braunshausen, Trier-Ruwer

SaarRieslingSommer

Saarburg – Dr. Wagner

Beuriger Riesling-Würstchen im Brötchen

Forstmeister Geltz-Zilliken mit Gasthaus Wagner, Serrig

  • Rieslingpastete mit Apfel-Sellerie-Salat
  • Trassemer Räuchersaibling mit lauwarmem Kartoffelsalat
  • Asiatisches Nudelrisotto mit schwarzem Sesam

Serrig – Weingut Würtzberg mit Linden’s Pension und Catering, Ayl

  • Winzerburger mit Kraut und Dip
  • Schweinrollbraten mit Kartoffel-Pfifferling-Salat
  • Für den kleinen Hunger: Käseteller
  • Kaffee & Kuchen
  • Schloss Saarstein mit dem Foodtruck „The Toni Toni“

SaarRieslingSommer

Please follow and like us:
error