Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Lavaux (CH) wijngaardterrassen een bezoek waard!

Lavaux wijngaardterrassen

Rivaz

Rivaz, als een vredige bubbel, lijkt te slapen in het hart van de wijngaarden, gesust door het zachte licht van de regio van het Meer van Genève. Door de seizoenen heen wordt Rivaz geadoreerd door bezoekers en zal het voortbestaan met behoud van zijn charme. Als krachtige kokende bouillon tijdens de oogst of een warme haard die in de winter een echt familiedorp waardig is, profiteert Rivaz ook van de zomer, om de zachte paden in de omliggende wijngaarden af ​​te dalen, zo steil dat ze in het meer lijken te breken. Rivaz is vandaag de enige stad die volledig binnen de omtrek van “Lavaux, wijngaardterrassen” ligt, waardoor het een culturele plaats is die is ingeschreven op de UNESCO Werelderfgoedlijst als een uitzonderlijk en perfect voorbeeld van de interactie tussen mensen en hun omgeving. Het is erfgoed dat de gemeente wil behouden en verbeteren om het door te geven aan toekomstige generaties. Bijgenaamd het juweel van Lavaux, ligt het dorp tussen een waterval van wijnstokken en een sprankelend blauw meer, het Lac Leman. Het dorp Rivaz lijkt op een foto die rechtstreeks uit een geschiedenisboek komt. Het dorp heeft zijn structuur en zijn charme van weleer behouden en is in de afgelopen eeuw weinig veranderd, waardoor het een typische wijnboerensfeer heeft en ontworpen is voor een vredig dorpsleven. Ideaal gelegen op 15 minuten van Lausanne en 10 minuten van Vevey, is Rivaz  gemakkelijk bereikbaar per auto, trein en boot.

Druiven

Zwitserland heeft een gematigd klimaat dat ideaal is voor de teelt van druiven, maar daarnaast ligt Rivaz in een bevoorrechte omgeving die overspoeld wordt met licht.

Kent u de regel van de drie zonnen?

Lavaux is een unieke plaats in zijn soort omdat het profiteert van het volgende:

  • de stralen van de zon;
  • de reflectie op het blauwe water van het Meer van Genève;
  • de terugkeer van de warmte op de lage muren van wijnstokken die de terrassen van Lavaux vormen. Zo kunnen Chasselas en enkele andere specialiteiten harmonieus en genereus rijpen om wijnbouwers het materiaal te geven om o.a. de nectar van Lavaux, Appellation Saint-Saphorin, te produceren.

15 wijnmakerijen gerund door dorpswijnboeren strekken zich uit over de appellations en cru-gebieden Saint-Saphorin en Dézaley, bekend om hun geweldige wijnen. De stad zelf bezit 1,15 hectare wijnstokken, waardoor deze een kleine producent is die gehecht is aan de traditionele waarden van goede druiven en goede wijn.

Conservatoire Mondial du Chasselas

Al enkele jaren waren de meeste druivenrassen zeldzaam geworden en bijna verdwenen uit Lavaux, de Fendant roux had bijna het monopolie op de wijnstok. Deze situatie verontrustte Louis-Philippe Bovard die besloot een project te lanceren dat tot doel heeft:

  • om wijnbouwers aan te moedigen verschillende soorten van deze druivensoort uit het Meer van Genève te planten;
  • onderzoekers aanmoedigen om nieuwe rassen te ontwikkelen.

Dit is hoe het Conservatoire Mondial du Chasselas werd geboren, dat 19 verschillende variëteiten van Chasselas samenbrengt, behalve Fendant Roux. Het is mogelijk, door de pijlen te volgen die hieronder wordt weergegeven, om deze plaats van 3.000 m2 te bezoeken en kennis te maken met deze variëteiten van Chasselas, waarvan er 5 in grote mate hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Lavaux: Fendant roux, de Vert de la Côte, de Giclet, de Blanchette en de Bois rouge. Dit wandelgebied is open voor het publiek, waarmee je de diversiteit aan gebladerte, kleur of vorm van het cluster kunt waarnemen.

Lavaux

Vinorama

Lavaux-Vinorama is strategisch gelegen aan de voet van Rivaz, begrensd door de kantonnale weg en het meer. Deze site, ingehuldigd op 15 mei 2010, is een waar museum van Lavaux-wijnen, aangezien het een gevarieerde selectie van tien wijnen per week biedt tussen de 200 verschillende wijnen die worden tentoongesteld. Het zal in een design en eigentijdse setting zijn dat de managers van het etablissement u zullen verwelkomen en het genoegen zullen hebben u de wijnen te serveren die u wilt proeven. Voor de nieuwsgierigen die niet alleen op zoek zijn naar nieuwe smaken, maar ook geïnteresseerd zijn in de wijnbouwcultuur, biedt de Lavaux-Vinorama een filmzaal waar u in een paar minuten een heel jaar kunt ervaren van het rigoureuze werk van de wijnmaker in de wijngaard. Ga voor meer informatie naar de officiële website van Lavaux-Vinorama.

Chasselas wijnen bij Vino Amore

Chasselas – de druif

Een druif die bijzonder gevoelig is voor het karakter van de bodem waarin hij zich bevindt, Chasselas drukt een reeks van zijn subtiele smaaknuances uit in vier wijngebieden van Vaud. Ten eerste zijn er de oostelijke en westelijke oevers van het Meer van Genève, die worden gescheiden door La Côte (tussen Morges en Nyon) en Lavaux (tussen Lausanne en Montreux). Dan, gelegen tussen het meer van Genève en het Wallis, vindt u de wijnlanden van Chablais, leunend tegen de uitlopers van de Alpen. Ten slotte zijn de wijngaarden van Bonvillars, Côtes de l’Orbe en Vully die verspreid ten zuiden van het Drie Merengebied (Neuchâtel/Morat). De lange en uitstekende wijntraditie van Vaud begon in de 12e eeuw met de oprichting van de steile en karakteristieke terrasvormige wijngaarden van Dézaley door de monniken van Citeaux. Als integraal onderdeel van de cultuurgeschiedenis van Vaud.

De Chasselas is het beeld en de identiteit van de Zwitserse cultuur. In de meeste landen is de Chasselas een tafeldruif maar in Franstalig Zwitserland maken we er een fruitige, frisse en delicate wijn van.
De Chasselas – de koning van de wijnstokken – is de typische witte druivensoort van Franstalig Zwitserland. In Wallis wordt het Fendant genoemd omdat de korrels onder de tand barsten. In de Duitse taal heet het Gutedel . De Chasselas vraagt ​​om veel werk, zowel in de wijngaard als in de kelder. Het evolueert in de loop van de tijd, altijd op zoek naar harmonie tussen de plant, de cultuurmethoden en de omgeving. Hij past zich aan terwijl hij zijn typiciteit, zijn evenwicht en de elegantie die hem kenmerken, bevestigt. In onze weersomstandigheden levert de Chasselas fruitige wijnen die alle graden van rijkdom vertegenwoordigen: van lichte en zeer drinkbare wijnen tot de sterke en alcoholische karakters van sommige Fendant , Dézaley, Mont-sur-Rolle of Yvorne.

De Chasselas is gemakkelijk te herkennen : koperkleurige knop, lange rank, tros gemiddeld in grote en compacte, ronde groengele korrels die goudkleurig worden door de zon. Zijn voortijdige rijpheid dient als basis voor de rijping van andere wijnstokrassen. De pluk vindt plaats in september en oktober. Afhankelijk van de regio kan het fruitig, bloemig, getypeerde grond zijn, enigszins mild. In geweldige jaargangen, na vijf of tien jaar, heeft het aroma’s van honing, geuren van walnoot en een zachte textuur die het een opmerkelijke persoonlijkheid geven. De Chasselas is uitstekend aan te raden bij het aperitief en bij de maaltijd . Kaasfondue, raclette, vacherin Mont-d’Or kaas, forel, fera of baarsfilet eten zonder Chasselas is ondenkbaar.

Lavaux

Mondial du Chasselas

Chasselas – CH

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.