Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Elzasreis wijnprofessionals proefgroep Rechteroever

Elzasreis wijnprofessionals proefgroep 'Rechteroever'

Elzasreis wijnprofessionals proefgroep Rechteroever

Peter, Vino AmoreElzasreis wijnprofessionals proefgroep Rechteroever – Enchanté chers amis du vin! De regio Alsace staat bij ons bekend als de Elzas. Het is een topbestemming voor de vakantie en relatief dichtbij Nederland. De Elzas is de kleinste regio van Frankrijk die aan de grens met Duitsland ligt en van zuid tot noord loopt in het oosten de Rijn door het grensgebied. In de historie is de streek vele malen toneel van zware strijd geweest tussen Duitsers en Fransen. Je kunt er in de Elzas dan ook niet omheen dat de streek wisselend Pruisisch- en Frans gebied is geweest. Er zijn dan ook op vele plaatsen herinneringen te zien aan de oorlogen die hier gestreden zijn.

Elzasreis wijnprofessionals proefgroep Rechteroever - M4A4 Sherman "Renard" - Kientzheim

Elzasreis wijnprofessionals proefgroep ‘Rechteroever’ – M4A4 Sherman “Renard” – Kientzheim

Maar de geschiedenis van de Elzas gaat veel verder dan de middeleeuwen. Rond Achenheim werden zelfs sporen gevonden die duizenden jaren teruggaan. Ongeveer 1.500 voor Christus werden voor het eerst Kelten in de Elzas aangetroffen. In de omgeving van Dieffenthal zijn zelfs de Keltische invloeden voelbaar. Ook de Romeinen hebben vanaf 58 vòòr Christus een stempel op de regio gezet. In de middeleeuwen werden burchten, kastelen en versterkte dorpen en steden gebouwd. Je struikelt hier bij wijze van spreken over de kastelen en burchten. Een indrukwekkende burcht is Haut-Koenigsbourg bij het plaatsje Sélestat. Aan het begin van de vorige eeuw werd deze burcht prachtig gerestaureerd. De ligging is gewoon fantastisch en je hebt er een prachtig uitzicht op de omgeving. Een andere leuke plek om te bezoeken en te genieten van het uitzicht is het klooster van Mont-Sainte-Odile. Verder zijn de letterlijk kleurrijke wijndorpen en stadjes heel leuk om te bezoeken. Colmar is wat dat betreft nog altijd dé trekpleister van formaat. Maar ook Kaysersberg, Riquewihr en andere wijndorpen zijn meer dan de moeite waard. Vergeet vooral niet de prachtige stad Straatsburg met een heel fraai oud centrum. De Elzassers hebben een sterke eigen identiteit. Dit komt omdat men een sterk gevoel heeft voor familie- en verenigingsleven en daarnaast veelal een eigen dialect spreken, het Elzasserdietch. De bewoners zijn ook trots op hun eigen streek en tradities en doen er alles aan om dit in stand te houden. Voor buitenstaanders lijken zij gesloten maar als je met ze in gesprek komt dan blijkt het één en al gastvrijheid te zijn. Deze regio leent zich uitstekend voor een korte vakantie zoals een lang weekend of een weekje er tussenuit. De Elzas heeft een prima keuken en natuurlijk niet te vergeten uitstekende wijnen. Er loopt een wijnroute van 170 km door de Elzas die je op de mooiste plekjes en wijndomeinen brengt. Plaatsen die je absoluut moet zien zijn het bijzondere Riquewihr, het prachtige maar in het seizoen drukke Colmar en het leuke plaatsje Kaysersberg. Maar er zijn langs de wijnroute talloze leuke stadjes en dorpen en meer dan genoeg mogelijkheden om mooie wandelingen te maken. Dit alles samen met een prachtige natuur maken de Elzas tot een aangename streek om te verpozen. Niet alleen in de zomer maar juist in de andere jaargetijden heeft de Elzas zoveel moois te bieden. De meest ideale manier om de wijngaarden van de Elzas te ontdekken is met een mooie wijnreis. Een echte aanrader om de Elzas op zijn mooist te zien! Dat hebben wij als wijnprofessionals proefgroep Vinologie “Rechteroever” dus ook gedaan in het laatste weekend van maart 2019!

Elzasreis wijnprofessionals proefgroep Rechteroever – Le Domaine Marc Kreydenweiss Alsace Andlau

Ons eerste bezoek dit weekend is aan Marc Kreydenweiss!  Marc Kreydenweiss verwierf wereldwijd bekendheid met zijn indrukwekkende Elzas-wijnen. In 1989 ging Kreydenweiss als één van de eerste producenten in Frankrijk zijn wijnen volgens de biologisch-dynamische richtlijnen maken. Hij was ervan overtuigd dat je door deze manier van werken niet alleen gezondere druiven krijgt, maar dat de invloeden van de bodem (het terroir) ook beter in deze wijn terug te vinden zijn. Hij maakt deel uit van een kleine groep top producenten die als pioniers op het gebied van de biologisch-dynamische wijnbouw beschouwd dient te worden. Andere voortrekkers waren o.a. Didier Dagueneau, Nicolas Joly, Lalou Bize-Leroy, Olivier Humbrecht en Anne Claude Leflaive. Na een wat onregelmatiger periode eind jaren negentig/begin deze eeuw is het bezit de laatste jaren weer helemaal terug aan de top. De dagelijkse leiding is inmiddels in handen van zoon Antoine. Antoine vinifieert zijn wijn droog en streeft er naar wijnen te maken die zich onderscheiden door hun mineraliteit en terroirexpressie. Met name de Kritt Pinot Blanc vond ik verrassend!

Elzasreis wijnprofessionals proefgroep 'Rechteroever'

Elzasreis wijnprofessionals proefgroep ‘Rechteroever’

Elzasreis wijnprofessionals proefgroep Rechteroever – Vignoble des 2 Lunes

De wijnen van Vignoble des 2 Lunes komen voort uit de knowhow die stroomt door de aderen van de beide dames Buecher! De zusjes Amélie en Cécile Buecher vertegenwoordigen de 7de generatie. Elke oogst betekent voor hen een nieuwe geboorte voor de wijnmakerij. Aan de teelt van hun wijngaarden wordt dan ook bijzondere aandacht besteed. De druiven worden met de hand geplukt, gevolgd door een zorgvuldige selectie van alleen de beste druiven uit elke cluster. De goed onderhouden druiven geven een uitstekende blauwdruk voor hun typiciteit. De wijnen worden nooit piepjong gedronken, omdat zij geloven in een rustgevende omgeving voor het opvoeden en ouderen van de wijn. Ze hebben bijna een obsessie voor het maken van mooie wijn, in goede harmonie met de natuur. Dit geldt overigens niet alleen voor de wijn, maar ook voor de vormgeving van de fles, de verpakking en de sluiting. Biodynamisch tot en met! Deze dames maken plezierige wijnen waar je niet snel genoeg van krijgt!

Elzasreis wijnprofessionals proefgroep 'Rechteroever'

Elzasreis wijnprofessionals proefgroep ‘Rechteroever’

Elzasreis wijnprofessionals proefgroep Rechteroever – Hugel et fils

Het eerste spoor van de naam “Hugel” in de Elzas gaat terug tot de 13e eeuw. Ruim twee eeuwen later, vestigde Hans Ulrich Hugel zich in Riquewihr, dat door de verschrikkelijke Dertigjarige Oorlog geheel verwoest was. In 1639 verwierf hij de burgerrechten van de stad en nam hij al spoedig de leiding over het bijzonder invloedrijke wijnbouwersgilde. Zijn zoon bouwde in 1672 een heel mooi huis in de Rue des Cordiers en boven de deur werd het familiewapen gegraveerd; de oorsprong van het bedrijfslogo heden ten dage nog steeds in gebruik. Tijdens de 18e en 19e eeuw verwierf de Hugel-familie een benijdenswaardige reputatie in de wijnbouw en de nauwgezette manier waarop zij hun wijngaarden onderhielden. In 1902 verliet Frédéric Emile Hugel het oude familiebezit en vestigde zich in het centrum van Riquewihr dat nog steeds het hart vormt van het familiebedrijf. Al meer dan 2.000 jaar worden er in de Elzas wijnen gemaakt! Zij brachten grote voorspoed voor de regio, vooral in de Middeleeuwen.

Hugel et Fils

Hugel et Fils

Dankzij de dichtbijgelegen rivier de Rijn, die toen de meest belangrijke slagader van communicatie was in Europa, werden de Elzas-wijnen geëxporteerd naar Nederland, België, Scandinavië en Engeland, waar ze bijzonder werden gewaardeerd. Tot de 17e eeuw was de Elzas het grootste en meest beroemde wijn producerende gebied in het Duits-Romeinse Rijk, waarna door diverse oorlogen de wijnbouw successievelijk in verval raakte. Aan het begin van de 20e eeuw werden de wijngaarden sterk geruïneerd door ongedierte en schimmelziektes, waardoor een hopeloze situatie ontstond. Een aantal wijnbouwers met ondernemingszin en visie, waaronder Frédéric Emile Hugel, ondernamen stappen om de wijngaarden in het Elzas gebied te redden. Deze pionier bij uitstek wijdde zijn hele leven aan de promotie van kwaliteitswijnen van edele druivenrassen. Zijn zoon Jean zette zijn werk voort. Door volharding en levenslange passie voor zijn werk bewees hij, dat Elzas-wijnen een plaats verdienden onder de mooiste wijnen van de wereld. Zijn drie zonen, Georges, Jean en André, continueerden zijn werk en zetten zich voor de officiële wettelijke erkenning van de “Vendanges Tardives” en de “Sélection de Grains Nobles” wijnen. De volgende generatie is trouw aan de belangrijkste beginselen die zij van hun voorouders erfden. Jean-Philippe, Marc en Etienne wacht een mooie taak: Elzas-wijnen tot de grootste witte wijnen van de 21e eeuw maken! Een imponerend wijnhuis met dito wijnen!

Elzasreis wijnprofessionals proefgroep Rechteroever – Domaine Dopff au Moulin

De familie Dopff vestigde zich in de 17e eeuw in Riquewihr. Aanvankelijk waren opeenvolgende generaties meesterkuiper. Het was Jean Dopff die aan het begin van de 19e eeuw geheel voor de wijn koos: hij vestigde zich als “gourmet”, ofwel beëdigd wijnhandelaar. Zijn zoon Jean-Gustave volgde hem op en begon met de opbouw van het familiewijngoed. Rond 1900 begint een jonge Julien Dopff, na een stage in Reims, als eerste in de Elzas, met de productie van mousserende wijn volgens de ‘methode traditionelle’. Hij legt daarmee de basis voor wat later bekend zal worden als ‘Crémant d’Alsace’. Julien Dopff zorgde voor nog een grote innovatie: hij was de eerste die de Elzasserwijn begon te bottelen op de nu zo bekende lange, slanke fles. Om te bewijzen dat zijn wijnen ook op de fles een lange reis goed zouden doorstaan, zond hij een partij heen en weer naar Australië. De wijnen bleken na terugkomst nog in perfecte conditie en Elzasserwijnen konden de wereld gaan veroveren.

Domaine Dopff au Moulin

Domaine Dopff au Moulin

Intussen is Dopff au Moulin uitgegroeid tot één van de leidende wijnhuizen in de Elzas en is het marktleider op het gebied van Crémant d’Alsace. Het eigen wijngoed meet meer dan 70 hectare en daarmee is Domaines Dopff het grootste wijngoed in het hart van de Elzas. Het bedrijf is nog altijd voor 100% in handen van de familie. Momenteel zijn er twee generaties Dopff in het bedrijf actief: Pierre-Etienne Dopff en Etienne-Arnaud Dopff. Met bijna 9 ha. is Domaines Dopff de grootste eigenaar in Riquewihr’s beroemde Grand Cru ‘Schoenenbourg’. Naast de eigen wijngaarden werkt Dopff au Moulin met een groot aantal vaste contractboeren, die het gehele jaar door begeleid worden. Dopff vinifieert al haar wijnen zelf. De proefruimte van Dopff au Moulin is prachtig – je voelt je als een klein jongetje in een snoepwinkel!

Elzasreis wijnprofessionals proefgroep Rechteroever – Domaine Weinbach à Kaysersberg

Mme Faller en haar kinderen, van het ‘Domaine Weinbach’ (tevens bekend onder de naam Clos des Capucins), zijn erin geslaagd een benijdenswaardige reputatie op te bouwen! Zij worden gezien als één van de beste producenten van de Elzas. Het domein – genoemd naar de kleine ‘wijnbeek’ die het terrein doorkruist – ligt even buiten Kaysersberg, richting Kientzheim. In 1885 werd het gekocht door de gebroeders Faller. Dankzij Théo Faller (in 1911 op het domein geboren) werden de wijngaarden vergroot en haalden de wijnen een exceptioneel niveau. Théo overleed in 1979 en ligt in zijn geliefde wijngrond begraven. Zijn werk werd door zijn vrouw Colette voortgezet. De ziel van het huis is ‘Colette Faller’, zij is een markante karaktervrouw! Het domein heeft ook drie cuvées die leven in de geest van de familie. De ‘Cuvée Sainte-Cathérine’ (rond 25 november geoogst) draagt de voornaam van de oudste dochter, die tevens de rechterarm is van haar moeder. De ‘Cuvée Laurence’ wordt genoemd naar de jongste dochter, afgestudeerd in de chemie te Toulouse. Beide dochters zijn zeer goede wijnproevers, wat ze duidelijk mee hebben gekregen van hun moeder. Tenslotte de ‘Cuvée Théo’, als herinnering aan ‘Théo Faller’, een zeer markante persoonlijkheid, zowel op beroeps-, als op politiek gebied.

Elzasreis wijnprofessionals proefgroep 'Rechteroever' - Domaine Weinbach

Elzasreis wijnprofessionals proefgroep ‘Rechteroever’ – Domaine Weinbach

Hij was zeer geliefd, de opdruk van zijn grafsteen luidt als volgt: “Il fut et restera le maître bien-aimé du Weinbach”. Het domein is de traditionele werkwijze van Théo trouw gebleven en vinifieert op hout (foudres), centrifugeren niet in tegenstelling met zoveel andere Elzasproducenten en maken volle, maar toch karakteristieke wijnen. Sedert 1995 helpt Laurence (oenoloog) de wijnen vinifiëren, wat merkbaar is in de stijl en het karakter van de wijn, deze zijn nu iets droger dan voorheen en zijn wellicht gemakkelijker te combineren met eten. De druiven worden laat geoogst. Het is niet de bedoeling er bewaarwijnen van te maken, maar aangename, lichte fruitige wijnen. Toch kan men haar wijnen gemakkelijk 10 jaar bewaren (normale kwaliteit). Men heeft relatief lage rendementen. Een prachtig wijnhuis waar je graag naar terugkeert. Dit was mijn tweede keer en hopelijk zeker niet de laatste keer!

‘Clos des Capucins’

Clos des Capucins (te Kientzheim) Oppervlakte: 5 ha 15 a Druivenrassen 40 % Riesling, 30 % Gewürztraminer, 13 % Pinot Gris en 17 % andere wijnstokken. Bodem: Kalk- en leisteenbodem Oriëntatie: volledig naar het zuiden Iedere fles heeft een halsbandje met de vermelding “Clos des Capucins”. Hierop staat een monnik afgebeeld die een ‘hotte’ (draagkorf voor druiven) op zijn schouders draagt. Er werd al melding gemaakt van deze wijngaard in 890! In 1692 werd een stuk gegeven aan de nieuw aangekomen Capucijnen. Zij kregen het van de abdij van Etival die reeds eigenaar was sedert 1363. Na de revolutie werd het in 1898 gekocht door de familie Faller. Nog steeds wordt er ieder jaar een vat van de nieuwe oogst geschonken aan het moederhuis van de Capucijnen, gezeteld in Strasbourg.

wijnprofessionals proefgroep Vinologie "Rechteroever"

wijnprofessionals proefgroep Vinologie “Rechteroever”

‘Furstentum’

Grand Cru te Kientzheim en Sigolsheim Oppervlakte: ha (totaal 27,65 ha) Druivenrassen Riesling, Gewürztraminer en Pinot Gris Bodem: bruine kalkbodem Oriëntatie: zuid, zuid-westen In de vallei van Kaysersberg, beschermd voor de wind, 37 % hellingsgraad, optimale bezonning, op een bodem die de warmte en het water vasthoudt. Allemaal voorwaarden om een grote wijn te maken. Wordt reeds vernoemd sedert 1330 in de inventaris van de wijngaarden. Typiciteit: bewaarwijn, Furstentum heeft veel finesse en een ongelofelijke aromatische kracht!

‘Schlossberg’

Grand Cru te Kientzheim en Kaysersberg Oppervlakte: 10 ha (totaal 80 ha) druivenrassen 85 % Riesling, 8 % Gewürztraminer en 3 % Pinot Gris (voor Faller) Bodem: granietsteen Oriëntatie: zuid Hoogte: tussen de 200 en 300 meter, met steile hellingsgraad Zeer gereputeerde lieu-dit, Schlossberg wordt al vernoemd in de 15e eeuw. Was de eerste wijngaard met het Grand Cru-status in 1975. Typiciteit: Schlossberg heeft rijke wijnen met een floraal aroma met veel finesse. Delicaat, raszuiver, ze geven hun volheid pas na enkele jaren.

Elzasreis wijnprofessionals proefgroep Rechteroever – Domaine Schmitt & Carrer

Naar alle waarschijnlijkheid gaan de banden van de Schmitt-familie naar de wijngaard van de Elzas terug naar de post 30-jarige oorlogsperiode (1618-1648). Want zelfs als je zou denken dat een familieaanwezigheid kan dateren vanuit de Romeinse oorsprong van de wijngaard van de Elzas, is de chaos die de Dertigjarige Oorlog heeft achtergelaten een feit dat roet in dat eten gooit. De 30-jarige oorlog is een mijlpaal. Daarna is er sprake van een nieuw begin in de tweede helft van de 17e eeuw als het gaat om de sociale, religieuze en professionele wijnaspecten van het gebied. Het Domaine Schmitt & Carrer stamt uit 1985. Het is het geesteskind van de wijnmaker Roger Schmitt en zijn schoonzoon Roland Carrer, die de ambitie delen om hun Domaine te veranderen in een van de juwelen van de wijngaarden van de Elzas. Vandaag beheren Sylvie en Roland Carrer het domein met hun dochter Anne-Cécile. Het omvat 15 hectare die op biologische wijze worden verbouwd onder de Ecocert-certificering en geleidelijk evolueert naar een gewetensvolle aanpak om het beste te vinden van wat de natuur te bieden heeft. Het idee is niet om tegen twee soorten wijnbouw te zijn; de filosofie van het domein verkent slechts oplossingen die het gebruik van chemische producten in de wijnbouwcultuur uitsluiten en ze zoveel mogelijk minimaliseren bij het maken van wijn. Dit is een aanpak die erop gericht is de leidende wijnbouw van morgen te worden, door zowel mensen als het land te respecteren. Een wijnhuis om in de gaten te houden!

wijnprofessionals proefgroep Vinologie “Rechteroever”

Elzasreis wijnprofessionals proefgroep Rechteroever – Domaine Marcel Deiss

De familie Deiss is sinds 1744 in Bergheim gevestigd en bezit 27 hectare wijngaarden in de gemeenten Bergheim, Bennwihr, Beblenheim, Saint-Hippolyte en Mittelwihr. Eigenaar en wijnmaker Jean Michel Deiss wordt gezien als één van de meest talentvolle en eigenzinnige wijnmakers uit de Elzas. Zijn wijnen zijn nauwelijks te vergelijken met de reguliere Elzas wijnen. Dat Deiss ieder jaar weer zo’n prachtige kwaliteit wijnen voortbrengt, heeft niet alleen te maken met inzet. Het is vooral zijn filosofische kijk op wijnbouw. Jean Michel Deiss is een uitgesproken ‘terroirist”. Hij wil de karakteristieken van de bodem/akker in de wijn tot uitdrukking laten komen. De druif is ondergeschikt aan het terroir (grondsoort, ligging en micro-klimaat) en om dit optimaal tot uitdrukking te brengen zijn de wijngaarden van Deiss beplant met een mix van druivenrassen. Dit was in het verre verleden in de Elzas overigens de standaard, maar is de laatste eeuwen uit zwang geraakt. De laatste jaren komen er steeds meer gedreven jonge wijnmakers die hier weer op overgaan. Op het etiket van Deiss staat de naam van de akker vermeld en dus niet de gebruikte druivenrassen. De kwaliteit van de wijnen van Deiss is geweldig en zijn wijn wordt niet alleen bij de beste van de Elzas gerekend, maar behoort zelfs tot de absolute top van heel Frankrijk! Jean-Michel Deiss is een uitzonderlijke man die uitzonderlijke wijnen maakt. Biodynamie en terroirexpressie gaan hand in hand samen. Domaine Marcel Deiss behoort tot de beste producenten uit de Elzas. De huidige eigenaar en wijnmaker, Jean-Michel Deiss, kiest zeer nadrukkelijk voor een terroirfilosofie. ‘De wijngaard gaat voor het druivenras’ is zijn stellige overtuiging. Daarom staan bijvoorbeeld druivenrassen in diverse wijngaarden door elkaar aangeplant (complantation), zoals vroeger normaal was. Deiss onderscheidt de ‘vins de fruits’ en de ‘vins de terroirs’. De eerste groep betreft vaak cépage wijnen die uitermate druifzuiver zijn, een hoge concentratie bezitten en duidelijk de jaargang weerspiegelen. De terroir wijnen zijn de regionale, communale of wijngaardwijnen, waarbij de wijn veel meer is beïnvloed door het terroir dan door een druivenras. Deze wijnen zijn van ten minste 3 druivenrassen gemaakt maar soms ook van 13 rassen. De wijnen kunnen per terroir en per jaargang sterk verschillen. De filosofie bij het wijnmaken is simpel: zo min mogelijk ingrijpen zodat het terroir volledig spreekt. De wijnen van Deiss blinken uit door precisie, concentratie en een heerlijk zacht mondgevoel. Als ik het mag zeggen, samen met Domaine Weinbach mijn absolute favoriet! Alles klopt hier, wát een geweldige wijnen! Dit is Art, Kunst met een hoofdletter!

Elzasreis wijnprofessionals proefgroep Rechteroever – Cave de Ribeauvillé

De coöperatie van Ribeauvillé, die dateert uit 1895 toen 44 wijnboeren voor de oprichting zorgden, is de oudste van Frankrijk. Nu telt de cave zo’n 70 leden, van wie er 30 parttime wijnboer zijn. Inmiddels worden druiven verwerkt van 260 hectare binnen een straal van 10 km, die uitsluitend handmatig worden geplukt. Naast die van wijngaarden in de wijndorpen Saint Hippolyte, Rodern, Rorschwihr, Bergheim en Ribeauvillé worden ook druiven van 10 Grands Crus en 8 lieux-dits gebruikt. Een van de parels in het bezit is de Clos du Zahnacker, een stuk van 1,2 ha midden in de Grand Cru wijngaard Osterberg. Dit bedrijf is een van de 5 grootste exporteurs in de Alsace: van de 2,2 miljoen flessen per jaar wordt maar liefst 60% geëxporteerd. De cave heeft vanaf 1990 een geavanceerd kwaliteitscontrolesysteem opgezet met als doel volledige tracability (opspoorbaarheid van druif tot fles). In 2002 werd het Charter van Ribeauvillé opgesteld, waar alle leden van de cave zich door hun handtekening aan moeten houden. Strenge controle tijdens de oogst en respect voor het milieu vormen onderdelen. Traditie, respect voor terroir en streven naar meer frisheid en fruitconcentratie zijn belangrijke zaken.

Elzasreis wijnprofessionals proefgroep Rechteroever – Cave de Ribeauvillé – solidariteit

Solidariteit is de basis waarop deze coöperatie is opgericht en functioneert. De wijnboeren staan volledig achter de bedrijfsvisie qua wijnbouw, vinificatie en marketing. Ieder lid voelt zich voor 100% betrokken, temeer daar hun vaders de oprichters waren. En iedereen beslist mee. Tijdens de handmatige pluk (de Cave de Ribeauvillé en die van Kientzheim-Kaysersberg zijn de enige twee coöperaties in de Alsace die met de hand plukken) worden de druiven streng geselecteerd. Het transport naar de cave duurt maximaal 20 minuten. De boeren worden betaald op basis van de kwaliteit van de aangevoerde druiven, most wordt niet aangeleverd. Als de druiven in de bak van de lift worden gestort, wordt gekeken of de druiven goed genoeg zijn. De Vendange Tardive en Sélection de Grains Nobles druiven worden eind oktober geplukt. Alle druiven worden volledig ontsteeld. Men gebruikt sinds kort een gloednieuw perssysteem, uniek in de Alsace, dat de druiven ontziet en op zwaartekracht is gebaseerd (zonder te pompen). De most van de verschillende percelen wordt apart verwerkt, per jaar worden circa 200 vinificaties gedaan in kleine en grote tanks. Druiven voor witte wijn ondergaan na kneuzing vooraf een inweking op de schillen (geen ‘whole bunch fermenting’). De pinot noir krijgt een lange macération. Om de zuurgraad te behouden wordt malolactische gisting altijd vermeden. De witte wijnen rijpen op de fijne lie, de rode op vat, de Crémants 12 maanden op fles en de Grands Crus 18 maanden op fles. Cave de Ribeauvillé is bekend om zijn Riesling en niet te vergeten de Clos du Zahnacker.

Elzasreis wijnprofessionals proefgroep Rechteroever – Cave de Ribeauvillé – clos

Een bijzondere categorie wijngaarden in de Elzas zijn de zogenoemde ‘clos’. Letterlijk betekent het ‘afgesloten’, een omheinde wijngaard, waarvan de reputatie soms teruggaat tot de vroege Middeleeuwen. Ze liggen vaak zeer verscholen, maar de eigenaar zal niet nalaten zijn ‘clos’ te promoten, ook al omdat er bijna altijd wel een mooi verhaal bij hoort, waarin schier onvermijdelijk toch vooral heiligen figureren. Er zijn mensen, die de ‘clos’-wijngaarden van groter belang vinden dan de Grand Cru’s. Dat is niet alleen een kwestie van kwaliteit, maar ook van geschiedenis. Immers, de kwaliteitsaanduiding ‘Grand Cru’ is pas ingevoerd en gereglementeerd aan het einde van de 20ste eeuw, terwijl de roem van veel van de ‘clos’ eeuwenlang teruggaat. Waarbij ik er overigens niet aan voorbij wil gaan dat juist ook de Grand Cru wijngaarden vaak al een eeuwenlange reputatie hebben. Trouwens, veel van deze ommuurde wijngaarden liggen binnen de grenzen van een Grand Cru terroir. Het zijn vooral kloosters en adellijke heren die een fijne neus hebben gehad voor kwaliteitswijnen en voor kwalitatief betere terroirs. Vaak werden die wijngaarden ommuurd en voorzien van een passende naam.

Elzasreis wijnprofessionals proefgroep Rechteroever – Clos du Zahnacker

Van Ratbaldovillare naar Ribeauvillé, volgens aantekeningen van de voorname kring van historisch onderzoek Ribeauvillé begon het stadje als een oude Gallo-Romeinse villa, gelegen ten oosten van de stad, genaamd Ratbold of Ratbald of Ratpold. De Clos du Zahnacker heeft het zeldzame voordeel dat het in staat is om zijn identiteit te bewijzen door terug te gaan naar de oorsprong, officiële geschriften bevestigen zijn bestaan aan de 8 ste eeuw! De geschiedenis van Frankrijk vermeldt het feit dat Lodewijk XIV stopte in Ribeauvillé en de wijn van Clos du Zahnacker proefde! Bovendien diende de Clos als een experimentele wetenschappelijke tuin om de juiste druivenrassen te kiezen om het terroir zo goed mogelijk tonen (à la Marcel Deiss) De vorsten van Europa waardeerden de Ribeauvillé-wijnen, waarvan 80% werd geëxporteerd. Helaas maakte de annexatie van de Elzas naar Duitsland vanaf 1870 een einde aan deze gelukkige exportperiode. De wijnen van de Elzas werden naar de enige Duitse markt geleid terwijl de andere wijngaarden zoals Bordeaux, Bourgogne, Champagne een wereldwijde reputatie hadden. De Elzas liep daarom vertraging op in zijn wereldwijde commercialisering en deed alles om deze vertraging goed te maken als gevolg van oorlogsomstandigheden. De rieslings van Cave de Ribeauvillé mogen dan interessant zijn – mijn favoriet is de Clos du Zahnacker!