Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Greg Juju sauvignon blanc – wat een prettige wijn!

Greg & Juju sauvignon blanc

Peter, Vino AmoreGreg Juju sauvignon blanc – domaine Robert Vic

Enchanté mes meilleurs amis du vin! Het landgoed Preignes le Vieux, ontwikkeld sinds 1905 door de familie Vic, getuigt vandaag van de banden die mensen verenigen met hun streek. Voor het ‘kleine verhaal’ is het de overgrootvader van Robert Vic die het landgoed aan het begin van de 20e eeuw heeft verworven. Vandaag cultiveert de 5e generatie 250 hectare land dat zich uitstrekt rond het kasteel. Een geweldige bouwer, de overgrootvader Vic, investeerde in 1906 veel van zijn spaargeld in de bouw van een nieuwe wijnmakerij in Preignes. Het blijft tot op de dag van vandaag de enige plaats voor vinificatie van de wijnen van het domein. 78 vaten, enorme vaten van 250 tot 350hl, waren verspreid over 7.200m² gewijd aan de ontwikkeling van wijnen. 15 zijn er nog steeds te zien! Tegenwoordig is de wijnmakerij een gelukkig huwelijk van traditie en modernisme. Technologie draagt ​​bij aan een constante wens om de transformatie van druiven in wijn te verbeteren. Roestvaststalen thermogestuurde vaten, pneumatische persen, chillers, destemmers! Echter, de traditionele wijnbereiding en opslag in vaten gaat door, met een kelder van meer dan 300 vaten die om de 3 jaar vernieuwd worden. In 1965 ontdekte een men op het land van Preignes le Vieux de overblijfselen van een Romeinse villa genaamd “villa preixanum” uit het jaar 804. Er waren overblijfselen van amforen, getuigen van een intense wijnbouwactiviteit in Preignes le Vieux, vandaag meer dan 2 millennia terug. Want inderdaad, het is door Agde en Ensérune, oude havens van het Middellandse-Zeebekken dat de kunst van de wijngaard en de wijn de Languedoc overwint. Ontwikkeld door de veteranen van de Romeinse legioenen, concurreert de wijngaard van de “Narbonnaise” met de wijnen van Rome. Ze worden door het hele rijk geëxporteerd via Via Domitia. Via Domitia: In 118 vòòr Christus begon de proconsul Domitius Aénobarbus met de aanleg van een weg die de Rhône met de Pyreneeën verbond. Deze neemt de naam Domitian Way of Via Domitia aan en wordt een belangrijke as van communicatie en uitwisselingen. Het bevordert de uitbreiding van de wijnbouw en laat de wijngaard een voorspoedige periode beleven. Het domaine, een klein fort eigenlijk, werd in 1202 gebouwd door de Vicomte de Pezenas. Het is een van de oudste kastelen van de Biterrois. Het is volledig opgetrokken uit lavasteen en bestaat uit verschillende gebouwen uit verschillende tijdperken. Door de eeuwen heen onderging het architectonische veranderingen. Bewoond door vele beroemde mensen, is dit kasteel in de loop van de tijd van familie naar familie gegaan. Het behoort tot de familie Vic sinds 1905.

Sauvignon Blanc

De Sauvignon Blanc is een witte druif met een groenige schil, gebruikt voor de bereiding van witte wijn. Deze druif wordt in veel wijnlanden aangeplant. De oorsprong ligt in zuidwest Frankrijk. Het is de voorname druif in Sauternes en Barsac. Maar zeker ook in de Loirevallei. In meer streken maakt men van deze druif succesvolle wijnen. Zowel zoet als droog. Wijn gemaakt van deze druif ruikt naar buxus, wit fruit en bloemen. Bij het proeven van de wijn, valt de smaak van groene appels, kruisbessen, soms ananas en lychee op. De wijn heeft een frisse afdronk. Voor Noord-Franse wijnen soms knisperend droog, uit warmere gebieden zachter van smaak. Deze geur- en smaakcomponenten zijn minder uitgesproken als deze druif in een assemblage met andere druiven wordt gebruikt. In de 18e eeuw verspreidde de sauvignon blanc zich met emigranten naar Spanje, Noord-Italië, Nieuw-Zeeland, Chili, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. In Frankrijk vindt men deze druif vaak in de “monocépage” (slecht één druivenras) van de Loire, Bordeaux en Languedoc. Bekende wijnen uit deze druif zijn: Sancerre, Menetou-Salon en Pouilly-Fumé. Daarnaast zijn er assemblages met de Sémillon-druif in de bordeaux. De laatste jaren komen er ook veel goede wijnen van Sauvignon Blanc uit de nieuwe wijnwereld.

Greg & Juju sauvignon blanc

Greg & Juju sauvignon blanc is fris en expressief met smaken van citrus en rijp wit fruit. Drink deze wijn op een temperatuur van 8-10°C. Greg & Juju Terret Sauvignon is lekker bij de borrel, bij zeevruchten, bij diverse visgerechten en bij salades. Terret is een druif die alleen in het zuiden van Frankrijk, in de Languedoc, voorkomt. Vroeger was de Terret één van de druivenrassen van de toen nog weinig geliefde wijnen uit de Languedoc. Tegenwoordig blijkt dit ten onrechte te zijn, want nu worden de Terret wijnen over het algemeen erg gewaardeerd. De Terret druiven worden eind september geoogst en de wijnen geuren naar kruisbessen en meloen. De smaak is fris en fruitig, sappig, zuiver en ongecompliceerd met een aroma van amandelen, citrus en gedroogd fruit.

Zelfs kinderen zijn al dol op Greg & Juju!

Zelfs kinderen zijn al dol op Greg & Juju!

Greg & Juju sauvignon blanc bestellen