Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Lentevorst in de Bourgogne

Burgundyfrost

Bourgogne getroffen door ergste vorst sinds 1981

De ergste lentevorst in de Bourgogne in meer dan 30 jaar zal zeker invloed hebben op de potentiële omvang van de oogst 2016, producenten proberen om de schade in hun wijngaarden in beeld te brengen. Een strenge vorst overspoelde de Bourgondische wijngaarden op de avond van 26 april 2016, waardoor er ‘veel stress’ voor de wijnmakers is volgens het Bourgondische wijn bureau (BIVB). Een lentevorst trof een deel van Europa deze week, een straffe Noordenwind met hier en daar sneeuw kort te zien in de Champagne en delen van Duitsland. Ook uw Vino Amore medereiziger ondervond dat, op weg en reis naar de wijnbeurs in Mainz!

Er zijn zorgen in verschillende wijnstreken over mogelijke schade aan de eerste knoppen, de eerste rapporten melden dat in ieder geval al over de Loire. In de Bourgogne zijn de wijnproducenten de schade nog aan het beoordelen, meer gedetailleerde verslagen zullen de komende week verschijnen. ‘Zo’n vorst is ongekend sinds 1981 en deze zal niet alleen nadelige gevolgen hebben voor de opbrengsten van de oogst Bourgondië 2016, maar ook op de opbrengsten van 2017,’ aldus Caroline Parent-Gros, van Domaine AF Gros in Pommard. Zoals ook met de begeleidende hagelbuien, die Bourgondië herhaaldelijk hebben geraakt in de afgelopen jaren, kunnen de effecten van vorst en hagel fragmentarisch van wijngaard tot wijngaard zijn.

‘Tot nu toe weten we dat in het dorp Pommard, 80% van de regionale appellation wijngaarden zijn getroffen,’ zei Parent-Gros. ‘De Cru’s zijn ook beschadigd en we weten al dat de hoeveelheden voor de komende vintage zeer klein zullen zijn.’ De BIVB benadrukt dat het effect nog niet goed bekend is, maar er zullen duidelijk nadelige gevolgen zijn.

“Het is ongebruikelijk dat een weer “evenement” als dit zo’n groot gebied aantast. De wijngaarden van Chablis, het Grand Auxerrois, de Côte de Nuits, de Côte de Beaune en de Côte Chalonnaise werden allen in meer of mindere mate slachtoffer. De Mâconnais (reeds door hagel getroffen eerder deze maand) werd door vorst overvallen op de ochtend van 28 april 2016. Het is ook ongebruikelijk dat nu percelen en gebieden die meestal van de vorst gevrijwaard worden nu niet gespaard werden. Maar ook buiten de Bourgogne zal deze koudegolf beslist zijn sporen nalaten in tal van andere wijnbouw regio’s in de rest van Europa. We kunnen gelukkig, maar in dit geval helaas, de natuur niet naar onze handen zetten. De situatie zou er niet beter op worden, zo laat het trackrecord van menselijk ingrijpen zien. Wijnbouw is vaak een zaak van passie en het is een grote teleurstelling als dit soort zaken je overkomen.

Ook de Champagne kreeg een veeg uit de pan met vorst, er werden temperaturen van -1 en -2 Celcius gemeten. Ook daar zal de oogst van 2016 wat kleiner uitvallen. Chardonnay was kwetsbaarder dan Pinot Noir en Pinot Meunier. Getroffen regio’s zijn onder andere Côte de Blancs, de Côte de Sézanne in het zuiden van de Marne en de regio l’Aube.

In het Chablis-gebied, dat regelmatig met nachtvorst te kampen heeft, hadden de wijnboeren hun chaufferettes klaargezet en konden zo de schade beperken.

Chaufferettes (Photo-Domaine-Billaud-Simon)

Chaufferettes (Photo Domaine Billaud Simon)

In de Côte d’Or daarentegen is nachtvorst een weinig voorkomend fenomeen. Nachtvorstjaren als 1974, 1998 en 2003 staan uiteraard nog in het geheugen van vele producenten gegrift. In de Côte de Beaune werden alle dorpen getroffen. Meursault en vooral Chassagne zelfs zeer zwaar. Het noordwestelijk deel van Puligny zou redelijk gespaard gebleven zijn. Meerdere producenten meldden percentages van 50 tot wel 100% schade. Wat een drama voor de producenten die na de hagel van 2012, 2013 en 2014 opnieuw getroffen zijn.

Twee weken geleden waren de wijnstokken in de Bourgogne net aan het uitlopen (Frans: débourrement*). Uit de uitlopers komen blaadjes, die bevriezen en zwart worden door de vorst. Men hoopt dat de inflorescences (het bloeiende deel van een plant of een arrangement van bloemen op een steel) niet te veel aangetast zijn. Als de uitlopers in het stadium van quatre feuilles étalées waren (letterlijk vier geëtaleerde blaadjes waar aan het druivenras te herkennen is), dan kun je alle hoop laten varen.

Stade quatre feuilles etalees

Stade quatre feuilles etalees

De boeren hopen nog, zoals in 2003, op het uitlopen van de contre-bourgeons (Als de eerste knoppen zijn bevroren ontwikkeld zich namelijk een tweede knop die weliswaar veel minder druiven geeft, maar ook niet helemaal niks), maar meestal krijg je dan maar één raisin, dus geen echte compensatie voor het verlies. Bovendien rijpt die tweede generatie later, met alle risico’s van dien.

* Zodra de temperatuur in de lente tijdens enkele opeenvolgende dagen de 10° bereikt komt de sapstroom op gang. Dat bemerk je aan de uiteinden van de snoei waar het plantensap tranen vormt. Zo kan de wijnboer vaststellen dat het botten op gang kan komen. De knoppen die tijdens de wintersnoei behouden bleven gaan enkele weken voor ze openspringen lichtjes zwellen en krijgen een wollig uitzicht. Tot dan heeft de wijnstok zich gevoed met de koolhydraten die ze tijdens de herfst heeft opgeslagen. De eerste blaadjes ontspringen aan de knop tijdens een periode van milde temperaturen. Niet alle rassen ontluiken op hetzelfde tijdstip. Chardonnay bv. is iets vroeger dan Cabernet Sauvignon. De periode van deze uitbotting (débourrement) is risicovol. Nachtvorst kan grote schade aanrichten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.