Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Weinversteigerung Grosser Ring 2015 128er

Weinversteigerung Trier Grosser Ring

Weinversteigerung Grosser Ring 2015 128er

Weinversteigerung Grosser Ring 2015 128er – Enchanté und herzlich wilkommen bij de Weinversteigerung 2015 in Trier op vrijdag 18 september 2015 – een memorabele dag voor diegenen die zoals ik pure passie hebben voor de Duitse wijnen. Een nieuw wereldrecord voor Egon Müller voor de 2003 Scharzhofberger Riesling TBA. € 12.000 per fles 0,75L (totaal 18 flessen waren aangeboden en uiteindelijk 20 verkocht) op de Weinversteigerung (veiling) van de Grosser Ring in Trier! Ik mocht er bij zijn met Sjaak Van de Graaf. Geweldig en wat een kwaliteit! Moezelwijnen behoren tot de absolute wereldtop!

Weinversteigerung Grosser Ring 2015 – Egon Müller IV

Egon Müller IV (geboren 20 augustus 1959) is een Duitse wijnmaker en eigenaar van Weingut Egon Müller, Scharzhof, gelegen net buiten Wiltingen. Het wijnhuis is gelegen in het Moezel gebied, meer precies, het Saar gebied. De zéér gewaardeerde wijnen van deze wijnmaker komen uit de wijngaard Scharzhofberg. Egon III heeft de wijnmakerij uitgebreid in 1954 door de aankoop van Weingut “Le Gallais”. Dit wijnhuis met 2,5 hectare wijngaarden in Wiltingen, bestaande uit de enkele wijngaard “Kupp” en “braune Kupp” was oorspronkelijk van de familie Metz, één van de oprichters van het in Luxemburg gevestigde Arbed. Egon Müller kocht de ene helft en huurde het deel van Madame Rochon. Met 35 hl / ha jaarproductie is Egon één van de kleine, maar gerenommeerde producenten in de Moezel. Hij is vooral bekend om de superieure kwaliteit van zijn Rieslingwijnen. Weingut Egon Müller Scharzhofberg is lid van het Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter (VDP) en de primum Familiae Vini. Ook is hij voorzitter van de Grosser Ring Mosel-Saar-Ruwer. Egon Müller IV maakt uitsluitend wijnen met restzoet, de droge Scharzhofbergers brachten hem en zijn vader “eigenlijk gewoon geen plezier”. Geen “trockene welle” dus wat Egon Müller betreft en ik ben het daar helemaal mee eens. Het fantastische aan de Riesling druif is juist het delicate spel tussen zuur en zoet.

Weinversteigerung Grosser Ring 2015

Weinversteigerung Grosser Ring 2015 128er

Bij de traditionele Rieslingveiling van VDP Mosel-Saar-Ruwer in Trier kwamen 22 flessen (0,75 liter) van de Scharzhofberger Trockenbeerenauslese onder de hamer. De toewijzing gebeurde bij 12.000 euro, maar daar bovenop komen nog de veilingkosten en BTW. Dezelfde wijn werd ook in 36 halve flessen (0,375 liter) aangeboden. Die haalden per stuk een prijs van 6.675,90 euro (netto 5.500 euro). Daarmee werd het bestaande record van 5.300 euro gebroken, eveneens voor een Riesling Trockenbeerenauslese van hetzelfde wijngoed uit 1999.

Welke wijnliefhebber de recordwijn nu in zijn kelder kan koesteren, is niet bekend. Vermoedelijk gaat het om een koper uit Azië. Bieden bij de veiling kunnen alleen wijncommisionairs die in opdracht van kopers uit de hele wereld optreden. Bij de VDP-veiling in Trier werden ruim 13.000 flessen Riesling voor in totaal 1,693 miljoen euro (inclusief veilingkosten en belasting) geveild.

Nog een andere Riesling Trockenbeerenauslese van de Saar werd ook voor een viercijferig bedrag verkocht. Hans-Joachim Zilliken van Weingut Forstmeister Geltz-Zilliken in Saarburg was in zijn nopjes met 1.135 euro voor deze edelzoete wijn uit 2005.

Weinversteigerung Grosser Ring 2015 – De veilingen Mosel-Saar-Ruwer

De Rieslingveilingen van VDP Mosel-Saar-Ruwer (sinds 1908) en de Bernkasteler Ring (sinds 1899) vinden jaarlijks in september in Trier plaats. Al vanaf het midden van de 19e eeuw worden in Trier al wijnveilingen gehouden. Destijds ging dat nog met hele vaten tegelijk voor wijnhandelaars. Ook rond 1900 behaalden de veilingwijnen als recordprijzen en waren de fijnste Rieslings van Moezel, Saar en Ruwer de duurste witte wijnen ter wereld.

Vandaag de dag worden bij de Rieslingveilingen aan de Moezel uitsluitend gebottelde wijnen aangeboden. Regelmatig worden bij die veilingen recordprijzen gehaald voor Trockenbeerenauslese, Eiswein en andere rariteiten die vaak pas jaren na de oogst op de veiling komen. Gelet op deze prijzen zijn de Rieslings van steile hellingen langs Moezel, Saar en Ruwer ook tegenwoordig de meest begeerde en duurste wijnen ter wereld.

Bernkasteler Ring

Bij de Bernkasteler Ring, die een dag eerder eveneens in Trier de beste wijnen van zijn leden aanbood, lag de hoogste toewijzing bij 500 euro netto voor de Riesling Trockenbeerenauslese 2011 van Weingut Bauer in Mülheim. In 2013 viel bij de Bernkasteler Ring de hamer bij een prijs van 3.100 euro netto voor de Riesling Trockenbeerenauslese 2010 van Weingutes Markus Molitor in Wehlen.

Behalve absolute topwijnen worden bij de veilingen ook hoogwaardige wijnen in gunstiger prijscategorieën aangeboden. Zo lag de laagste toewijzingsprijs bij de VDP-veiling van dit jaar rond 23 euro voor een Riesling Kabinett 2014 van Weingut von Hövel in Oberemmel. Ook tv-presentator Günther Jauch, voor het eerst persoonlijk bij de veiling aanwezig, bood in Trier Rieslings van zijn Weingut von Othegraven in Kanzem aan de Saar aan. Hij kreeg voor een Riesling Kabinett ruim 30 euro per fles en voor een Spätlese van zijn bedrijf bijna 50 euro.

De Weinversteigerung in 2017

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.