Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Vino Amore steunt Bachfestival Dordrecht 2018

Bachfestival Dordrecht 2018

Vino Amore steunt Bachfestival Dordrecht 2018

Vino Amore steunt Bachfestival – De Stichting Bachfestival Dordrecht is opgericht in 2009 met als doel het realiseren van een muziekfestival in de stad Dordrecht (later met de omringende Drechtsteden), met de muziek van Johann Sebastian Bach als uitgangspunt en leidraad. De Stichting ontwikkelt naast het concertprogramma activiteiten op het gebied van podiumkunsten, beeldende kunst, educatie en community art. De naam van het festival duidt al aan dat Johann Sebastian Bach (1685-1750) de centrale figuur ervan is. De klassieke muziek van Bach is een onuitputtelijke bron waaraan ook na zijn dood velen zich hebben gelaafd. Nog altijd vormen de honderden cantates, sonates en concerten van J.S. Bach een bron van inspiratie voor nieuwe werken. Ook die muziek valt binnen het bereik van het Bachfestival Dordrecht. Een kleurrijke selectie uit de enorme waaier van Bach en aanverwante werken presenteren wij u in dit vijfde Bachfestival Dordrecht – in de Dordtse binnenstad en op mooie locaties in de overige Drechtsteden. Deze website is de toegangspoort tot de negen goed gevulde festivaldagen. De data van Johann Sebastian Bach zullen daarin worden opgerekt van 1685-2016.

Johann Sebastian Bach (1685-1750) komt uit een muzikale familie in midden-Duitsland. Hij werkte als organist, klavecinist, violist, zanger, cantor, Kapellmeister, leraar en componist. Voor het grote publiek is Bach vooral bekend als componist van de Matthäus-Passion, door de kenners wordt hij vereerd als schepper van een uitzonderlijk rijk oeuvre dat naast veel geestelijke muziek ook een groot aantal wereldlijke werken omvat. Tot op de dag van vandaag is hij een onuitputtelijke bron van inspiratie voor componisten, muzikanten en luisteraars. Bachs werk is gecatalogiseerd door Wolfgang Schmieder in de BWV: Bach-Werke-Verzeichnis.

Dordrecht, stad aan het water

Hollands oudste stad ligt aan brede rivieren. Duizend monumenten, historische binnenstadhavens, een geweldige sfeer! Wandel of vaar door de stad, bezoek de Grote Kerk en Het Hof, dwaal rond in museum Huis van Gijn, bewonder de schilderijen van Hollandse meesters in het Dordrechts Museum en kijk je ogen uit in de vele kunst- en antiekwinkels.

Havens en rivieren

Dordrecht heeft geen grachten maar havens, die vanaf de dertiende eeuw ontstonden voor de bloeiende handel. Dordrecht ligt aan een kruising van rivieren. Een prachtig uitzicht hierop heb je op het Groothoofd. De monumentale Groothoofdspoort geeft hier toegang tot de oude binnenstad.

Monumentale binnenstad

In de historische binnenstad staan huizen en gebouwen uit de middeleeuwen tot heden in harmonie naast elkaar. De oorsprong van gebouwen als de Grote Kerk, het Stadhuis en Het Hof ligt in de dertiende en veertiende eeuw. Langs de havens verrezen in de zeventiende en achttiende eeuw koopmanswoningen en pakhuizen, die ook nu nog het straatbeeld bepalen. Dordrecht was ooit de belangrijkste stapelstad van Holland!

Verbazingwekkend mooi

Maak een bezoekje aan Dordrecht compleet met een bezoek aan één van de musea. Bezoek bijvoorbeeld het Huis van Gijn aan de Nieuwe Haven. Dit museum Gijn heeft originele stijlkamers en een collectie kunstvoorwerpen die Simon van Gijn verzamelde in zijn vroegere woonhuis. Ook in het Dordts Patriciërshuis komt u erachter hoe een welgestelde familie in de achttiende eeuw leefde.

Hollandse meesters

De prachtigste schilderkunst van Hollandse meesters van 1500 tot heden beleef je in het Dordrechts Museum. Naast de vast collectie zijn er ook regelmatig exposities. www.dordrechtsmuseum.nl

Maak een rondje

Wil je de mooiste monumenten niet missen? Volg dan de bewegwijzerde wandeling ‘Rondje Dordt’ en bewonder de Grote Kerk, het Stadhuis en Het Hof, een voormalig klooster en historisch middelpunt van de stad. Leuk is het Kunstrondje Dordt, een ketting van kunst-, antiek- en curiosazaken die door het centrum slingert. Elke eerste zondag van de maand zijn deze zaken extra geopend.

Culinair Dordrecht

Dordrecht heeft u heel veel smaken te bieden. Van sfeervol eetcafé tot modern restaurant en van Japanse sushi tot oer-Hollandse kost. In de zomermaanden is het ook gezellig om een drankje te doen op één van de vele terrassen. Het Scheffersplein en Statenplein liggen midden in het centrum en op het Groothoofd heeft u prachtig uitzicht over het water. Daarnaast zijn er ook meerdere restaurants en café’s met prachtige stadstuinen of terras op een prachtige locatie. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Brut aan de Wijnstraat, Delicees aan de voet van de grote Kerk of Merz aan de Korte Kalkhaven. Bij intree Dordrecht I VVV kunt u de gratis brochure “Smaken van Dordrecht” ophalen!

Evenementenstad

Dordrecht is een levendige stad met kleurrijke en verrassende gezellige evenementen. Niet voor niets is Dordrecht al meerdere keren verkozen tot Evenementenstad van het jaar. Naast de vele evenementen zijn er ook interessante voorstellingen, optredens en exposities in de stad. Alle informatie betreffende de evenementen is te terug vinden op https://indordrecht.nl/.

Bach wijn!

Houdt u van muziek en wijn? Reserveer dan deze unieke Bach wijn Bachfestival Dordrecht 2018!

Zie Vòòrintekening Bach wijn Bachfestival Dordrecht 2018

Vino Amore steunt Bachfestival

Vino Amore steunt Bachfestival – Bach in vogelvlucht

1685 geboren in Eisenach, 21 maart
1692 Lateinschule Eisenach
1695 na dood ouders bij broer Johann Christoph in Ohrdruf
1700 Michaelisschule Lüneburg
1703 organist in Arnstadt
1705 voetreis naar Buxtehude in Lübeck
1707 organist in Mühlhausen; huwelijk met Maria Barbara Bach
1708 organist/kamermusicus in Weimar
1710 Wilhelm Friedemann Bach (oudste zoon) geboren
1714 Konzertmeister in Weimar
1717 Vier weken in gevangenis Weimar; Kapellmeister in Cöthen
1720 Maria Barbara Bach overlijdt
1721 huwelijk met Anna Magdalena Wülcken
1723 Thomaskantor in Leipzig
1724 Johannes-Passion
1727 Matthäus-Passion
1731 6 partita’s (Clavierübung I)
1736 koninklijk Hofcompositeur
1739 Grote Orgelmis (Clavierübung III)
1742 Goldberg-Variationen (Clavierübung IV)
1746 keurt orgel in Wenzelskirche Naumburg
1747 Musicalisches Opfer
1750 Bach overlijdt in Leipzig, 28 juli
1829 Mendelssohn voert Matthäus Passion uit in Berlijn
2010 Eerste Bachfestival Dordrecht, 17-26 september
2012 Tweede Bachfestival Dordrecht, 14-23 september
2014 Derde Bachfestival Dordrecht, 19-28 september
2016 Vierde Bachfestival Dordrecht & Drechtsteden, 15-24 september

Meer Bach

www.bachagenda.nl
www.bach.startpagina.nl
http://eduardvh.home.xs4all.nl/
www.bachkoorbwv.nl
www.cellofestivaldordrecht.nl
www.bachorgel.nl
www.orgelacademie.nl
www.drechtstedenbachkoor.nl
www.bachvereniging.nl
www.haarlemsbachensemble.nl
www.bach-cantatas.com
www.allofbach.nl

1 Reactie

  1. Pauline Koning

    Iedereen (de artiesten) vonden het erg leuk deze wijn te krijgen! De dirigent van Concerto Copenhagen kende de wijn zelfs en was erg blij!

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.