Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Trinity Canyon Vineyards

Trinity Canyon Vineyards

Onlangs ontmoette ik op de Wineprofessionals beurs in Amsterdam de aimabele Hovakim Sagtelyan en zijn collega Artem Parseghyan van Trinity Canyon Vineyards. Leuke mensen die op een zéér boeiende wijze over hun wijnen vertelden. Op dit moment nog niet verkrijgbaar in Nederland, zodra dat het geval is bericht ik daar over!

Hoe het begon met Trinity Canyon Vineyards

Het verhaal van Trinity Canyon Vineyards begon in 2009, toen drie (Trinity) enthousiaste en vastberaden wijnliefhebbers besloten om de stap naar de mysterieuze wereld van de wijn te maken. Bijgestaan ​​door een even gepassioneerde groep van wijnbouwers en wijnmakers, vestigden zij een unieke wijngaard in de Vayots Dzor Highlands, in de directe nabijheid van ‘s werelds oudste bekende wijn producerende locatie sedert 6.100 jaar. Trinity wijnen gaan hand in hand met geloof, tradities en legenden van Armeense wijnmakers die altijd als een baken voor al hun ondernemingen zal dienen.

De wijngaarden van Trinity Canyon liggen in de buurt van het dorp Aghavnadzor gelegen in het hart van de regio Vayots Dzor, Armenië. De hoogte van ongeveer 1300 meter, een ongelooflijke mix van vulkanische, grind en zandgronden samen met het landklimaat van Armenië (250 zonnige dagen per jaar) scheppen een uniek terroir van Vayots Dzor, waar een scala aan indrukwekkende wijnen worden gecreëerd. De belangrijkste focus van Trinity is om het potentieel van de Armeense autochtone druivensoorten te onthullen door te putten uit de beste biologische wijnbouw praktijken. Zij zijn van mening dat de kwaliteit van de wijn begint in de wijngaarden en alleen met een perfecte en gezonde druiven kan Trinity de beste wijn maken. Minimaal gebruik van organische pesticiden, zorgvuldige snoeien en canopy beheer samen met het handhaven van lage en geconcentreerd opbrengst, alleen zo wil Trinity het potentieel van de Armeense cultivars bloot leggen en wijnen van gewenste kwaliteit creëren. Wijngaarden met Areni, dat is de belangrijkste druivensoort, liggen in Vayots Dzor, ze zijn verdeeld in 3 percelen, in 2003, 2009 en 2013 geplant. Alle wijnstokken zijn geplant volgens de snoeiwijze Double Guyot. Bij de meeste van de percelen levert Areni ongeveer vier ton per hectare. Alleen met een dergelijke lage opbrengst is men in staat om de maximale concentratie van de bessen en de hoogste extractie krijgen tijdens de vinificatie. Zijdezacht, krachtig, met verfrissende zuren – Areni houdt nooit op om ons te verbazen!

Voskehat (Khach Kharji), hoewel één van de meest prominente witte druivenrassen van Armenië, was een ontdekking voor Trinity.

karases - oude Armeense terracotta vaten

karases – oude Armeense terracotta vaten

karases - oude Armeense terracotta vaten

karases – oude Armeense terracotta vaten

Trinity begon te experimenteren met deze cultivar in 2014 en probeerde om deze soort te gebruiken voor de voorouderlijke lijn van de wijn die in karases (oude Armeense terracotta vaten) rijpt.

Voskehat heeft een ongelooflijk complex aromatisch profiel met verbazingwekkende fruitig en bloemig aroma’s en levendige zuurgraad, die het mogelijk maakt om te worden gebruikt voor verschillende wijn stijlen. In 2013 is een klein perceel van Trinity beplant met internationale druivensoorten, waaronder Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot en Chardonnay. Dit is uniek in de regio en dit initiatief werd ondernomen om de streek van Vayots Dzor en de affiniteit van de verschillende cultivars op de bodem en het klimaat te begrijpen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.