Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Trinity Canyon Vineyards

Trinity Canyon Vineyards

Onlangs ontmoette ik op de Wineprofessionals beurs in Amsterdam de aimabele Hovakim Sagtelyan en zijn collega Artem Parseghyan van Trinity Canyon Vineyards. Leuke mensen die op een zéér boeiende wijze over hun wijnen vertelden. Op dit moment nog niet verkrijgbaar in Nederland, zodra dat het geval is bericht ik daar over!

Trinity Canyon Vineyards

Trinity Canyon Vineyards – Armenië – wijnland bij uitstek

Trinity Canyon Vineyards – Armenië, bakermat van de wijn. In dit prachtige land aan de voet van de Ararat wordt al meer dan 6.000 jaar wijn gemaakt. De Bijbel (Genesis 8 – 9) verhaalt al over Noach, die hier vastliep met zijn ark, afdaalde en de eerste wijnranken plaatste. Archeologische vondsten van vinificatie in de grotten bij Areni bevestigen dat hier al in 4.000 voor Christus wijn wordt geproduceerd. Ondanks deze lange geschiedenis en vele oude druivenrassen is Armenië een vrijwel vergeten wijnland. Door veel investeringen in nieuwe apparatuur en kennis groeit de kwaliteit enorm en langzaam ontdekt ook Nederland de kwaliteit!

De rijke wijngeschiedenis echter kent een grillig verloop. Het Christelijke land (Armenië nam als eerste land in 300 al het Christendom als officiële staatsgodsdienst aan) heeft vele oorlogen gekend. De strijd met de Turken, Perzen en Arabieren zorgden voor een terugval in het aantal hectare wijngaarden dat het land rijk was. De inlijving door de toenmalige Sovjet-Unie aan het eind van de eerste wereldoorlog en ook de tweede wereldoorlog heeft zijn sporen nagelaten. De aandacht is op last van het toenmalige Sovjet-bestuur lang uitgegaan naar het produceren van brandy. Toch is de kennis nooit verloren gegaan. Boeren bleven (desnoods verborgen) actief in de wijn. Die kennis proef je terug in de wijnen die Armenië heden ten dage produceert.

Trinity Canyon Vineyards – Armeense druiven

Van de 400 druivenrassen die in Armenië worden verbouwd, zijn er 30 inheemse druiven. Een van de oudste en meest markante hiervan is de Areni druif. Deze prachtige druif is vol van smaak. De druiven groeien dicht op elkaar en hebben een stevige huid waardoor ze minder vatbaar zijn voor schimmels en goed tegen de kou kunnen. De Areni wordt veelal gebruikt in droge rode wijnen, maar ook voor de ietwat zoete rode wijn. De wijnen zijn zonder uitzondering vol van smaak en kunnen over het algemeen een aantal jaar bewaard worden. De druif gaat terug tot 4.000 vòòr Christus en komt uit het zuiden van Armenië, waar er ook rosé van wordt gemaakt. De Areni zou je kunnen omschrijven als de signature druif van Armenië, zoals de Malbec dat voor Argentinië is. Een druif waarmee Armenië internationaal volop meespeelt in het speelveld van leverancier van kwaliteitswijnen.

Wijnhuizen

Verreweg de meeste wijnhuizen zijn gevestigd in de Ararat vallei, aan de voet van de zo geliefde berg Ararat, icoon voor elke Armeniër, de berg, die door de ongelukkige grensdeling met Turkije niet op Armeens grondgebied ligt. De bewogen geschiedenis, de aard van de Armeniër, de trots en de levensvreugde die hij in zich draagt, de duizenden jaren aan kennis van wijnbouw, je proeft het allemaal terug in de indrukwekkende wijnen die Armenië voortbrengt.

Geen wonder dat dit “vergeten” wijnland zich mag heugen in een opmars. Steeds meer wijnliefhebbers richten de blik en hun smaakpapillen op de prachtige wijnen die dit imponerende land rijk is. Druiven telen en wijnbouw bestaat in Armenië al sinds de oudheid. De Trans-Kaukasische regio is een van de oudste wijn producerende regio’s van de wereld.

Trinity Canyon Vineyards – Oude wijnvaten

In de Bijbel staat vermeld, dat Noah nadat hij na de zondvloed met de ark op de berg Ararat geland was, hij daar wijnranken plantte. Sinds de oudheid is Armenië bekend door zijn wijnbouwers, die volgens oude tradities werken, die tot op de dag van vandaag in ere worden gehouden. In werken van filosofen zoals Herodotus en Strabo wordt er reeds over geschreven. In 401-400 vòòr Christus toen de Griekse legers onder leiding van Xenophon het land Nairi (een van de oudste namen van Armenië) door trokken, sprak men van huizen waar wijn en bier in diepe putten werd bewaard in speciale “karases” (kleipotten).

Tijdens de Sovjetoverheersing beleefden de Armeense wijnmakers glorierijke tijden. Van 1940 tot 1985, steeg de wijnproductie maal negen, brandewijn maal zeventien en tussen 1960 en1986, steeg de productie van mousserende wijnen met de factor tien. In de jaren 1980 verwerkte Armenië jaarlijks gemiddeld ongeveer 210.000 ton druiven waaruit 1.400.000 à 1.500.000 hectoliter wijn werd gemaakt. Twee miljoen ton van de druiven werd gebruikt voor de productie van brandewijn, het overige deel werd gebruikt voor het maken van wijn. In 1980 produceerde Armenië 25% van de brandewijn in de Sovjet-Unie en 3% van de wijn (5-6% van de versterkte wijnen). Driekwart van de productie werd voornamelijk geëxporteerd naar Rusland.

In 2011 ontdekten archeologen in Armenië ‘s werelds oudste bekende wijnproductiefaciliteit. Gelegen in het Areni grottencomplex vond men een ondiep bassin voor druiven, een vat voor opslag en vergisting potten. Er werden ook druivenpitten gevonden, resten van geperste druiven en tientallen gedroogde wijnstokken. De zaden waren afkomstig uit Vitis vinifera, de edele druivensoort uit de wijnstokfamilie Vitaceae.

Hoe het begon met Trinity Canyon Vineyards

Het verhaal van Trinity Canyon Vineyards begon in 2009, toen drie (Trinity) enthousiaste en vastberaden wijnliefhebbers besloten om de stap naar de mysterieuze wereld van de wijn te maken. Bijgestaan ​​door een even gepassioneerde groep van wijnbouwers en wijnmakers, vestigden zij een unieke wijngaard in de Vayots Dzor Highlands, in de directe nabijheid van ‘s werelds oudste bekende wijn producerende locatie sedert 6.100 jaar. Trinity wijnen gaan hand in hand met geloof, tradities en legenden van Armeense wijnmakers die altijd als een baken voor al hun ondernemingen zal dienen.

De wijngaarden van Trinity Canyon liggen in de buurt van het dorp Aghavnadzor gelegen in het hart van de regio Vayots Dzor, Armenië. De hoogte van ongeveer 1300 meter, een ongelooflijke mix van vulkanische, grind en zandgronden samen met het landklimaat van Armenië (250 zonnige dagen per jaar) scheppen een uniek terroir van Vayots Dzor, waar een scala aan indrukwekkende wijnen worden gecreëerd. De belangrijkste focus van Trinity is om het potentieel van de Armeense autochtone druivensoorten te onthullen door te putten uit de beste biologische wijnbouw praktijken. Zij zijn van mening dat de kwaliteit van de wijn begint in de wijngaarden en alleen met een perfecte en gezonde druiven kan Trinity de beste wijn maken. Minimaal gebruik van organische pesticiden, zorgvuldige snoeien en canopy beheer samen met het handhaven van lage en geconcentreerd opbrengst, alleen zo wil Trinity het potentieel van de Armeense cultivars bloot leggen en wijnen van gewenste kwaliteit creëren. Wijngaarden met Areni, dat is de belangrijkste druivensoort, liggen in Vayots Dzor, ze zijn verdeeld in 3 percelen, in 2003, 2009 en 2013 geplant. Alle wijnstokken zijn geplant volgens de snoeiwijze Double Guyot. Bij de meeste van de percelen levert Areni ongeveer vier ton per hectare. Alleen met een dergelijke lage opbrengst is men in staat om de maximale concentratie van de bessen en de hoogste extractie krijgen tijdens de vinificatie. Zijdezacht, krachtig, met verfrissende zuren – Areni houdt nooit op om ons te verbazen!

Voskehat (Khach Kharji), hoewel één van de meest prominente witte druivenrassen van Armenië, was een ontdekking voor Trinity.

karases - oude Armeense terracotta vaten

karases – oude Armeense terracotta vaten

karases - oude Armeense terracotta vaten

karases – oude Armeense terracotta vaten

Trinity begon te experimenteren met deze cultivar in 2014 en probeerde om deze soort te gebruiken voor de voorouderlijke lijn van de wijn die in karases (oude Armeense terracotta vaten) rijpt.

Voskehat heeft een ongelooflijk complex aromatisch profiel met verbazingwekkende fruitig en bloemig aroma’s en levendige zuurgraad, die het mogelijk maakt om te worden gebruikt voor verschillende wijn stijlen. In 2013 is een klein perceel van Trinity beplant met internationale druivensoorten, waaronder Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot en Chardonnay. Dit is uniek in de regio en dit initiatief werd ondernomen om de streek van Vayots Dzor en de affiniteit van de verschillende cultivars op de bodem en het klimaat te begrijpen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.