Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Tenuta di Sesta Rosso di Montalcino

Tenuta di Sesta Rosso di Montalcino

Tenuta di Sesta Rosso di Montalcino – wijn van de maand!

Tenuta di Sesta Rosso di Montalcino

Ten zuiden van Siena en ten westen van Pienza bevindt zich in het adembenemende Natuurpark Val d’Orcia een klassiek sprookjesachtig heuveldorp; Montalcino. In dit prachtige dorpje, geheel omringd door vestigingsmuren, is een indrukwekkend kasteel uit de middeleeuwen gevestigd. Maar wat Montalcino wereldwijd beroemd maakt, is de productie van de kostbare Brunello rode wijn. Het dorp is, sinds de 16e eeuw, nauwelijks in uiterlijk veranderd. Zodra je naar het centrum loopt heb je prachtig uitzicht: zonnige heuveltoppen, bezaaid met gele en rode bloemen, oude eiken, schilderachtige olijfbomen, landweggetjes kronkelende door perfect wijngaarden en statige cipressen boven op heuvels. Montalcino is wereldwijd beroemd en rijk geworden door zijn Brunello wijn, een van ‘s werelds beste en meest gewaardeerde Italiaanse wijnen. Montalcino was al bekend om zijn fijne rode wijnen in de 15e eeuw. De kostbare formule van de fantastische Brunello werd in 1888 ontdekt door Ferruccio Biondi Santi, die voor het eerst het idee had de druiven die gebruikt worden in de traditionele Chianti recept, zoals de wijnen Canaiolo en Colorino, achterwegen te laten en alleen de Sangiovese, een uit Toscane afkomstige blauw druivenras te gebruiken. De imposante en machtige burcht Rocca, gebouwd in 1361 door de Siënezen, vormt het middelpunt van het historische centrum. Het uitzicht vanaf de muren en torens zijn spectaculair en reikt zich van Monte Amiata, de heuvels van Siena en de prachtige natuurgebieden Val d’Orcia en Maremma. De middeleeuwse burcht is zo goed als intact gebleven sinds de middeleeuwen. De burcht wordt vaak gebruikt als bijzondere locatie voor festivals, concerten en evenementen, zoals het bekende Jazz & Wine Festival. Dit festival wordt elk jaar in juli gehouden. Hier kun je de genieten van de combinatie van sfeervolle Italiaanse en internationale jazz muziek en goede wijn! Een andere mijlpaal van Montalcino is de imposante klokkentoren van het Palazzo dei Priori, het stadhuis van de stad. De toren ligt aan het centrale plein, bekend als de Piazza del Popolo, met zijn karakteristieke gotische galerijen. Een bezoek waard zijn ook het plein Palazzo Vescovile en de kerken van Sant’ Agostino, Sant’ Egidio en San Francesco. De straten van Montalcino, met hun stenen stoepen, zijn werkelijk betoverend. Het maakt het dorp tot een heerlijke plek om rond te wandelen in een doolhof van charmante kunst- en ambachtswinkels, cafés, restaurants en wijnbars. Wil je een fles heerlijke wijn mee naar huis nemen, dan moet je hier je slag slaan! Neem uitgebreid de tijd om optimaal te genieten van de bijzondere sfeer van dit prachtige middeleeuwse Toscaanse heuveldorp. Loop op een rustig tempo door de smalle en karakteristieke steegjes. Geniet van het buitengewone uitzicht over de onderliggende vallei. En laat bovenal de heerlijke rode wijn je smaken!

Tenuta di Sesta

Tenuta di Sesta Rosso di Montalcino – Tenuta di Sesta heeft ongeveer 200 ha in bezit, bestaande uit 30 ha wijngaarden. Daarvan is 13,07 ha geregistreerd bij D.O.C.G. om Brunello di Montalcino te produceren, 7,4 ha voor Rosso di Montalcino D.O.C. en 10,86 ha is geregistreerd bij S.Antimo D.O.C. Het resterende gebied wordt grotendeels bedekt door 45 ha olijfgaarden en 55 ha graan. Sinds 1995 wordt de wijnmakerij beheerd door Giovanni Ciacci, die door zijn kinderen Andrea en Francesca wordt vergezeld op het gebied van bedrijfs- en agronomisch management. Voor de familie Ciacci halen traditionele veroudering in grote eiken vaten en vernieuwd beheer van wijngaarden het beste uit het grondgebied van Montalcino naar boven. Bij het beheer van de wijngaarden wordt rekening gehouden met klimaatveranderingen. Druivenras is Sangiovese Grosso. Geconcentreerde wijn met lichte vatrijping. De wijngaard ligt in Toscane, de wijngaard dicht bij ‘t klooster op 280m hoogte, met zuidelijke ligging. Herkomstbenaming D.O.C. Rosso di Montalcino.

Tenuta di Sesta Rosso di Montalcino

Tenuta di Sesta Rosso di Montalcino – Sangiovese

Sangiovese is het overheersende blauwe druivenras in Toscane. Sangiovese is een echte kameleondruif, die je in verschillende gedaantes kan tegenkomen. Je vindt er zowel droge als zoete stille wijn van, maar dit druivenras levert ook binnen de droge wijnen verschillende smaakstijlen, afhankelijk van de streek en appellatie waarin de druif gekweekt wordt, en van de vinificatiemethode. Hoewel wordt aangenomen dat de bakermat van sangiovese in Toscane ligt, heeft DNA-onderzoek uitgewezen dat dit ras gedeeltelijk uit het zuiden van Italië komt. Het ras is een kruising van ciliegiolo en calabrese di montenuovo (een ras uit Calabrië). Van de 43 appellaties in Toscane zijn er maar drie die sangiovese niet toelaten: DOCG Elba Aleatico Passito, DOCG Suvereto en DOC Sant’Antimo. Ook de diverse sangioveseklonen smaken uiteraard verschillend. In Montalcino en Montepulciano wordt bijvoorbeeld de kloon sangiovese grosso gebruikt – die in Montalcino brunello heet en in Montepulciano prugnolo gentile –, terwijl in andere appellaties sangiovese piccolo gebruikt wordt. Je merkt meteen wanneer sangiovese niet puur wordt gebotteld, maar het gezelschap krijgt van enkele percentages andere druivenrassen. De traditionele, pure stijl gaat verloren en de wijn krijgt een meer internationale uitstraling. Sangiovese verandert fenomenaal van karakter door veroudering. Daar waar jonge sangiovese typische kenmerken vertoont van rood (zure krieken, kersen) en/of zwart fruit (cassis of bramen) met leder en wat hout, ontstaan er na vele jaren uitgesproken tertiaire aroma’s die gaan van bosgrond of pels tot paddestoelen en zelfs truffels.

Tenuta di Sesta Rosso di Montalcino

Deze Rosso di Montalcino krijgt 4 maanden rijping in groot Sloweens eiken en daarna 8 maanden in de fles. Heerlijk fruitig en jong! Lekker bij lam, harde kaas, varken, pasta/deegwaren, (veder)wild, zachte romige kaas en rood vlees!

Bestel Tenuta di Sesta Rosso di Montalcino