Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Bodega Otto Bestué tinto joven

Bodega Otto Bestué tinto joven

Bodega Otto Bestué tinto joven – wijn van de maand!

Somontano

Bodega Otto Bestué tinto joven – Somontano, vlakbij Aragon in het noorden van Spanje, is ontzettend mooi. Het is een ideale plek voor oenotoerisme: lekker eten, historische dorpjes, prachtige natuur en minder bekende, maar heerlijke wijnen die prijs na prijs wegkapen. Gooi daar nog een pak enthousiaste Spaanse wijnboeren tegenaan en je weet waar je deze herfst naartoe moet. Het stadje Alquazar in de Sierra de Guara in het noorden van Aragon lijkt wel een fata morgana. Het fort klampt zich letterlijk vast aan de rotsen, de huizen er rond lijken deel uit te maken van de okerachtige kliffen. Het vestingstadje is gebouwd in lokale zandsteen waardoor het volledig in de bergwand lijkt op te gaan. Het ontstond in de 12de eeuw en het voelt alsof je terug naar die tijd word gekatapulteerd. Niks is recht in dit stadje, waardoor het soms behoorlijk klimmen is. De meeste huizen stammen uit de 16de eeuw en leunen broederlijk tegen mekaar aan. Ze liggen in een halve maan rond en onder de Collegiata, het vroegere fort. Het lijkt alsof de huizen gretig het licht opslokken, ze veranderen voortdurend van kleur. En als de avond valt en alles verlicht wordt is het duizend-en-één nachtgehalte bijzonder groot. Dit wordt één van de mooiste dorpjes van Spanje wordt genoemd. In 1982 werd het zelfs artistiek werelderfgoed en riep Unesco het hele dorp uit tot kunsthistorisch monument. Alquazar, omgeven door diepe kloven en hoge kliffen, is bovendien een perfecte uitvalbasis om te kanoën, maar ook hiken is hier een begeerde bezigheid, de natuur is er overweldigend mooi. De Sierra de Guara vormt een soort magische grens tussen mens en natuur. Massatoerisme vind je hier niet. Al is het er in de zomer wel behoorlijk druk. Somontano was lange tijd een wat achtergesteld gebied. Tot een stel jonge ondernemers de wijnindustrie een boost gaven in de jaren ’80. Ze zorgden voor een DO label en wat volgt is één groot succesverhaal. Je hebt hier bovendien de perfecte condities: koele winters, hete zomers en de wijngaarden liggen hoofdzakelijk op hellingen. Er wordt veel geëxperimenteerd wat maakt dat deze wijnen het ontzettend goed doen. De plaatselijke druivenrassen worden zonder veel poespas gemengd met internationale rassen en dat levert zowel rode als witte topwijnen op. De witte wijnen die ik proef gaan van licht, met de plaatselijke alcañon, macabeo en de garnacha blanca druiven, tot soms erg krachtige wijnen zoals hun chardonnay of gewürztraminer. Ook voor de rode wijnen worden plaatselijke druiven gebruikt, zoals de moristel die heerlijke toetsen van framboos bevat en de steeds populairder wordende garnacha tinta. Maar ook hier worden ze gemengd met pakweg cabarnet sauvignon, merlot en pinot noir. Een ding is zeker, de wijnen uit het noordelijke Somontano behoren tot de top van de Spaanse wijnen, dankzij bijzonder innovatieve en creatieve wijnmakers.

Bodega Otto Bestué tinto joven

Bodega Otto Bestué

Bodega Otto Bestué tinto joven – In het noordoosten van Spanje en beschut door de Bergen van de Pyreneeën, liggen sinds 1640 de wijngaarden van het wijnhuis Otto Bestue in het gebied D.O. Somontano. Sinds die tijd houdt de familie zich bezig met het produceren van hoogstaande klasse wijnen uit het Somontano gebied. In 2000 zette de familie een belangrijke stap vooruit door een wijnmakerij te creëren waar ze met grote zorg wijnen konden ontwikkelen. Bodega Otto Bestué is een authentiek familiewijnhuis op het landgoed Santa Sabina in Enate. In het hart van D.O. Somontano liggen de vijf wijngaarden van Otto Bestue: Mezquita, La Sierra, Finca rableros, Santa Sabina en El Plano. Hier komen de druiven vandaan, waar deze prachtige wijnen van worden gemaakt. Somontano betekent vrij vertaald, ‘uitlopers’, het gebied kenmerkt zich door diepe afgronden, zodat de koude winden vanuit het noorden hierdoor worden tegengehouden. De hoogte, het klimaat, de bodem en de oorspronkelijk druiven dragen alle bij tot het unieke van dit gebied. De natuur is groen en rijk begroeid met steile hellingen in terrasvorm, een lichte, rode bodem met amandelbomen en wijnstokken. De valleien en bergpassen zijn bezaaid met grotten uit het stenen tijdperk, waar muurschilderingen en handwerktuigen gevonden zijn. De rotsformaties lijken op sommige plaatsen holtes van vulkanisch puimsteen, zo zacht dat ze door de eeuwen heen dienst deden als huis, kelder of kerk. Aragón is een autonome regio die grenst in het noorden aan Frankrijk, in het oosten aan Catalonië, in het zuiden aan Valencia en in het westen aan Castilië-La Mancha, Castilië en León, La Rioja en Navarra. De noordelijke grens met Frankrijk wordt gevormd door de Pyreneeën. Het centrale deel van Aragón is vlakker, hier bevindt zich de stroomvlakte van de Ebro, die de staat van oost naar west doorkruist. Aragón kan onderverdeeld worden in regio’s: Campo de Borja in het westen, Cariñena in het zuidwesten, Catalyud in het zuidwesten en Somantano in het oosten grenzend aan Catalonië. Er is de laatste jaren veel geïnvesteerd in wijngaarden en vinificatie technieken. Dit resulteert dat wijnen, vooral die uit Somontano, tot de betere wijnen uit Spanje behoren.

Bodega Otto Bestué tinto joven

Bodega Otto Bestué tinto joven

Deze wijn heeft een Intens robijnrode kleur. Syrah en Garnacha brengen rijpe kersen en zwarte peper aroma’s. In de mond is de wijn expressief en fluweelzacht. Bij geroosterd varkensvlees, tapas en kaas.

Bestel Bodega Otto Bestué tinto joven