Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Wijnproeverij Jour du Rhône

Jour du Rhône

Wijnproeverij Jour du Rhône

Wijnproeverij Jour du Rhône – Maandag 12 november 2018 bezocht ik een overzichtsproeverij (alleen voor professionals) van het vakblad Perswijn van wijnen uit Noord- en Zuid-Rhône, het oudste wijngebied van Frankrijk en het op een na grootste qua appellations. En een gebied met vele gezichten. Rhône, zich uitstrekkend van Vienne bij Lyon tot aan de Middellandse Zee, heeft alles wat de wijnliefhebber zoekt.

Wijnproeverij Jour du Rhône – Noordelijk deel

Het noordelijke deel, met zijn semi-continentale klimaat, is het royaume van syrah, die er wijnen geeft die tot de beste ter wereld behoren, zoals rode Hermitage en Côte-Rôtie. Viognier excelleert op het graniet van Condrieu. En onderschat ook de witte wijnen van marsanne en roussanne uit Saint-Joseph, Saint-Péray, Crozes-Hermitage en natuurlijk Hermitage niet. Ze zijn groots.

Wijnproeverij Jour du Rhône – Zuidelijk deel

Het zuidelijke deel, le Rhône méridional, is heel anders. Hier wordt de vallei van de machtige Rhône steeds breder. En het klimaat mediterraan, hetgeen duidelijk wordt door lavendel, olijfbomen en de kruidige struikvegetatie garrigue. Grenache noir is er de dominante druif, die gulle, warme wijnen geeft met rijp fruit, mediterrane kruidigheid en tonen van zoethout. Maar zuidelijke Rhône is meestal een blend, waarin ook syrah, mourvèdre, cinsault en andere echt mediterrane variëteiten een belangrijke rol spelen. Witte wijnen worden gemaakt van clairette, grenache blanc en bourboulenc maar o.a. ook viognier, roussanne en marsanne. De beste zijn rijk maar fris, en heel complex. En dan vergeten we nog de uitstekende rosé die de Rhône produceert, zoals die van de flanken van de Mont Ventoux of het dal van Lubéron. Of de zoete wijnen als Muscat de Beaumes de Venise en zeldzame Vin de Paille.

Met al deze verscheidenheid is de Rhône een voorbeeldig wijngebied, dat wereldwijd inspiratie biedt aan wijnboeren om zijn druiven en wijnstijlen. Geproefd heb ik onder andere: Ogier Clos de l’Oratoire – Jean-Luc Colombo Condrieau – Ogier Artesis – Domaine Alain Craillot Crozes Hermitage – J. L. Chave – Domaine Oratoire Saint-Martin – Domaine Clusel – Domaine Combier – Domaine La Cabotte – Château Mourgues du Grès – Domaine du Bon Remède – Le Clos du Caillou – Charles et Francois Tardy – Louis Chèze – Maison Tardieau-Laurent – Domaine de Pergaud – Roucas Toumba – Gourt de Mautens Rasteau – Château de Beaucastel – Famille Perrin – Domaine des Chanssaud – Georges Vernay – M. Chapoutier – Maison Brotte – Domaine de Marcoux e.a.

Proefboekje Rhône november 2018

Wijnproeverij Jour du Rhône – Over de Rhône

Tussen Vienne en Avignon strekt de appellation Côtes du Rhône zich aan weerszijden van de Rhône uit over 250 gemeenten en 6 departementen: Loire, Rhône, Ardèche, Drôme, Vaucluse en Gard. De wijnbouw neemt gestaag uitbreiding, en heeft zich ontwikkeld ten koste van traditionele teelten zoals olijven en fruitbomen. Het huidige succes van de wijngaarden van de Côtes du Rhône is toe te schrijven aan de productie van een erkende kwaliteit, die vereenzelvigd wordt met een landstreek dankzij het begrip AOC Côtes du Rhône, dat ingesteld werd in 1937. De beheersing van de oogstopbrengst, op een peil dat tot de laagste in Frankrijk behoort, heeft een voortdurende verbetering van de kwaliteit mogelijk gemaakt. De Rhônestreek wordt meestal opgedeeld in de noordelijke en het zuidelijke gedeelte. De wijnen uit het noordelijke gedeelte, waar de syrah druif de plak zwaait, verschillen dan ook veel met deze uit het zuidelijke deel, waar de grenache noir de belangrijkste druif is.

De geschiedenis van de wijnbouw langs de Rhône tussen Vienne en Avignon gaat meer dan tweeduizend jaar terug. Het dal van de Rhône is van oudsher een uitstekende verbindingsroute, die de wijnbouw in deze streek waarborgt en tegelijkertijd zorgt voor een grote bekendheid en diversiteit. De wijnboeren weten met hun kennis en vakmanschap de enorme verscheidenheid aan bodemsoorten en klimatologische omstandigheden in deze streek optimaal te benutten. Het feit dat de boeren in de loop der eeuwen hun wijn de naam Côtes du Rhône hebben gegeven, is van groot belang geweest voor de naamsbekendheid én voor de toekenning van de Appellation d’Origine Contrôlée Côtes du Rhône op 19 november 1937.

De oorsprong van de Côtes du Rhône ligt in het departement Gard. In de 17e eeuw is de Côte du Rhône de naam van een administratief district van de Viguerie d’Uzès in de Gard met befaamde wijnen. In 1650 wordt een reglement aangenomen om hun authentiek herkomst te beschermen en hun kwaliteit te garanderen. Een edict van de koning van Frankrijk uit 1737 verordent dat alle vaten bestemd voor de verkoop en het vervoer van de wijn gebrandmerkt moeten worden met de letters ‘C.D.R.’. Het is pas in het midden van de 19e eeuw dat de Côte du Rhône ‘Côte du Rhône’ wordt door een uitbreiding naar de wijngaarden gelegen op de andere oever van de Rhône. Deze naamsbekendheid, die verworven werd in de loop der eeuwen, wordt geofficialiseerd door de rechtbanken van Tournon en Uzès in 1936.

Wijnproeverij Jour du Rhône