Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Nuit a Pleiney – Valle d’Aosta

Nuit a Pleiney - Valle d'Aosta

Nuit a Pleiney – Valle d’Aosta

Nuit a Pleiney – Valle d’Aosta

Aosta

De Aosta-vallei, in het Italiaans Valle d’Aosta (of Val d’Aosta), in het Frans Vallée d’Aoste, in het Valdostaans-Arpitaans Vâl d’Aoûta, is een bergachtige regio en provincie in het uiterste noordwesten van Italië. De oudst bekende naam van de streek, in het Latijn, is Vallis Augustana. Het grenst in het westen aan Frankrijk, in het noorden aan Zwitserland (Valais/Wallis) en in het zuiden en oosten aan de Italiaanse regio Piëmont.

Nuit a Pleiney

Valle d’Aosta is een autonome regio binnen Italië, en is tegelijk een provincie. Het is de kleinste regio van het land en de enige die niet uit meer provincies bestaat. In het noorden wordt Valle d’Aosta van het Zwitserse Wallis (de vallei van de Rhône) gescheiden door de Walliser Alpen. De Grote Sint-Bernhardpas leidt over deze bergketen naar Martigny. Andere passen over de Walliser Alpen zijn alleen te voet begaanbaar. De Walliser Alpen vormen hier een voor het verkeer ondoordringbare barrière tussen het Valle d’Aosta en Wallis.

In het noordwesten wordt Valle d’Aosta begrensd door het massief van de Mont Blanc, waarachter in Frankrijk de vallei van Chamonix ligt. Aosta is met Chamonix verbonden door de Mont Blanctunnel, die de E25 onder de Mont Blanc door leidt.

Ten zuiden en zuidwesten van Valle d’Aosta liggen de Grajische Alpen, waarover naar het westen de Kleine Sint-Bernhardpas naar Bourg-Saint-Maurice in het Savoyse Tarentaisedal voert. De zuidkant van Valle d’Aosta wordt gevormd door het massief van de Gran Paradiso.

In het oosten ten slotte grenst de regio aan de dalen Val Sesia en Val d’Ossola (in Piëmont). In het noorden bevinden zich de volgende zijdalen:

  • het Lysdal en het Val d’Ayas lopen dood op de Monte Rosa (4634 m);
  • het Valtournenche loopt naar de skiplaats Breuil-Cervinia onder de Matterhorn (4478 m);
  • het Valpelline loopt langs de Grand Combin (4314 m) en Dent Blanche (4356 m);
  • het Valle di Gran San Bernardo naar de Grote Sint-Bernhardpas;
  • Bij Entrèves in de gemeente Courmayeur splitst het hoofddal zich in het Val Veny en het Val Ferret.

In het oosten van Aosta ligt bij Bard het kleine Val de Champorcher.

Nuit a Pleiney

Nuit a Pleiney

Nuit a Pleiney – een oud stenen en houten huis, typisch voor de architectuur in de Aosta-vallei met een stal op de begane grond, grote kamers op de eerste verdieping en de schuur erboven. Dit is het huis van Nuit: een prestigieuze woning die de emoties uit het verleden tot leven brengt, een unieke en onmiskenbare stijl. Vijf kamers met eigen badkamer en een appartement met keuken verwelkomen de gasten op een plek, weg van het massatoerisme, ideaal voor mensen die op zoek zijn naar ontspanning en contact met de natuur. Kamers en appartementen zijn in 2018 voltooid.

We genieten van de rust en het isolement van de hoge bergen, maar we zijn niet geheel afgesloten van de bewoonde wereld. In de zomer hebben de gasten toegang tot een grote uitgeruste buitenruimte, een terras en een solarium met comfortabele ligstoelen. Vanaf augustus 2018 is er een sauna en een Scandinavisch bad om buiten te kunnen ontspannen omringd door de fantastische natuur!

Het gebied waarin we ons bevinden en de omliggende plaatsen bieden de mogelijkheid om de producten van lokale ambachtslieden te waarderen en te kopen. En dat zijn er nogal wat! Er zijn heerlijke gastronomie- en wijnroutes te ontdekken evenals eeuwenoude tradities. Ontdek de lokale culturen vanaf de Jambon de Bosses om bij de heroïsche wijnen van Maison Anselmet uit te komen. Bezoek de onmisbare tentoonstellingen in het kasteel van Bosses en Etroubles, maak lange wandelingen tussen de alpine flora en dieren in het wild.

In de regio zijn talloze buitensport mogelijkheden, overdekte rotsklimcentra, skicentra voor alle liefhebbers van langlaufen en alpineskiën. Er zijn ook tennisbanen, een 9-holes golfbaan, organisatie van mountainbiketochten en gewone fietsen. In de winter ben je na een korte afdaling bij de langlaufpiste van Flassin, vlakbij het loket is het SnowPark opgezet, waar jong en oud een alternatief voor skiën vinden.

Gastvrouw Sara en gastheer Marco blinken uit in hospitality en hebben het ons zéér naar de zin gemaakt! Geweldig! Maar het mooie van deze B&B is natuurlijk ook de ligging! Aan de voet van de ‘Colle Di Gran San Bernardo’, daarbij zowel Zwitserland alsmede de prachtige Aosta vallei binnen handbereik! Dit is een lokatie waar u een keer geweest moet zijn!

Nuit a Pleiney

 

1 Reactie

  1. Sara Clerici

    Like minds meet by overcoming distances, linguistic differences and other barriers. Friendships comes from a smile, a kindness. That’s why I love my job! Thanks to Vino Amore!

Geen reacties toegestaan.