Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Flores de Callejo Bodegas Felix Callejo

Bodegas Felix Callejo "Flores de Callejo"

Flores de Callejo Bodegas Felix Callejo – wijn van de maand!

Flores de Callejo Bodegas Felix Callejo – Bodegas Felix Callejo is een familiebedrijf dat is opgericht in 1989. Het hele gezin werkt mee in het familiebedrijf welke hun wijnen al naar 45 landen exporteert. De wijnmaker is Jose Felix Callejo. Hij heeft onder andere wijnen gemaakt voor Christan Moueix [samen met Jean-Claude Berrouet] voor Petrus en voor Miguel Torres in Chile. Door ICEX is hij benoemd tot ‘rising star’. Noelia Cellejo, de tweede wijnmaker, heeft samengewerkt met Michel Rolland voor Araujo Estate Wines in Californie en zij heeft meegewerkt aan het Paul Hobbs project in Argentinië bij Viña Cobos. Bodem / wijngaard: Extreem arme bodem met veel kiezels en kalksteen 830 – 950 m boven zeeniveau. Er is sprake van een extreem microklimaat met een groot verschil tussen de dag- en nachttemperatuur van 15 graden Celsius.

Flores de Callejo Bodegas Felix Callejo

Tempranillo

Tempranillo is de belangrijkste inheemse blauwe druif van Spanje. Recent onderzoek laat zien dat hij mogelijk eenzelfde voorvader heeft als pinot noir. Als hij op zichzelf wordt gevinifieerd geeft hij schitterende joven’s, met aardbei-framboos in de neus en heerlijk zomerfruit op het gehemelte. Hij heeft het echter altijd het mooist gedaan in de grote Rioja’s, waar hij meestal gebruikt wordt in een verhouding van 70 procent, samen met garnacha, graciano en mazuelo. De wijn die hier het resultaat van is, zal in de beste jaren op dronk komen tot een rozijn- en kaneelachtige rijkdom. Toch geeft tempranillo mooie, kruidige crianza’s, en in Ribera del Duero ook in een goed jaar een enkele reserva. In Navarra, Toro en Catalunya zijn nieuwe aanplanten die spectaculaire blends van tempranillo en cabernet sauvignon opleveren. Synoniemen zijn o.a.: Ull de llebre (Catalunya), Cencibel (Zuid-Spanje), Tinto fino, Tinto del país, Tinta de toro, Tinta roriz (Douro, Portugal), Aragones (Alentejo, Portugal). De Tempranillo druif heeft behoorlijke trossen met compacte, vrij kleine druiven met een dikke schil. Zoals vermeld rijpt de druif vroeg in het seizoen en is zijn opbrengst goed te noemen. Wijnen van de Tempranillo druif worden gekenmerkt door hun donkerrood (gedroogd) fruit zoals kersen, zwarte bessen en pruimen, maar ook frambozen, aangevuld met cacao, tabak en vanilletonen na houtrijping. Ook staat deze druif bekend om zijn aangename zachtheid vanwege de relatief lage zuurgraad. Het is goed voor te stellen dat in Portugal ook port wordt gemaakt van de Tinto Roriz.

Flores de Callejo Bodegas Felix Callejo

Vinificatie: 6 maanden rijping in uitsluitend Franse eikenhouten ‘barriques’. Eerste klas tempranillo, mediumrood van kleur, aantrekkelijke neus van rijp zwart fruit, complexe tonen van ceder en rokerigheid, een vleugje viooltjes, elegant en puur van structuur met zachte tannines. Aantrekkelijke wijn. De 2011 is door de Ribera del Duero Board geclassificeerd als ‘uitstekend’. Bij lams en kalfsgerechten, niet te sterke wildgerechten (konijn, gevogelte) en stoofschotels.

Flores de Callejo Bodegas Felix Callejo