Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Acquesi Moscato d’ Asti Casarito

Acquesi Moscato d' Asti Casarito

Acquesi Moscato D’ Asti DOCG Casarito

Piemonte

Acquesi Moscato d’ Asti – De letterlijke betekenis van is echt wel toepasselijk. Piemonte betekent ‘immers aan de voet van de bergen’. Die bergen zijn dan ook de Alpen! Hoofdstad van Piemonte is Turijn. Tornino is een belangrijk industriegebied waardoor de wijnbouw niet onmiddellijk opvalt. Ga je echter door naar het binnenland van het gebied dan kom je terecht in een schilderachtig landschap dat voor lange tijd in je geheugen gegrift zal blijven. Helemaal in het meest noordelijke puntje grenst Piemonte aan Zwitserland, in het westen grenst het gebied dan weer aan Frankrijk. In het noorden kunnen we tevens het Laggo Maggiore vinden.

Acquesi Moscato D'Asti DOCG

Acquesi Moscato d’ Asti – Specialiteiten

Culinair is Piemonte vooral gekend om de Tartufo, meer bepaald de witte truffels van Alba (tuber magnatum pico). Het hoofdseizoen van de truffels start in oktober en vele ‘foodies’ komen dan ook van alle windstreken over gewaaid hiervoor. Op de Povlakte wordt er voornamelijk aan rijstbouw gedaan. In het gebied van de Langhe is de hazelnotenproductie (Nutella) dan weer belangrijk. Piemonte is tevens een paradijs voor fijnproevers. Een kleine selectie om bij te watertanden: gevulde groenten zoals paprika, courgette, pepertjes (met tonijn, ansjovis ed.), carne cruda (carpaccio of tartaar), gebakken porcini (eekhoorntjesbrood), flan van kaas of groenten zoals asperges en spinazie, bagna cauda (groentefondue) en gevulde courgettebloemen.

Acquesi Moscato d’ Asti – Wijnbouw

Het gebied van Piemonte wordt globaal bekeken in vier DOC zone’s opgedeeld: Le Langhe, L’Astigiano, Il Monferrato en Le dominazione del Nord. Twee derde van de wijnen van Piemonte is rood. De belangrijkste kwaliteitsdruif is de Nebbiolo. Van de 13 DOCG’s worden er maar liefst vijf van deze druif gemaakt. De Nebbiolo is niet de meest aangeplante druif. Dat is de Barbera, gevolgd door de Dolcetto en de Brachetto d’Acqui. De belangrijkste witte druif is de fruitige Moscato. Deze levert onder de DOCG Asti twee varianten: Asti Spumante en Moscato d’Asti. Na Chianti in Toscane produceert deze appellatie de meeste wijnen van heel Italië. Asti en Alba zijn de belangrijkste wijnsteden van Piemonte. Die namen kom je in meerdere herkomstaanduidingen tegen, vaak in combinatie met het druivenras. Voorbeelden zijn Barbera d’Alba, Freisa d’Asti, Dolcetto d’Asti, Nebbiolo d’Alba, Moscato d’Asti.

Le dominazione del Nord

De twee toonaangevende gebieden in dit district zijn Gattinara en Ghemme.

Viticoltori Acquesi

Viticoltori Acquesi werd opgericht in Acqui, Piemonte in 1952. Acquesi produceert alleen DOC- en DOCG-wijnen uit de prestigieuze regio Piemonte. De wijnen zijn gemaakt met de Martinotti-techniek (lange charmat methode). Gedurende bijna een eeuw (1830 – 1930) was de techniek van het vullen (tirage), het schudden (remuage) en het ontgisten (dégorgement) van de methode champenoise de enige bereidingstechniek van mousserende wijnen. Deze techniek vraagt echter uitgebreide kelders, geschoolde vakmensen en een lange bewaarduur; dus veel kapitaal. Men zocht naar andere technieken en vooral naar vinificatie methoden waarbij de tweede gisting niet in de fles maar in grote ruimten, oftewel tanken, kon verlopen. Vanaf 1930 was de metaalindustrie in staat drukbestendige en wijnbestendige metalen tanken te bouwen, die ook een tegendrukfiltratie toelieten om de mousserende wijnen te klaren. In 1930 hebben Charmat (Fra) en Martinotti (Ita) de Charmat-Martinotti-techniek ontwikkeld. Daarbij gebeurt de tweede gisting in een druktank. Daarin klaart de wijn en daarna wordt hij overgestoken en gefiltreerd in een tank die onder gelijke CO2-druk gebracht wordt en van daaruit worden de flessen gevuld onder weer dezelfde gasdruk. Er zijn vele soorten Muscaatdruiven, maar in Italië vinden we de Muscat blanc à petits grains onder de naam Moscato Bianco. Deze druif levert wijnen op met een heel uitgesproken aroma en heeft in het geval van de Asti een fijne, zoete smaak.

Acquesi Moscato d’ Asti Casarito

Veel pracht en praal deze  Acquesi Moscato d’ Asti Casarito! De wijn heeft een krachtige mousse, is verfrissend en zalig als aperitief of tijdens de lunch! Een ingetogen muskaat geur, open, elegant, smakelijk en fris. licht zoet, zachte belletjes, verse druiven, een behoorlijk krachtige muskaatwijn, heerlijk vers fruit, frisse zuren na! Desserts zoals o.a. Panzanella met Zabaglione, vanille semifreddo met sinasappel, aardbeien bavaroise, frambozentaart met pistache korst en andere lekkernijen! Maar ook als aperitief bij feestelijke gelegenheden, gerookte forel, krabcocktail, nagerechten met appeltaart of vers fruit.

Acquesi Moscato D'Asti DOCG

Acquesi Moscato d’ Asti Casarito