Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Stichting Dutch Baroque – Johannes Passion

Stichting Dutch Baroque

Stichting Dutch Baroque – Johannes Passion

Het is vanuit de Duitse traditie al eeuwenlang de gewoonte om in de passietijd de evangeliën van Mattheüs, Markus, Lukas en Johannes, muzikaal te declameren. Vele voorgangers en nakomelingen van J.S. Bach hebben Passionen gecomponeerd. In Nederland mag de Mattheüs Passion van J.S. Bach zich in een grote belangstelling verheugen. Echter ook de Johannes Passion heeft zich met zijn eigen karakter een eigen plaats bij het publiek weten te veroveren. In de tijd voor Goede Vrijdag wordt ook deze Passion dan ook op velerlei wijze uitgevoerd. Dirigent Gerard de Wit probeert bij zijn interpretatie zoveel mogelijk te blijven binnen de uitvoeringspraktijk zoals deze door Bach in zijn tijd beoogd is. Gerard de Wit is er zich overigens van bewust dat de intenties van Bach niet eenvoudig zijn vast te stellen.

De Gemeente Zwijndrecht en lid van het comité-van-aanbeveling burgemeester Dominic Schrijer hebben samen met de Zwijndrechtse Stichting Dutch Baroque het plan opgevat om elk jaar in Zwijndrecht een Passion uit te voeren. Met deze uitvoering van de Johannes Passion in Zwijndrecht maakt de Stichting Dutch Baroque deze belofte waar. Daarmee vervolgt ze de traditie die in 2015 is gestart. De heer Jaap Smit, commissaris der Koning van Zuid-Holland, is deze avond aanwezig en het feit dat hij zijn muzikale interesse door zijn aanwezigheid kenbaar maakt geeft deze avond een aanvullende dimensie.

Bassono Grosso

In de versie van 1749 van de Johannes Passion schrijft J.S. Bach voor het eerst de ‘Bassono grosso’ voor. Dat instrument was voor die tijd behoorlijk nieuw. In de meeste uitvoeringen wordt dit instrument weggelaten. Om voor het concert van vanavond aan de wensen van de componist te voldoen, is het de Stichting Dutch Baroque gelukt een contrafagot vanuit het buitenland te huren. De donkere klankkleur van dit instrument is ongelooflijk mooi en geeft een stevige grond aan het geheel. J.S. Bach voerde zijn Passion uit met de twee koren van de Thomas- en Nikolaikirche. De huidige samenstelling van kamerkoor Dutch Baroque Vocal Consort is daar ongeveer mee te vergelijken. Het gebruik van historische instrumenten, de dynamiek van solisten, koor en orkest geven een 18e-eeuwse klankervaring!

Gasten

Voor de gasten, de heer Jaap Smit, commissaris der Koning van Zuid-Holland, Dominic Schrijer, burgemeester van Zwijndrecht, het koor, orkest en de vele bezoekers mocht Vino Amore weer de wijn verzorgen. Na afloop konden de gasten napraten over het concert onder het genot van een Vino Amore wijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.