Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

De Moezel

Mosel - Saar - Ruwer

De Moezel stroomt in grote lussen van zijn oorsprong in de Vogezen in Frankrijk naar zijn doel, de Rijn, noordelijk van Koblenz. Het water stroomt ook nog door Luxemburg en vormt zo een gedeelte van de grens met Duitsland. De Moezel ontspringt bij de Col de Bussang in de Vogezen op ca. 735 meter hoogte en mondt uiteindelijk uit bij Koblenz in de Rijn. Ongeveer de helft van de 544 kilometer lange Moezel ligt namelijk in Duitsland. Vanaf Trier legt de Moezel een traject af wat bekend staat om zijn vele bochten. Dit gedeelte van de rivier wordt ook wel het Moezeldal of Moezelvallei genoemd en vormt de scheiding tussen de middelgebergten De Eifel en Hunsrück. De belangrijkste zijrivieren:

  1. Frankrijk: de Moselotte, de Vologne, de Madon, de Meurthe, de Rupt de Mad, de Seille, de Orne, de Fensch en de Gander;
  2. Luxemburg: de Sûre of Sauer, de Syre en een reeks beekjes: Laafbaach, Leiteschbaach, Rouderbaach, Gehaansbaach, Kelsbaach, Donverbaach, de Aalbaach, de Kurlerbaach, de Duelemerbaach;
  3. Duitsland: de Saar, de Sauer of Sûre, de Ruwer, de Kyll, de Salm, de Lieser en de Alf. Ontspringt in: Vogezen, Frankrijk.

Hoogte bron: 735 meter
Debiet: 290 kubieke meter per seconde
Stroomgebied: 35.000 vierkante kilometer
Mondt uit in: De Rijn bij Koblenz, Duitsland

De wijnbouw en het toerisme zijn belangrijke economische pijlers voor de Moezelstreek en haar bewoners. Vanaf begin jaren zestig van de vorige eeuw werd begonnen om de toen nog woeste Moezel te kanaliseren. Gevolg van het bevaarbaar maken van de rivier was dat vanaf die tijd ook grotere schepen gebruik konden maken van deze vaarweg. Door het bouwen van 14 stuwen met sluis tussen het Franse Thionville en Koblenz, een lengte van 270 km werd een hoogteverschil van 90 m opgeheven. Schepen tot 1500 ton konden daardoor zonder problemen de Moezel gaan bevaren. Naast aken varen er ook grotere rondvaartboten over de rivier. Ook diverse vormen van watersport zijn mogelijk geworden door de Moezel te temmen. Keerzijde zijn de gevolgen geweest voor het natuurlijke karakter van de Moezel en haar directe omgeving. De rivier is braver geworden, beheersbaar is misschien beter op zijn plaats. Toch komt het nog bijna jaarlijks voor dat de rivier bij hoogwater op bepaalde plaatsen buiten haar oevers treedt.

De duurste witte wijn ter wereld is momenteel, 2016, een Moezelwijn, zie dit bericht.