Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Escorihuela Gascón in Tim Atkin’s champions league

Escorihuela Gascón in Tim Atkin's champions league

Escorihuela Gascón is nog steeds het oudste wijnhuis in Mendoza, Argentinië. Het werd in 1884 opgericht door Don Miguel Escorihuela Gascón. Vandaag is het bedrijf eigendom van de Catena Famliy en de huidige voorzitter is de heer Ernesto Catena. Bij Bodegas Escorihuela Gascon gaan traditie en innovatie hand in hand. Het is de oudste, nog actieve Bodega, in Mendoza. Door de combinatie van het gebruik van diverse terroirs in de wijngaarden en de grote hoogteverschillen wordt uit ieder druivenras het optimale rendement gehaald. Mendoza is gelegen aan de voet van het Andesgebergte, ongeveer 960 km ten westen van Buenos Aires. Mendoza is het economisch hart van de Argentijnse wijnindustrie. Mendoza telt 5 verschillende wijngebieden met circa 140.000 ha wijnstokken. Mendoza Ligt ongeveer even ver van de evenaar als de beste wijngebieden in Frankrijk, Italië en Californië. De wijngaarden zijn gelegen op een hoogte tussen de 600 m en 1500 meter.

Noord Mendoza

Hier zijn de de laagst gelegen wijngaarden die water uit de rivier gebruiken en bestaat uit de districten Lavalle, Guaymallen, Las Heras en San Martin en delen van Maipú. De wijngarden liggen op 550 tot 700 meter boven zeeniveau. De 14.000 ha wijngaarden bevinden zich op glooiende heuvels en bezitten een diepe ondergrond speciaal geschikt voor de cultivatie van druivenrassen zoals: chenin blanc, pedro Ximénez, ugni blanc en torrontés.

Upper Mendoza

Het wijngebied van de Upper Mendoza River heeft ongeveer 24.000 ha aan wijngaarden. Het gebied ligt dicht bij de plaats Mendoza op de 33ste breedtegraad. De gemiddelde temperatuur is 15 graden Celsius. De duurste wijngaarden van Argentinië liggen rondom de plaats Luján de Cuyo. De koelste gebieden hebben hier de herkomstbenaming Vistalba, Las Compuertas en Perdriel.

Oost-Mendoza

Oost Mendoza, met de gebieden Junin, Rivadavia San Martin en Santa Rosa, is een zeer uitgestrekt gebied met 68.000 ha wijngaarden die gelegen zijn op de 33ste breedtegraad. De ligging van de wijngaarden behoort tot de laagste van Mendoza tussen de 640 meter met een diepe onderlaag tot een meer steenachtige bodem op 750 meter boven zeeniveau. In dit relatief vlakke gebied haalt men het water voor irrigatie uit de Tunuyán-rivier.

Zuid-Mendoza

De afstand tussen Mendoza en het zuidelijk gelegen San Rafael is groot en het is moeilijk te geloven dat Zuid-Mendoza deelt uitmaakt van hetzelfde wijngebied Mendoza. Rafael en General Alvear liggen op de 34ste breedtegraad in het gebied van Zuid-Mendoza. Hier liggen 22.000 ha wijngaarden op kiezel en vruchtbare alluviale zandgrond. Het water voor de irrigatie pompt men uit de Atuel en Diamante-rivier. Bij General Alvear liggen de wijngaarden op 450 meter hoogte. Bij Paredes en Cuadro Nacional heeft wijngaarden die op 800 meter boven zeeniveau liggen. De gemiddelde temperatuur bedraagt 15 graden Celsius. Hier maakt men vooral wijn van de Chenin Blanc druif. De beste rode wijnen worden gemaakt van de Malbec en Cabernet Sauvignon.

Bodem & klimaat in Mendoza

De bodem is los zanderig met een onderlaag van kiezel, kalk en klei. Het klimaat is continentaal droog met weinig regen : gemiddeld valt er 225 mm regen per jaar ( ter vergelijking: in Argentinië valt gemiddeld tussen de 150 mm en 400 mm regen per jaar – in België is dat 780,1 mm regen per jaar – in 2003 met de warme zomer was dat nog 670,7 mm ). Het tekort aan regenwater wordt aangevuld door het smeltwater van het Andesgebergte en irrigatie. De temperatuur in de winter is gemiddeld 10° C en in de zomer kunnen de dagtemperaturen oplopen tot 40° C . Omdat Mendoza gelegen is in het zuidelijk halfrond, vindt de oogst er plaats tussen half februari en einde april.

De bodem kan sterk variëren, zelfs op één wijnbedrijf . Van ondiepe, arme steenachtige bodem tot diepe toplagen van 1.5 meter. De beste ondergrond bestaat uit zandachtige rotsbodem. De hoogte varieert sterk van 900 meter bij Vistalba tot 1.100 meter rond Agrelo. In het algemeen geldt, hoe hoger de ligging van de wijngaarden, hoe groter de verschillen in dag- en nachttemperatuur. Malbec is de belangrijkste druif. Veel wijnstokken zijn hier oud en hebben een hoge platdichtheid. Andere druivenvariëteiten zijn cabernet sauvignon en syrah. De witte druivenrassen: semillon, chardonnay en sauvignon blanc.

Don Miguel werd een grote naam in Argentinië en zijn wijnen behoren tot op de dag van vandaag tot de top uit Argentinië. Bodegas Escurihuela was de eerste die in de jaren 40 van de vorige eeuw een 100% botteling van Malbec op de markt bracht. Ook bezitten zij de oudste Viognier wijngaard van Argentinië. De wijnen met het 1884 label zijn zeer mooie, expressieve en geconcentreerde wijnen die een opvoeding op Frans en Amerikaans eiken hebben ondergaan.

Etiketten

Het idee van deze stijl van etiketten verscheen, toen een oude manager van Escorihuela een bezoek bracht aan het laboratorium van de wijnmaker. De manager en de ontwerper in die tijd was op zoek naar een origineel idee voor het maken van de nieuwe etiketten van Escorihuela Gascón voor de binnenlandse markt en voor de export. Op een dag kwam de manager bij de wijnmaker om wat details te bespreken met betrekking tot de wijnproductie en zag hij handgeschreven labels op de flessen van sommige chemische stoffen. ‘dat is wat ik zocht …’, zei hij! Dit was het begin van de huidige labels van Escorihuela Gascón in de binnenlandse markt, 1884 Reserve en Blend The President’s op de internationale markten. Vandaag wordt deze originele en unieke stijl nog steeds gehandhaafd en de labels bieden veel interessante informatie over de wijn en de productie.

De Wijn
Mooie donkerrode wijn. In de neus rijp rood en zwart fruit. Goed geconcentreerd met volle en zachte tannines. Mooie afdronk. Malbec ten voeten uit. De oogst vind handmatig plaats waarna de gisting plaats vind in INOX cuves. Daarna 8 maanden rijping in 70% frans en 30% Amerikaanse eiken vaten. Oogstwijze: Met de hand geplukt in de eerste twee weken van April. Alcohol etc.: 14 %. Houdbaarheid: 4 – 6 jaar. Serveertemperatuur: 16° – 18° C. Wijnstijl: Rood, krachtig en fruitig. Wijn en gerecht: Rood (gegrild) vlees gerechten, wildgerechten zoals reebiefstuk met rode wijnsaus, stoofschotels.

Zie Vino Amore wijnen!