Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Languedoc – een streek van grote wijnen

Languedoc larzac

Languedoc – het karakter

De wijngaarden liggen tegen de uitlopers van de Cevennes in het Corbièremassief en langs de kronkelende kust. In deze regio is welhaast elke wijn uniek! De wijngaarden van de AOC Languedoc strekken zich uit over vier departementen. Aude, Hérault, Gard en de Pyrénées-Orientales, grenzend aan ruim tweehonderd kilometer kustlijn. In het binnenland vinden we karakteristieke charmante dorpjes. De wijngaarden van de Languedoc met zijn 36 appellations bieden een uitzonderlijk scala aan rode, rosé, witte, mousserende en dessertwijnen. Het zijn wijnen die vakmanschap ademen en de creativiteit maar ook het landschap onthullen!

Klimaat

Hoewel de zomers over het algemeen erg droog en heet zijn, is het er in het voor- en najaar zacht. Ook de winters zijn zonnig en gematigd van temperatuur. Er valt weinig regen (sommige gemeentes behoren zelfs tot de gemeentes waar de minste regen valt) en de koude noordelijke bergwind, de tramontana, houdt de wijngaarden droog en voorkomt dat er ziektes ontstaan. Tramontana is een bijzondere windconditie die een eigen naam gekregen heeft. De tramontana (etymologie: transmontanus (Latijn), de overkant van de bergen) is een droge, koude en sterke wind, die vanuit het noordwesten waait in de Franse regio Languedoc-Roussillon, de Spaanse regio Alt Empordà en op het eiland Minorca. Hij versnelt, door het Venturi-effect (Wet van Bernoulli), tijdens zijn doorgang tussen de Pyreneeën en het zuiden van het Centraal Massief. De tramontana komt meestal op na een periode van minder goed weer, waarna mooi weer volgt. De tramontana-wind haalt minimaal een windsnelheid van 3 beaufort, maar kan soms tot 9 beaufort aantrekken. Windvlagen van 150 km/uur komen regelmatig voor. Aan de kust is hij gewild door ervaren windsurfers. Volgens de inwoners van de Languedoc-Roussillon waait de tramontana-wind steeds in een veelvoud van 3 dagen.

Druiven

De wijnen van de Languedoc staan garant voor karakter en complexiteit. De belangrijkste rode druivenrassen zijn de syrah, mourvèdre, grenache, carignan en cinsault. Merlot en Cabernet Sauvignon komen voornamelijk voor in de appellations in het uiterste westen van de Languedoc. Witte druiven zijn voornamelijk de piquepoul, clairette, grenache, bourboulenc, maccabeau, marsanne, rolle (vermentino) en de rousanne. En laten we de Chardonnay niet vergeten voor de appellation Limoux! Zie ook onze wijnlijst!

Bodem

De Languedoc biedt een grote diversiteit aan bodems. Typerend voor de regio zijn de:

 1. kleigrond met kalk, de zogenaamde Argilo-calcaire bodem. Dit is een bodemtype dat onder andere in de Champagne, het Rhônedal en de Languedoc in Frankrijk gevonden wordt. De naam is ontleend aan argile, het Franse woord voor klei en kalk dat in het Frans cailloux heet. Wijnboeren waarderen deze kalkrijke kleibodem vanwege de mineraliteit en de goede waterhuishouding. Beiden bepalen mede het terroir van de wijn. Bij de kalk kan het kan om mergel (marne in het Frans) gaan. Die mergel is in de basis een mengsel van klei en kalk, maar de mediterrane argilo-calcaire bodem is vaak bezaaid met echte stukken kalksteen. Kalk neutraliseert de natuurlijke zuurgraad van de bodem. De koelte van de bodem vertraagt het rijpingsproces in de druif die de neiging heeft meer zuren te produceren.
 2. Schistes. Schist is een middelgradig metamorf gesteente. Schist heeft een hogere metamorfe graad dan schalie, leisteen en fylliet maar meestal een lagere graad dan gneis. Kenmerkend aan schisten is het voorkomen van duidelijke foliaties, die gevormd worden door de voorkeursoriëntatie van mica‘s. Dit type foliatie wordt een schistositeit genoemd. Door gebergtevorming waarbij sterke druk en hoge temperaturen ontstaan, wordt Schist gevormd uit een andere steensoort namelijk Phylliet. Het is met name de onderlaag van Schist wat voor voldoende zuren zorgt in de uiteindelijke wijn. Met name de Chenin Blanc doet het zeer goed op Schist. Schist is overigens rijk aan kalium en magnesium, maar arm aan stikstof en organische substanties.
 3. Galets roulés. Dit zijn afgeronde en gladde rotsfragmenten. De “rollen” zijn producten van erosie door vervoerd rivieren of beken : wrijving met andere fragmenten, rotsen geworden glad; rollen, rollen nemen hun afgeronde vorm (grind stroom ). Ze hopen zich op in de rivierbeddingen en in delta’s . De slijtage die door zand en slib door water (gedragen afvloeiing , ontslag , marine bewegingen, etc.) op de keien kunnen ook kiezels genereren.
Typiciteit van de Languedoc

Het rood van de AOC Languedoc biedt een levendige rode kleur en heeft de karakteristieke aroma’s van de Middellandse Zee, terroir en vooral rijp rood fruit, kruiden en garrigue. De mond heeft een structuur met fijne en elegante tannines, een rijk aroma en een typische Languedoc rondheid. Languedoc wijn past goed bij gegrild vlees, vlees van wild (konijn, lam) en kaas (Pélardon half droog en gekookte kaas).

AOC LANGUEDOC ROSÉ
Rosé wijnen kenmerken zich vaak door diep roze, delicate aroma’s van vers fruit en een mooie balans van frisheid. De rosé wijnen passen bij picknicks, vleeswaren, ragouts en zijn heerlijke aperitieven in de zomer.

AOC LANGUEDOC WIT
De witte wijnen van de Languedoc hebben een duidelijke en openhartige gele kleur met aroma’s van witte bloemen (perzik, amandel) en fruit (citrus, peren …). Ze hebben vaak de Languedoc rondheid, een goede balans en een mooie frisheid. Ze passen goed bij mediterrane vis, oesters van Bouzigues, Sète bouillabaisse en de brandade van Nîmes.

Garrigue

Garrique is de typische Mediterrane vegetatie. De geur hiervan komt waarschijnlijk op vier manieren in de wijnen:

 1. stressreactie van de druif, opbouw van afweerstoffen in de schil;
 2. transfer etherische gassen door de lucht;
 3. meegisten van takjes en blaadjes;
 4. allelopathie – het lekken van etherische oliën in de bodem door planten die zo hun eigen plek beschermen, de opname vindt plaats door de wortels van de druivenplanten.
Épices

De kruidigheid, de vele geuren die aan specerijen doen denken, o.a. kaneel maar ook peper. Rotundone geeft een pepergeur. Rotundone is een sesquiterpene (Sesquiterpenen zijn een klasse van terpenen die bestaan uit drie isopreen eenheden en de empirische formule C 15 H 24) oorspronkelijk ontdekt in de knollen van Cyperus rotundus . Rotundone is ook aanwezig in de etherische olie van zwarte peper , marjolein , oregano , rozemarijn , basilicum , tijm en geranium, evenals in sommige Syrah (Shiraz) wijnen. Het klimaat heeft ook invloed op dit fenomeen, syrah uit koelere klimaten hebben méér rotundone dan syrah uit warmere klimaten.

Vignoble

Op een recente proeverij in Amsterdam was mijn favoriet Château Prat Majou! In hun wijnen kwam het terroir bijzonder mooi tot leven.

1 Reactie

 1. Marilyne Pedreno

  Leuk om te horen!

  Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.