Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Wijn en additieven

Wijn en additieven? Wijn is een natuurproduct!

Wijn en additieven zijn zaken die eigenlijk niet bij elkaar horen. Wijn zou een eerlijk product moeten zijn en roept terecht bij veel mensen een romantisch beeld op. Een Franse wijnboer staat met blote voeten in een vat met geurige, rijpe druiven. Dat soort beelden. Wijn is een natuurproduct dat sterk afhankelijk is van de grondstoffen die worden gebruikt om het te produceren. Druiven smaken het éne jaar immers anders dan het andere, afhankelijk van de weersomstandigheden die wij mensen gelukkig niet in de hand hebben. Bij goede wijn is dit ook het geval.

Vendange 1908

Vendange 1908

Wijn maken is een proces

Maar vaak is in de praktijk het produceren van wijn eerder een scheikundig dan een romantisch proces. Wijn is, net als andere goederen in de supermarkt, meer en meer een industrieel product geworden. Machinale oogst en irrigatie, gekoelde vergisting en transport – met dank aan technologische ontwikkelingen wordt wijn op grote schaal geproduceerd. Goed nieuws voor de moderne wijndrinker: nooit eerder was er zoveel technisch goede, betaalbare wijn te koop. De keerzijde: je weet niet altijd precies wat er in de fles zit. Voor grote supermarkten e.d. moeten de wijnen in principe altijd hetzelfde smaken, omdat ze een product willen aanbieden dat altijd van een gelijke “kwaliteit” is. Vooral om deze reden worden er bij de productie van wijn additieven gebruikt. Om precies te zijn, additieven en procedés.

Wijn en de euroknaller

We hebben het nu even over Nederland, de wijnlanden is een ander verhaal, daar gaat het hier niet over. Ze staan vaak onderaan in het schap. Flessen, of vaak pakken wijn voor een paar euro. Hoe kan dat? Doorgaans zijn de kosten voor de verpakking ongeveer een euro. Van de resterende euro is verder vijftig cent betaald aan accijns en vierendertig cent opgegaan aan btw. Dan moet de marge van de super en de kosten van vervoer er nog af. Uitgerekend, blijft er dan niet veel over voor de wijn zelf! De kosten van de wijnfles blijven voor elke prijscategorie ongeveer gelijk. Bij een fles wijn van vijf euro blijft er dus veel meer geld over voor de wijn. Wijn van betere kwaliteit. Het loont dus vaak wel om iets meer voor je wijn te betalen.

Geen wijn onder de vier euro

Vino Amore stelt dan ook terecht dat een wijn van onder de vier euro niet kan! Dat is geen wijn, maar hooguit vergist en op smaak gebracht druivensap! Wellicht bevat uw euroknaller siliciumdioxide of tongbrekers als polyvinyl-polypyrrolidon. Eigenaardig dat dit niet vermeld hoeft te worden op de etiketten. Wijnmakers hebben allerlei middelen tot hun beschikking om smaak, geur en uiterlijk van hun wijn te sturen. Een uitkomst voor wie een moeilijk wijnjaar heeft en geen futloze wijn wil afleveren. Of: voor wie jaar in jaar uit precies dezelfde wijn wil maken.

Méér wijn voor uw geld

Wie meer neertelt (boven de 7 euro), krijgt meer wijn voor zijn geld. Je betaalt voor meer aandacht in de wijngaard, en minder ‘gerommel’ in de kelder. De kwaliteit van de wijn “groeit” in de wijngaard. Veel wijnmakers werken praktisch biologisch, maar hebben geen trek in de kosten en rompslomp van certificering. Hoe kom je daar achter? Vakmensen, zoals bij Vino Amore, weten van alles over de mensen die de wijn maken. Vraag ernaar. Waardeer diversiteit. Proef verschillende wijnen en omarm het idee dat ze jaarlijks anders zijn. Wijn is geen frisdrank!

Categorieën additieven

Helaas gaat het om veel geld en mede daardoor is het in de EU toegestaan om additieven aan de wijn toe te voegen. Momenteel rond de 90 stuks.

  1. Additieven voor de gisting of voor de vorming van koolzuur (“prise de mousse”) – actieve droge gist van het type Saccharomyces cerevisiae of Saccharomyces bayanus – voedings- en activeringsmiddelen voor de vergisting o.a. enzymen en thiamine;
  2. Additieven voor het corrigeren van de oogst (suiker, zuren);
  3. Additieven voor het klaren van de wijn (bindmiddelen zoals gelatine, albumine, bentoniet);
  4. Additieven voor de stabilisering van de wijn (citruszuur, ascorbinezuur, tannine).

Gebruikelijke additieven

Sulfiet
Sulfiet wordt gebruikt om ongewenste bacteriën en gisten te doden tijdens de productie van wijn. Daarnaast remt sulfiet de oxidatie van de wijn af, waardoor de houdbaarheidsdatum sterk wordt verlengd. Sinds 2005 is het in de Europese Unie verplicht om sulfiet op het etiket te vermelden, tenzij het om minder dan 10mg sulfiet per liter wijn gaat.

Gist
Gist is een eencellige schimmel die in staat is om glucose om te zetten in alcohol, een onmisbare toevoeging als je van druiven wijn wilt maken. Daarnaast hebben verschillende soorten gist een groot effect op de smaak van de wijn.

Tannine
De tannine in wijn is afkomstig uit de schillen van de druiven. Daarnaast wordt het regelmatig kunstmatig toegevoegd. De tannine zorgt ervoor dat wijn langer houdbaar wordt, omdat het de groei van bacteriën remt. Daarnaast rijpt een wijn meer geleidelijk als deze tannine bevat, waardoor de specifieke geur- en smaakstoffen zich in het juiste tempo ontwikkelen.

Suiker
Tijdens het productieproces van wijn wordt suiker toegevoegd om het alcoholpercentage te verhogen. De wijn wordt niet zoeter door deze toevoeging, omdat de gist de suiker omzet naar alcohol. Het is niet in alle gebieden toegestaan om suiker toe te voegen aan (iedere) wijn, alleen in gebieden waar druiven moeilijk rijp worden.

Andere additieven kunt u vinden in de bijlage .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.