Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

St. Andrea Egri Bikavér

St. Andrea

St. Andrea Egri Bikavér

Wine is the expression of Gods love, the created multi-dimensional world miracle! – György Lorincz

St. Andrea Egri Bikavér nieuw in ons assortiment!

St. Andrea Egri Bikavér – Het wijnhuis St. Andrea startte officieel in 2002, nadat de wijnen reeds in 1999 de 1e prijs in de jaarlijkse wijncompetitie van Eger hadden gewonnen. György Lorincz is samen met zijn vrouw Andrea eigenaar van zo`n 20 hectare wijngaard. De wijngaarden liggen allemaal rondom Eger. De bekendste heuvels zijn Nagy-Eged, Paptag, Kis-Eged en Pipis. Belangrijkste blauwe druivenrassen zijn Kadarka, Zweigelt, Kékfrankos (Blaufränkisch – ook bekend als Lemberger), Merlot, Pinot Noir, Shiraz en Cabernet Franc. Voor de witte druivenrassen zijn Olaszrizling, Szürkebarát, Suvignon Blanc en Rajnai Riesling de belangrijkste rassen. György Lorincz wordt gezien als een van de eigenzinnigste wijnmakers van Hongarije, omdat hij volledig zijn eigen weg gaat. Originaliteit, puurheid en perfectie zijn de kernwoorden van het huis. Zijn wijnen dragen prachtige namen zoals, Napbor (Zonnewijn), Örökké (voor altijd), Aldás (Zegening) en de prachtige Bikavér Merengö Superior (dromer of peinzer).

St. Andrea Hangacs

Geschiedenis St. Andrea

Het begon allemaal in 1999. György Lorincz werkte destijds voor Egervin, één van de grootste wijnproducenten in de regio. Hij experimenteerde met nieuwe technologieën zoals het gebruik van nieuwe en gebruikte eiken vaten en nieuwe druivenrassen. In zijn vrije tijd maakte hij zelf wijn. Aangespoord door vrienden nam hij “voor de grap” deel aan de jaarlijkse wijncompetitie van Eger. Aangezien hij niet onder zijn eigen naam wilde deelnemen, gebruikte hij de fantasienaam St. Andrea. Zijn wijn won meteen goud! Hoewel? Fantasie? Vrouwlief heet Andrea, toen György 17 was ontmoette hij het mooiste meisje wat hij ooit had gezien, zij werd zijn vrouw!

Visie György Lorincz

Onmiddellijk na het succes van de wijncompetitie start György officieel met zijn wijnhuis. In 2002, slechts 3 jaar na de start, kan György zijn droom waarmaken. Samen met vriend István Lászlo wordt er geïnvesteerd in een perfect gepland wijnhuis met mooie, strakke kelder, voorzien van de laatste technologie. Daarnaast wordt ook geïnvesteerd in de aankoop van diverse stukken wijngaard op de prachtige heuvels Öreghegy, Kis-Eged en Pipis en later ook Ferenchegy, Paptag en Magyalos. György:”deze wijngaarden zijn absoluut “Egri” (uit Eger). De grond is rijk en vol, deels vulkanische klei, deels bruine bosgrond, die zorgt voor de traditionele geuren en smaken van Eger.” Nu komen we bij de essentie van de overtuiging van György. “Ik wil serieuze, nee sorry, HELE serieuze wijnen maken met het originele “Egri” karakter.” Daarnaast is ook biodynamisch werken van belang: er wordt zonder chemicaliën gewerkt, zowel op het land als in de kelder.

Kadarka

Één van de belangrijkste druivenrassen in Eger is de kadarka, die in 60% van de wijngaarden is aangeplant. De kadarka-druif komt oorspronkelijk uit de Balkan. De kadarka is in de 16e eeuw naar Hongarije gebracht en is de meest aangeplante blauwe druif. Ze is één van de belangrijkste druiven in traditionele Bikavér (Stierenbloed). Voornaamste wijnregio’s in Hongarije voor kadarka zijn Eger en Szekszárd. Hij komt ook voor in de regio Vojvodina in Servië. De druif is bijzonder vatbaar voor rot, omdat de druiven dicht bij elkaar groeien en ertussen poeltjes van vocht kunnen ontstaan na regen. In warme en zonnige dagen daarna koken de druppels waardoor de relatief dunne schil knapt en er rotting optreedt. Er kan goede en tanninerijke wijn van worden gemaakt, door goed te snoeien. Er bestaat ook een witte variant, namelijk de Arany Sárfehér of Izsáki Sárfehér, die op de grote vlakte van Hongarije groeit.

György Lörincz

György:”de Pannon Wine Challenge in 2002 bevestigde dat we op de goede weg zaten: de Merengo Bikavér Superior (Stierenbloed) werd verkozen tot “Top Wine”. De kroon op al het werk kwam in 2006, toen ik de kans kreeg om grond te kopen op het beste stukje land van de regio: Nagy-Eged. Ik ben Ibolya Gál, de vrouw van de overleden grootmeester Tibor Gál, dankbaar dat zij mij de kans gaf om onvergetelijke wijnen te gaan maken.” In 2008 was hij al genomineerd en in 2009 won wijnmaker György Lörincz de meeste prestigieuze wijnprijs van Hongarije: Wijnmaker van het jaar! Hij dankt de titel aan de perfectie die hij zonder compromissen nastreeft.

Eigenzinnig?

Hij maakte al jaren wijn voordat hij ze goed genoeg vond om te verkopen en dat typeert deze eigenzinnige wijnmaker! Vrijwel dagelijks is hij in zijn wijngaarden te vinden. Nauwgezet kiest hij voor elke wijngaard en zelfs voor elk deel van de wijngaard de meest geschikte druif. György heeft een opvallende hang naar het verleden en juist dát maakt hem als wijnmaker zo uniek. György grijpt nadrukkelijk terug op de traditionele productiemethoden uit de tijd dat Hongarije een vooraanstaand wijnland in Europa was. Al zijn witte wijnen worden in Hongaarse eikenhouten vaten vergist. Dat gebeurde vroeger immers ook!

Egri Bikavér

De naam Bikavér of Stierenbloed mag alleen gebruikt worden door de wijnregio`s Eger en Szekszárd. Szekszárd claimt de oudste rechten: Bikavér wordt genoemd in een gedicht van János Garay uit 1846. Eger dankt de grote bekendheid aan de geschiedenis van de vestigingstad Eger. In de 16e eeuw begon het Ottomaanse Rijk met zijn opmars in Europa. In 1552 stond een groot Turks leger van 120.000 man aan de poorten van het kasteel van Eger. 2000 Mannen, vrouwen en kinderen onder leiding van kapitein István Dobó werden door de Turken 5 weken lang belegerd. Om zichzelf op de been te houden werden grote hoeveelheden rode wijn gedronken, waarna zij met rood “bebloede” baarden, vechtend als dolle stieren, de Turkse aanvallen keer op keer afsloegen.  De Turken, die door hun islamitische geloof het bestaan van alcohol niet kenden, dropen uiteindelijk af. De reputatie van Hongaars Stierenbloed uit Eger was gevestigd. Een andere versie gaat nog verder. De vrouwen van Egri zouden stierenbloed aan de rode wijn hebben toegevoegd omdat zij dachten dat het de kracht van hun mannen zou doen toenemen.

Productie Bikavér

De productie van Bikavér of Stierenbloed wordt gereguleerd door in de Hongaarse wijnwet. Bikavér is een blend van minimaal 3 van de volgende druivenrassen: Kadarka, Kékfrankos, Portugieser (Kékoportó), Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, Kékmedoc, Bíborkadarka, Turán, Blauburger en Zweigelt. Het hele productieproces van het verwerken van de druiven tot het bottelen van de wijn, moet plaatsvinden in officieel geregistreerde kelders uit het wijngebied van Eger. Ook is er vastgelegd hoeveel most de wijn minimaal moet bevatten en hoeveel de maximale productie hoeveelheid is. Tenslotte moet Bikavér in eiken vatten rijpen en mag het pas na 1 november volgend op de oogst gebotteld worden. In 2004 is de Bikavér Superior geïntroduceerd. Deze naam mag gevoerd worden als er minstens 4 van de eerder genoemde druiven worden verwerkt.

De druiven voor Bikavér

Vooral het Stierenbloed van St. Andrea is internationaal befaamd. Zorgvuldig kiest György er de meest geschikte combinatie van druiven voor en hij experimenteert al jaren met de verhouding in de blend die vervolgens op Hongaars eikenhout gerijpt wordt. Meer dan twintig jaar zoeken, leren en experimenteren hebben hem de beste wijnmaker van het land gemaakt. Hoewel de ecologische condities in Eger zeer geschikt zijn voor witte wijnen staat Eger wereldwijd vooral bekend om zijn ‘Egri Bikaver’ ofwel ‘Stierenbloed’. Onder de stad Eger bevindt zich een groot onderaards gangenstelsel waarin je de wijnkelders kunt terugvinden. Zijn Stierenbloed heeft verscheidene grote internationale prijzen in de wacht gesleept. In Nederland won de Merengo Egri Bikavér in 2010 de prestigieuze Grand Prix de Sommeliers.

Het resultaat

Een van de doelen van György is het eerherstel van de Egri Bikavér (stierenbloed van Eger). Dat dit succesvol is proef je bijvoorbeeld aan de heerlijke Aldas Egri Bikavér. Deze Hongaarse wijn heeft 14 maanden gerijpt op nieuwe eiken vaten. De kleur is bloedrood met een aroma van zwart fruit, leer en kruidig. De smaak is zacht met zwarte bes en zeer sappig. Een gastronomische wijn. Combineert bijvoorbeeld zeer goed met wildgerechten.

Over de regio Eger

De wijnregio Eger ligt in het noorden van Hongarije ten zuiden van het Bükk gebergte rondom de gelijknamige stad Eger op zo`n 140km van Budapest. Het klimaat in deze regio is gelijk aan dat van Mátra, waar de lente laat komt en het groeiseizoen nogal kort is. De regio is met gemiddeld 10 graden één van de koudste in het land. De winters zijn streng en soms extreem koud. Het warme zomerklimaat garandeert een langzame en gelijkmatige rijping van de druiven, waardoor elegante, fruitige wijnen ontstaan die niet te zwaar zijn en goed oud kunnen worden.

Bodem

Eger kent een grote variatie in bodemsoorten: van vulkanische onder bodem met een metersdikke laag löss tot bruine bosgrond vermengd met klei. Dit in combinatie met het klimaat zorgt voor diverse prachtige microklimaten zoals die in de wijngaarden Nagy-Eged bij Eger en Áfrika en Tekenöhát bij het dorpje Noszvaj. Zowel de rode als de witte druivenrassen zijn goed vertegenwoordigd in Eger. De regio kenmerkt zich door de enorme ontwikkelingen die er gaande zijn, als mede de nieuwe aanplantingen door vooruitstrevende producenten. Momenteel groeien er in de wijnregio Eger 19 druivenrassen. Kékfrankos is één van de belangrijkste, gevolgd door Kadarka, Portugieser en Zweigelt. De witte rassen zijn Leányka, Olaszrizling en Muscat Ottonel.

St. Andrea - Eva Kis-Barta

Over de regio Szekszárd

De wijnregio Szekszárd ligt in het zuiden van Hongarije tussen de regio`s Tolna en Villány-Siklos op zo`n 160km ten zuiden van Budapest. Het gebied kenmerkt zich door lange, milde winters en extreem warme zomers. Dit zorgt voor een enorm lang groeiseizoen. De bodem bestaat uit een dikke laag löss, die ideaal is voor rode druivenrassen. Door de eeuwen heen is de löss bedekt door een mix van klei, zand en steen met een hoog kalkgehalte, dat het mogelijk maakt om extreem complexe wijnen te produceren. De rode Hongaarse wijnen hebben Szekszárd internationaal beroemd gemaakt. Naast het lichte en kruidige karakter van de inheemse Kadarka druif vindt men hier ook veel Kékfrankos, Merlot en Cabernet Franc. De Kadarka is natuurlijk de basis van de Bikavér. Szekszárd is naast de wijnregio Eger de enige regio die de naam Bikavér mag gebruiken. De laatste jaren verschijnen uit deze regio ook steeds betere rosé wijnen.

ST ANDREA

Bestellen