Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Aranleón Blés Tinto – Vino Amore hit!

Aranleón Blés Tinto

Aranleón Blés Tinto – Vino Amore hit!

Rood – biologisch en erg lekker! Bobal, Cabernet Sauvignon en Tempranillo. Vernoemd naar de bloem Chrysanthemus Blés, die groeit en bloeit in de wijngaarden van Aranleón. De Blés Tinto is een zogenaamde Joven, een wijn die geen lagering in eikenhouten vaten ondergaat. Lekker rood fruit in de neus, licht kruidig. Fruitig, medium van body, laurier in de afdronk. Heerlijk voor alledag! Opgenomen in de Elsevier wijngids met de 65 beste wijnen van 2015! Wijnschrijver Nicolaas Klei over de wijn: “Van de inheemse Bobal, die voor rood fruit en kruidigheid zorgt, met Tempranillo en Cabernet Sauvignon voor meer pit en diepgang en complexiteit dan je op eerste kennismaking zou denken.”

Bobal

Dit ras komt uit de buurt van de dorpen Utiel en Requena, in de provincie Valencia in het oosten van centraal Spanje, waar het de meest voorkomende druif is. Voor het eerst wordt de naam gevonden in een 15e-eeuws geschrift uit de regio. DNA-onderzoek zal nog moeten uitwijzen waar de precieze oorsprong ligt. Een sterke groeier, die zeer goed bestand is tegen het zeer kort snoeien van de plant. Waar normaal toch behoorlijk wat blad behouden blijft om de druiven enigszins te beschermen tegen de felle zon, is dat bij deze druif niet nodig. Zeer lange periodes van extreme temperaturen deren deze druif dan ook geenszins. Wel is de druif gevoelig voor echte meeldauw een botrytis. Er ontstaan grote trossen, met middelgrote druiven, die dicht op elkaar groeien. De beste wijnen zijn diep van kleur met een zachte afdronk, want de tannines zijn over het algemeen rijp als de wijn even de tijd heeft gekregen om te rijpen. Anno 2012 heeft deze variëteit veel erkenning gekregen en wordt meer en meer niet alleen maar gezien als bulkwijn. Zeker wijnbouwers die deze druif aanplanten op hoger gelegen gedeeltes, zo rond de 700 meter, zijn in staat om prachtige wijnen te maken. De zuurgraad ligt hoger dan die van bijvoorbeeld de Monastrell, terwijl het alcoholpercentage nooit veel hoger wordt dan 12,5 tot hooguit 13.

Cabernet Sauvignon

Cabernet sauvignon is een blauwe druivensoort die wordt gebruikt voor wijnproductie en ontstaan is uit een kruising van de Cabernet Franc met de Sauvignon Blanc. De Cabernet Sauvignon is een erg populaire druif en geeft een volle smaak en een donkere kleur. Het is de meest gebruikte druif voor rode wijn. De wijn van deze druif wordt als complexer en minder toegankelijk dan de eveneens erg populaire Merlot beschouwd. Het rijpingsproces is zeer belangrijk. De oorsprong van de dit ras ligt in de Médoc, in de Franse Bordeaux-streek, maar tegenwoordig wordt ze op veel plaatsen verbouwd, bijvoorbeeld ook in de Côtes de Gascogne en buiten Frankrijk in Californië, Australië, Zuid-Afrika en Chili. De druif wordt vaak gemengd met andere soorten, zoals de Merlot en de Cabernet Franc, naar het voorbeeld van de Médoc-wijnen.

Tempranillo

De Tempranillo druif is een typisch Spaanse druivensoort voor rode wijn, die vroeg rijp is (de naam Tempranillo betekent dan ook ‘vroeg’). De Tempranillo heeft een dikke schil en brengt wijnen voort met een diepe kleur, met weinig alcohol en die lang bewaard kan worden zonder veel kleur te verliezen. Tempranillo wordt veel aangeplant in streken als Rioja, Ribera del Duero, Valdepeñas, Navarra, Costers del Segre en langs de Middellandse Zeekust. Ook in Portugal is Tempranillo te vinden en daarmee een van de weinige Spaanse rassen in dat land. De Portugezen noemen hem Tinta Roriz of Aragonez. Buiten het Iberisch schiereiland is de druif te vinden in Argentinië, waar hij de naam Tempranilla draagt. Wijnen gemaakt met de Tempranillo druif hebben over het algemeen een fruitige smaak en geur, met specerijen en rood fruit. De Tempranillo druif produceert wijnen met veel kleur en structuur die goed op hout kunnen rijpen. Zijn zuurgraad is relatief laag, wat de toegankelijkheid ten goede komt. Tempranillo wordt zowel ongemengd als geblend op de markt gebracht.

Specificatie Aranleón Blés Tinto

  • Wijnhuis – Aranleón
  • Druivenras – Bobal, Cabernet Sauvignon en Tempranillo
  • Land – Spanje
  • Wijngebied – Valencia
  • Jaargang – 2015
  • Past bij – pastagerechten, pizza, wit vlees en het aperitief
  • Afsluiting – kurk

Aranleón Blés Tinto – bijlage