Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Tannat druif – een supergezonde druif en goed voor uw lijf!

Tannat

Tannat druif

Tannat druif, een blauw ras. Het is een blauwe druif, vermoedelijk afkomstig uit de Béarn. De term Tannat komt uit het Occitaans: Tanat, van tan tanin, dat wil zeggen gebruind, wat komt door de sterke concentratie tannin, of door de donkere kleur van de druif, of door het bruinachtige aspect van de bladeren. Hij bestaat uit compacte trossen, cilinderachtig, met bolvormige druiven van een gemiddelde grootte, blauw-zwart gekleurd met een dikke huid. De druivenbladeren zijn pentagonaal, groot van afmeting en donkergroen. Dit ras geeft een late productie. Hij houdt van grintachtige zandgrond. Hij geeft fruitige wijnen, rijk van contrasten, frambozen, exotisch hout, kaneel, tabak met tanine. Na verblijf in eikenhoutenvaten, als de tanine zich verzacht heeft, geeft de tannat een intens rode wijn van een grote complexiteit, die goed oud wordt.

Dit druivenras wordt gebruikt voor de volgende wijnen: Cahors, Côtes du Brulhois, Madiran, Irouléguy, Tursan, Côtes de Saint-Mont, Côtes de Gascogne, etc. Tannat wordt méér en meer in Uruguay en Peru verbouwd, waar hij in de 19e eeuw werd geïntroduceerd, dan in het zuidwesten van Frankrijk, in het Frans de Sud-Ouest genoemd. In Uruguay wordt het ras Harriague genoemd (naar Pascual Harriague die hem in 1870 van uit het Baskenland meenam).

Tannat

Tannat

Stoffen als polyfenolen, oligomere procyanidinen (= donkere kleurstoffen), flavenoiden, resveratrol en tannines zullen u misschien weinig zeggen, maar dit zijn de stoffen (voornamelijk antioxidanten) die maken dat een glas wijn op zijn tijd een gezonde bezigheid kan zijn. De druif met de hoogste concentratie aan antioxidanten is de tannat. Tannat, de naam zegt het al, gaat verder ook aan kop wat betreft haar concentratie aan tannines. De tanninerijke tannat druif heeft een dikke schil en gemiddeld 5 pitten waar overige druivenrassen er doorgaans 2 tot 3 bevatten. Deze tannines komen vrij bij het pletten en fermenteren (gisten) van de druif. Een glas pure tannat wijn kan 3 tot 4 keer meer procyanidinen bevatten dan andere wijnen en ten opzichte van de goedkopere wijnen wordt beweerd dat het tot wel 20 keer meer bevat.

Tannat druif – kenmerken

Tannat druif  – Er zijn een aantal redenen waarom de druif tannat vrij onbekend is (gebleven). Ten eerste vanwege het hoge tanninegehalte. Tanninerijke druiven zijn nooit geliefd geweest bij het grote publiek, dat meer vraagt om fruitige, soepele, makkelijk te drinken wijnen. Verder was tannat vanwege haar karakter de schrik van vele wijnboeren. Om u een idee te geven waarom, onderstaand een beknopt overzicht van de benamingen die de druif in de loop der tijd vergaard heeft: ondoorgrondelijk – eigenwijs – ontembaar – brutaal – ruw – grillig – weerbarstig – robuust – stoer – complex – krachtpatser – de grizzly onder de druiven – een curieus geval – gezond maar misdadig – gezondheidskampioen – vol karakter. Een bijzonder geval dus, die tannat. Een druif die zich niet laat dwingen tot massaproductie. Een trage rijping eisend en langdurige lagering alvorens een beetje op dronk te willen komen. En tijd is geld. Waar men in Frankrijk nog steeds aan het worstelen is met deze lastige druif en haar hoofdzakelijk gebruikt voor het mengen met andere druiven, zijn landen als Uruguay, Brazilië en Zuid-Afrika er redelijk in geslaagd de tannat te temmen en er goede wijnen van te maken. Uruguay heeft tannat zelfs uitgeroepen tot nationale druif en heeft met veel geduld een aantal kwaliteits Tannat-wijnen geproduceerd die internationale prijzen in de wacht hebben gesleept. Het Instituut Montevideo Sable Clemente in Uruguay voerde een twee jaar durend onderzoek uit naar de antioxidante kracht van drie rode druivenrassen: de Merlot, de Cabernet Sauvignon en de Tannat. Conclusie van dat onderzoek was dat de antioxidante kracht van de Tannat het dubbele was van de Cabernet Sauvignon en vier keer groter dan de Merlot.

Tannat druif – gezondheid

De Harvard Medical School en het National Institute of Aging hebben middels onderzoek op muizen, waarbij de ene groep een vetrijk dieet kreeg met een rode wijnextract en de andere groep een vetrijk dieet zonder rode wijnextract, aangetoond dat het sterftecijfer onder de groep muizen met het rode wijn extract 31% daalde en gemiddeld langer leefde in vergelijking met de groep muizen zonder dit extract. Alhoewel wetenschappers waarschuwen dat het nog te vroeg is om te zeggen dat dit dezelfde uitwerking op mensen zal hebben en dat men de wijnconsumptie op basis van deze resultaten niet mag gaan overdrijven, bestaat er weinig twijfel dat rode wijn aanzienlijke voordelen voor de gezondheid kan bieden, naast een gezonde manier van leven. Het wetenschappelijk tijdschrift ‘Nature’ (uitgave 444), bevat een artikel waarin cardioloog dr. Roger Corder probeert aan te tonen middels onderzoek op verschillende druivenrassen welke stoffen het gunstigste effect hebben op de bloedvaten. Dit bleken de oligomere procyanidines (OPC’s) die met name voorkomen in de pitten (zaden) van een druif. Hij probeerde aan te tonen dat zowel het druivenras als de manier van verwerken van de druiven beslissend is: de traditionele methodes van wijn maken leverden de meeste OPC’s op en de ene druif deed het beter dan de ander, waarbij de Tannat druif met kop en schouders boven de andere druiven uitstak.

Tannat druif  – Geniet verstandig en bestel uw tannat wijn bij Vino Amore!