Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Seminar Schlossgut Diel met Caroline Diel

Caroline Diel

Seminar Schlossgut Diel met Caroline Diel

Enchanté amis! Vandaag, maandag 18 september, geen slechte maandag! Caroline Diel van Schlossgut Diel zal een seminar verzorgen met haar geweldige recente maar ook oude wijnen! Als Duitsland specialist kunnen we dit niet missen natuurlijk! De in de middeleeuwen gebouwde burcht Layen is al sinds 1802 in bezit van de familie Diel. Als 6e generatie nam Armin Diel het slotgoed over in 1987. Zijn dochter Caroline is samen met keldermeester Christoph Friedrich verantwoordelijk voor de wijnbouw. Zijn zoon Victor is verantwoordelijk voor de verkoop en export.

Caroline Diel

De invloed van de familie Diel

Een historische wetenswaardigheid is de totstandkoming van de indeling van de wijngaarden in de Nahe. De eerste ambtelijke vastlegging van de begrenzing van de wijngaarden stamt uit 1819 en is gebaseerd op oude kaarten van de Franse geometer, Suberville. Vanaf 1857 vond er in Berlijn een herindeling van de kaarten plaats welke werd afgerond in 1860. In het jaar 1901 werden de namen van de wijnbergen voor het eerst genoemd binnen een bepaalde categorie. Vervolgens kwam er in 1937 een herziening, die bepalend werd voor de huidige officiële indeling. Deze kaart werd officieel goedgekeurd door Jacob Diel.

De wijnkelder van Schlossgut Diel

Het wijngaardbezit van Schlossgut Diel beslaat 22 hectare aan wijngaarden. Bijzonder is dat de tanks, waarin de wijn is opgeslagen, sinds 1987 elk jaar opnieuw beschilderd worden door kunstenaar Johannes Helle. Over het algemeen krijgen de wijnen een opvoeding op grote eikenhouten fusten. Het hout hiervan is voor een groot deel afkomstig uit de Hunsrück. De wijnproductie bestaat voor 65% uit Riesling en voor 35% uit rode wijn.

Grand Cru wijngaarden

Bijzonder vermeldenswaard is dat Schlossgut Diel het grootste aandeel aan wijngaardbezit heeft in de Grand Cru wijngaarden: Goldloch, Burgberg en Pittermänchen. Andere topwijngaarden zijn bezittingen in: Burg Layen en Schlossberg.

Goldloch

De naam Goldloch verwijst naar een periode in de 17e eeuw waarbij mijnwerkers op deze plek op zoek gingen naar goud. Een tweede, meer symbolische, verklaring is dat de hiervan afkomstige wijnen hun gewicht in goud waard zouden zijn. Hoe dan ook, doorslaggevend voor de kwaliteit van de wijn is het terroir. De unieke bodemsamenstelling, het subklimaat en de perfectie van het wijnmaken dragen bij aan de uitzonderlijk mooie kwaliteit van de wijnen. De bodem bestaat hier uit een diepe kleilaag en vast gesteente. De hiervan afkomstige Rieslings bezitten veel kracht, elegantie en diepte.

Burgberg

Vanaf 1997 bezit Schlossgut Diel exact de helft van deze steile wijngaard. De wijngaard vormt een soort amfitheater en biedt veel beschutting tegen weersextremen. De naam van deze berg is afgeleid van Burg Layen, het Schlossgut van de familie Diel. De bodemsamenstelling bestaat uit leem afgewisseld met leisteen en kiezel. De Rieslingwijnen zijn uitzonderlijk fijn van smaak en kennen een zeer lange bewaarcapaciteit.

Pittermänchen

Dit is het kleinste wijngaardbezit van Schlossgut Diel. De naam refereert aan een klein zilver muntje uit de 16e eeuw. De wijngaard ligt in zuidelijke richting en is zeer steil. De bodem van de wijngaard bestaat hier uit een combinatie van grijze leisteen vermengd met kwartsiet en kiezelstenen. De Rieslingwijnen bezitten veel frisheid en een hoog gehalte aan mineralen.

Vereinigung Deutscher Prädikatsweingüter (VDP)

Sinds 1997 behoort Schlossgut Diel tot het verband Deutscher Prädikatsweingüter. De wijnproducenten die hiervan lid zijn, behoren tot de top van Duitsland. De VDP-wijnen zijn herkenbaar aan het VDP-logo op de capsule van de fles. Deze bestaat uit een adelaar met de naam VDP. Meer informatie over de VDP kunt u hier vinden.

Armin Diel

De invloed van Armin Diel is zowel op nationaal als internationaal niveau van grote betekenis. Gedurende lange tijd was hij als mede-eigenaar verbonden aan de befaamde wijngids Gault Millau. Hij trad zich op een gegeven moment vrijwillig terug toen zijn positie te veel onder druk kwam te staan. Door zijn terugtrekking mogen de wijnen van Schlossgut Diel ook meedoen voor een vermelding in deze invloedrijke wijngids. In de Gault Millau van 2009 wordt Schlossgut Diel voor de eerste maal genoemd met een toekenning van maar liefst vier sterren! Als president van de regionale VDP in Nahe, blijft Armin Diel zich onvermoeibaar inzetten voor de kwaliteit van Duitse wijn. Armin Diel behoort tot de meest invloedrijke Duitse wijnpersoonlijkheden. Zijn zoon Victor en zijn dochter Caroline zullen hieraan zeker een vervolg aan geven. Zij hebben zelfs al hun eigen wijnen! Wat dacht u van de cuvée ‘Victor’, die omschreven kan worden als een ‘Meursault’ afkomstig uit de Nahe!

Schlossgut Diel in de media

Michel Bettane – Revue du Vin de France – ‘Armin Diel a fait exploser la qualité’
Der Spiegel – ‘Diels Erfolg signalisiert eine Wende im Weinbau’
Robert M. Parker, The Wine Advocate – ‘One of the most serious proprietors in Germany’

Proeflijst Schlossgut Diel – seminar 18 september 2017

 • 2008 – Cuvee MO Sekt de Diel – brut nature;
 • 2015 – Diel de Diel Weisses Cuvee Trocken;
 • 2014 – Victor Trocken Barrique Ausbau Schlossgut Diel;
 • 2012 – Noir de Diel;
 • 2012 – Caroline Cuvée Pinot Noir Schlossgut Diel;
 • 2015 – Riesling trocken;
 • 2015 – Dorsheim Riesling Schlossgut Diel;
 • 2015 – Dorsheimer Goldloch GG Riesling;
 • 2010 – Dorsheimer Goldloch GG Riesling;
 • 2015 – Riesling Schlossberg Kabinett Versteigerung;
 • 2004 – Riesling Goldloch Spätlese.

Schlossgut Diel