Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Scharzhofberg – één van de meest spectaculaire wijnbergen!

dilibri Rheinland-Pfalz

Scharzhofberg

De Wiltinger Scharzhofberg is een langwerpige heuvel in een oost-westelijke richting tussen Wiltingen en Konz-Oberemmel. Aan de zuidkant bevindt zich de gelijknamige wereldberoemde wijngaard van de lokale gemeenschap Wiltingen in het groeiende gebied Moezel, Saargebied. De steile helling van 28,1 hectare ligt in Wiltingen ten noorden van de weg L 138 op een helling in een zuidelijke oriëntatie. De helling is 30 tot 60 procent. De grond bestaat uit verweerde leisteen met een zeer hoog aandeel steen en ijzerhoudende kleiachtige aandelen. De locatie is exclusief beplant met Riesling. De Scharzhofberg behoort als een geweldige locatie tot de “hoogste kwaliteit Duitse wijngaarden” van de VDP. De Scharzhofberg is een van de beroemdste locaties in Duitsland en kan daarom afstand doen van de plaatsnaam op het label. De wijnetiketten dragen de naam Scharzhofberger. In 1030 liet Adalbero het Trier Benedictijnse klooster van St. Maria ad Martyres vijf goede hoeven na. In 1239 werd voor het eerst een pershuis genoemd op het Scharzhof (gesloopt in 1905). In 1314 ontving het klooster vier hectare wijngaarden, waarschijnlijk op de Scharzhofberg. In 1719 bouwde het klooster de huidige Alte Scharzhof, een drievleugelig barokcomplex met bijgebouwen.

Scharzhofberg

In 1719 werd de “Scharzhof” gebouwd door de benedictijnenabdij van St. Marien . Tijdens de secularisatie in Luxemburg in 1801 werd dit geveild door Johann Jakob Koch, een lid van het afgeschafte benedictijnenklooster, namens zijn abt “Placidus Mannebach”. Koch was actief in de pastorale zorg in de parochie van Wiltingen. Hij deed het werk en een paar jaar later trouwde hij met zijn huishoudster en verdreef zijn voormalige medebroeders van de wijnmakerij, die hij voor zichzelf hield.

Toen de Franse troepen in 1795 het Rijnland verlieten bezet, vluchtten de Benedictijnen, en hun bezittingen gingen verloren in beslag genomen. De prior van het klooster, een man genaamd Johann Jakob Koch keerde echter terug naar Wiltingen. In 1799 verliet hij de orde en werd Johann Jakob Koch in het wereldse leven Jacques Koch, die trouwde en ongeveer tegelijkertijd de Scharzhof verwierf . Of het nu op krediet is, met eigen vermogen of misschien met geld, eigenlijk behoorde het tot de kerk? Wie zal het zeggen? De legaliteit van de aankoop wordt echter officieel bevestigd. Koch en zijn vrouw kregen acht kinderen en twee zonen en zes dochters. De vierde dochter trouwde met Felix Müller, het echtpaar nam het beheer van de Scharzhof over. Haar zoon was Egon Müller I. Het pand groeide – en daarmee de naam en faam de Scharzhofberg-wijnen. Irsigler schrijft in zijn documentatie dat er in 1834 al 603,2 gram goud voor kwam een tank, een vat van 850 liter, was betaald. Dit komt overeen met 19,3 troy ounce goud, ongeveer 25.870 euro. Aan het begin van de 20e eeuw werden tijdens wijnveilingen gehouden in de Trierer Bürgerverein, keer op keer 10.000 goud marken betaald voor een vat, wat nu ongeveer 120.000 euro zou zijn. In vergelijking daarmee lijken de prijzen van vandaag koopjes.

Het Trierer Marienkloster werd onder Napoleon ontbonden, 1804 tot 1807 werden de kloosterkerk en delen van het klooster gesloopt. Al in 1801 werd het Scharzhof geveild. De succesvolle bieder was – namens de voormalige abt Placidus Mannebach – de Benedictijnse priester Johann Jakob Koch, predikant van Wiltingen. Koch trouwde een paar jaar later met zijn huishoudster en verdreef zijn voormalige broers van de wijnmakerij, die hij voor zichzelf hield. De oude Scharzhof werd later verkocht door zijn dochter Clara, die de vaderlijke breuk van het celibaat wilde goedmaken, aan de Hohe Domkirche St. Peter zu Trier, waarmee hij tot vandaag de exploitatie van de bisschoppelijke wijnmakerijen kon leiden. Het Neue Scharzhof bleef in het bezit van de familie Koch en werd geërfd door de familie Egon Müller, die het nog steeds beheert.

Het is een van de beste wijngaarden van Duitsland en kan als een Grand Cru beschouwd worden. Egon Müller bezit 8,3 hectare op de zuidhelling van deze in totaal 27,5 hectare tellende wijngaard en is daarmee de grootste bezitter. Andere eigenaren zijn onder meer von Hövel, van Volxem, Reichsgraf von Kesselstatt en de Bischöfliche Weingüter in Trier. De Scharzhofberg, aan de voet waarvan Egon Müller’s eigen landhuis ligt, ligt niet direct aan de Saar, maar in een dal aan een zijstroompje van de Saar, ten zuidoosten van Wiltingen. De Scharzhofberg heeft een vrij koel microklimaat; de matigende ofwel verwarmende invloed van de Moezel of de Saar zijn hier niet aanwezig. In dit gebied is er regelmatig een koele of koude wind, die de rijping van druiven vertraagt. De belangrijkste troeven van de Scharzhofberg zijn volgens Egon Müller de zuidelijke ligging en de steilte van de wijngaarden, de langzame rijping van de druiven en de leisteenbodem. Het type zachte zwarte en blauwgrijze leisteen dat op de Scharzhofberg te vinden is, maakt waarschijnlijk het grootste verschil. Ook zijn veel wijnstokken op de Scharhofberg zeer oud, soms een eeuw; door de lagere vruchtopbrengst van de oude wijnstokken geeft dit méér complexiteit aan de wijnen.

Bekijk een video over deze beroemde wijnberg!

Egon Müller kabinett!