Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Van Volxem Grand Opening – wat een feest!

Van Volxem Grand Opening

Van Volxem Grand Opening – het wijngoed

Van Volxem Grand Opening – Steillagenweinbau is handwerk – van Volxem is een Manufaktur in klassieke zin. Omdat van Volxem ervan overtuigd is dat de fascinatie over deze prachtige Saarwijnen alleen op deze manier kan ontstaan. Het zijn wijnen voor de eeuwigheid – aristocratisch als wijnen van de Saar kunnen zijn – buitengewoon veel potentieel om op te leggen en duurzaam, om eindeloze vreugde te brengen. En van Volxem gelooft in wijnen voor puur genot – gemaakt om gedronken te worden met vreugde en geliefden. In de nieuwe manufaktur van Van Volxem, waar de geest van tijdloosheid heerst – zijn zij van mening dat je een heleboel dingen anders moet doen, maar al heel veel kan niet beter dan dat het al ging de afgelopen twee millennia. Van Volxem gelooft in authentieke wijnen – handgemaakt – bereid met wilde gisten en zonder chemische toevoegingen. Net als de wijnen zijn de mensen die werken aan Van Volxem uniek. Het is de passie voor goede wijn, het streven naar perfectie dat hen drijft. Perfectie die ze waarschijnlijk (of hopelijk?) nooit zullen bereiken. Zij zijn degenen die werken en wringen met hun handen aan grote wijnen, alle zintuigen, alle passie, precisie en vakmanschap wordt ingezet op de ruige steile hellingen van de Saar. Met de kennis, vertrouwen, tijd voor de essentie en geduld creëert van Volxem fascinerende jaargangen van onschatbare waarde.

Van Volxem Grand Opening – de Saar

Moet ik zeggen hoe Saarwijn smaakt? Ik kan het niet, en als ik kon, zou ik het niet doen vanuit pure menslievendheid. Moet ik het water in de mond van arme tijdgenoten laten lopen die tot nu toe misschien nooit echt een mooie Saar wijn dronken? Alleen een beschrijving kan niet weergeven dat  een dergelijke nobele Saar wijn van een goede vintage in zijn sprankelende frisheid, stralend van  rijkdom en aromatische geuren, het beste is dat ‘der HerrGott’  aan wijn laat rijpen op deze aarde. Perfect, maar dit uit 1927 afkomstige citaat van een herdenkingsmunt ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van het toenmalig wereldberoemde wijnhuis Jacob Linz, kan ook niet het enthousiasme tot uitdrukking brengen dat wij hebben voor de fantastische kwaliteit en het potentieel van de Saar als wijngebied!

Qua oppervlakte is het vrij kleine wijnbouwgebied van de Saar beperkt tot de overwegend op het zuiden gerichte leisteenwijngaarden in zijvalleien. Aan de andere kant zijn er nauwelijks vlakke gebieden met zanderige of leemachtige bodems die minder gunstig zijn voor wijnen van topkwaliteit vanwege het algehele koelere klimaat hier. Dit creëert een combinatie van dunne en rijk aan mineraalrijke leisteenbodems met de warmte van de steile hellingen, die zo belangrijk is voor de aroma’s van Riesling. Arno Luik van de Stern beschreef deze buitengewone situatie ook als een ‘grensgebied voor het klimaat waar hemel en hel dicht bij elkaar zijn’. Het resultaat: heerlijk rijp fruit, gematigde alcohol en een fascinerende elegantie en fijnheid. De wijnen van de Saar bereikten het hoogtepunt van hun roem aan het einde van de 19e eeuw. Op de toenmalige grote Trier veilingen werden de wijnen verhandeld tegen topprijzen, die gemiddeld aanzienlijk hoger waren dan die van de Moezel. In die tijd is het van belang te weten dat de Saar met haar kwantitatieve aandeel van slechts 10% van het totale Moezelgebied bijna voor de helft verantwoordelijk was voor het predicaat “beste Moezelwijnen” van de 19e eeuw. “Klein is het gebied en niet veel zijn de dorpen die de wijnstokken cultiveren, maar ze weten echt hoe ze zichzelf bekend moeten maken. […] De Saar wijnen worden geprezen door dat het edele, bloemrijke Riesling bouquet iets meer uitgesproken is dan dat van de wijnen uit de Moezelvallei.”(H. Koch, 1897) Omdat het in de Saar gemiddeld 2 graden koeler is dan in de rest van de Mosel, is er een nog langer rijpingsseizoen waarin de druiven al hun subtiele aroma’s langzaam kunnen ontwikkelen. De oogst begint pas laat in oktober.

Van Volxem Grand Opening – Historie

Het wijnhuis Van Volxem, gelegen in het historische centrum van Wiltingen aan de Saar, gaat terug naar een Romeins villacomplex, waarvan de fragmenten vandaag nog steeds zichtbaar zijn op het terrein. De wijngaarden van het landgoed – al gemaakt door de Romeinen in de beste leisteenafzettingen van de Saar in de 3e eeuw na Christus – behoren tot de oudste steile hellingen van allemaal. Herontdekt en gewaardeerd door monniken vanaf de 11e eeuw, werd het landgoed gekweekt door de Orde van de Sociëteit van Jezus uit de 16e eeuw en werd het uiteindelijk in 1743 gebouwd als een klooster wijngaard. Als gevolg van de Franse revolutie werd het pand geseculariseerd en werd het uiteindelijk eigendom van de brouwer Gustav van Volxem, die was geëmigreerd vanuit Brussel. De visionair Van Volxem erkende het potentieel van de bevoorrechte locatie van het landgoed en ontwikkelde het de volgende jaren tot een van de meest gerenommeerde wijnhuizen in het Duitse Rijk. Met de opkomst van de Moezelwijn – en in het bijzonder van de wijnen van de Saar – als een wereldwijd begeerde luxegoederen begon de bloeitijd van Van Volxem, wiens “Creszenzen” nu internationaal op talrijke wijnlijsten bereikte.

Van Volxem Grand Opening – Roman Niewodniczanski

Na vier generaties in de familie Van Volxem nam Roman Niewodniczanski de boerderij in 2000 over, en herstelde het in zijn oorspronkelijke staat en breidde het sindsdien uit naar tal van toplocaties. Roman Niewodniczanski is een telg uit de Bitburger-familie, van de beroemde bierbrouwerij in Bitburg, op 30 kilometer van Trier. Roman is een opvallend type, 2.05 meter lang, met vikingachtige gelaatstrekken en dito lichaamsbouw, haar in een staart, hoogst intelligent, leergierig en hyperactief. Sterk is ie ook, zijn eerste hand zal ik niet licht vergeten! Hij werkt, ondersteund door managing director en wijnmaker Dominik Völk, als een missionaris aan het opnieuw naar de wereldtop brengen van de witte Saar wijnen! Met buurman Egon Müller als lichtend voorbeeld. Hoewel: waar Egon Müller beroemd is om zijn edelzoete (botrytis) rieslings, is droge riesling het speerpunt van Roman.

Van Volxem Grand Opening – De wijnstokken

De genetica van de wijnstokken is grotendeels ‘Wurzelecht’. Bij overwegend oude wijnstokken krijgen je de genetische diversiteit cadeau en is mede de oorzaak van het smaakspel van de zeer aromatische druiven met kleine bessen. Het is de basis van de differentiatie van elke plek in de wijngaard en verantwoordelijk voor de complexiteit en tijdloosheid van de wijnen – en uitdrukkelijk gewenst. “Cool Climate Wines” met een matig alcoholgehalte en weelderige structuur, complexiteit en dichtheid. Wijnen die precies en precies de magie van elk van de wijngaarden weerspiegelen en op het juiste punt brengen – ook in het glas.

Van Volxem Grand Opening – De “natuurlijke wijngedachte” uit 1904

De focus van het uitgebreide werk bij van Volxem ligt op de bewuste terugkeer naar vakmanschapstradities en respect voor het unieke karakter van de steile hellingen. Het is dit idee van Bourgondië, “Clos” en het terroir, dat de basis van het wereldwijde succes van de wijnen van de Moezel en Saar in keizerlijke tijden vormde. Van Volxem is toegewijd aan dit erfgoed. Naar aanleiding van de lange traditie van Van Volxem, zijn de wijnen overwegend droog – bedoeld als een harmonieuze begeleiding van mooie gerechten. Matig in alcohol, rijp in het zuur, een dichte en complexe structuur. Het is het streven naar harmonie en balans in het glas dat de stijl van Van Volxem bepaalt.

De wijnbergen van van Volxem zijn deels legendarisch! Scharzhofberg, Gottesfuss, Klosterberg, Wiltinger Kupp en Geisberg (het nieuwste project van Roman).

Een andere reden voor kwaliteit zijn de oude rieslingstokken; en dan niet alleen oud, maar zelfs ongeënt. Dat kan op leisteen omdat de druifluis phylloxera vastratix hier niet in kan aarden. Van het totale aantal stokken is 50% rasecht, zonder Amerikaanse onderstok. De gemiddelde leeftijd van de planten is 40 jaar, maar in de Grosse Lagen zijn er uitschieters naar 120 en zelfs 133 jaar! Ook de jongere stokken hebben bij Roman de alte Rebengenetik met dezelfde genetica als de oude, door die laatste via sélection massale te vermenigvuldigen. Deze stokken hebben minder groeikracht dan de ‘moderne’ – een effect dat nog versterkt wordt door de schrale, steile leisteenhellingen – en daardoor opvallend kleine bessen met geconcentreerde aroma’s.

Van Volxem Grand Opening

Als Duitsland specialist en liefhebber bezochten wij de Van Volxem Grand Opening van van Volxem op zaterdag 6 juli 2019! Een nieuwe Winery waar je U tegen zegt en enig in zijn soort in Europa! De Grand Opening was groots en perfect, begeleidt door fantastisch weer! Er werden fantastische wijnen geschonken van collega wijnboeren uit de Saar en het eten was perfect! Medewerking verleenden o.a.:

Wolfgang Becker (Beckers’s**, Trier)

Nils Henkel (Burg Schwarzenstein**, Geisenheim-Johannisberg)

Harald Rüssel (Rüssel’s Landhaus*, Naurath/Wald)

Alexander Kunz (Alexander Kunz Theatre*, Saarbrücken)

Alexander Huber (Huberwirt*, Pleiskirchen)

Alexander Oos (Wein- und Tafelhaus*, Trittenheim)

Jörg Linden (Linden’s Restaurant, Ayl)

Mr. Fong (Yamamoto’s eleven, Trier)

Markus Reis (Zeltinger Hof, Zeltingen-Rachtig)

Hubert Scheid (Schloss Monaise, Trier)

Mit bestem Fleisch von OTTO Gourmet und feinsten Trüffel von BOS Food.