Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Pommard Premier Cru legendarisch in de Côte d’Or

Pommard Premier Cru

Pommard Premier Cru – geschiedenis

Pommard Premier Cru – De Bourgogne is een fascinerend wijngebied. Er zijn eigenlijk twee druivenrassen die er de dienst uitmaken, Chardonnay voor witte wijn en Pinot Noir voor rode wijn. Het gebied kent een grote verscheidenheid aan bodemsoorten en microklimaten. Van overwegend kalkbodems tot mergel, ijzer, klei en leem. In elk geval kent de Bourgogne diverse bodemlagen. Samen met het koele klimaat zorgt dit voor een evenwichtige langzame rijping van de druiven. De wijnen van de beste wijngaarden mogen Grand Cru of Premier Cru op het etiket zetten. De Bourgogne is onderverdeeld in 4 subgebieden: Chablis, Côte d’Or, Côte Chalonnaise en de Mâconnais.

Pommard Premier Cru

Pommard Premier Cru – Oorsprong

De oorsprong van de naam Pommard komt van Pomona, godin van fruit en tuinen, die haar eerste bewoners vereerden? Wie zal het zeggen! Net als in Beaune behoort het grootste aantal wijnstokken al in de elfde eeuw tot hertogen, vorsten en religieuze ordes. In de XIIIe eeuw is dit land eigendom van Alix de Vergy, echtgenote van de hertog van Bourgondië Eudes II, vervolgens van de aartsbisschoppen van Lyon, daarna keerde het terug naar het hertogelijke domein, naar grote families: van Vienne, Montjeu, Salins … Het Maison Dieu, daterend uit 1095, en men citeert schenkingen van wijnstokken aan de abdij Saint Bénigne van Dijon, aan de collegiale kerk van Beaune, de religieuze van Saulieu en Val des Choux, Cîteaux en Maizières, aan Ridders van Sint Jan van Jeruzalem, in de Hospices de Beaune.

Pommard Premier Cru

Pommard is één van die legendarische appellaties van de Côte d’Or (Côte de Beaune). De appellatie zit gekneld tussen de wijngebieden van Beaune (in het noorden) en Volnay (in het zuiden). Ze heeft daardoor altijd een wat gevleide reputatie gehad. In de appellatie Pommard AOC of Pommard Premier Cru AOC worden enkel rode wijnen gemaakt. 28 climats zijn geklasseerd als Premier Cru. In het noorden dragen de befaamdste Premiers Crus namen zoals Grands Epenots, Petits Epenots, en nog wat hoger gelegen op de helling, Les Pezerolles. In het zuiden vinden we de merkwaardige Premier Cru Les Rugiens met hun rijkdom, hun intensiteit en hun niet te evenaren kracht. Men kan zich trouwens afvragen waarom de appellatie nog geen Grand Cru kent. Vele van deze opmerkelijke wijnen beschikken immers volgens talrijke insiders over genoeg troeven voor dergelijke erkenning. Het terroir van Pommard produceert uitsluitend rode wijn uit Pinot Noir (125 ha in eerste groei op goed gedraineerde kleikalksteengronden en 212 ha in de gemeentelijke appellatie). De reputatie ervan begon in de middeleeuwen en verspreidde zich over de hele wereld in de negentiende eeuw.

Het AOC decreet dateert van 1938. De herkomstbenaming mag gevolgd worden door hetzij de bepaling Premier Cru, hetzij de naam van de wijngaard vanwaar de druiven afkomstig zijn, hetzij door beide benamingen als de wijn gemaakt werd met druiven die afkomstig zijn van een stuk wijngaard dat binnen het als Premier Cru geklasseerde gebied ligt. De benaming geldt voor 313 ha wijngaarden waarvan er 115 tot Premier Cru zijn benoemd. De wijngaarden moeten liggen in de gemeente Pommard. Het alcoholpercentage moet minimum 10,5% en mag maximum 13,5 bedragen voor de Pommard AOC en minimum 11,0% (maximum 14%) voor de Pommard Premier Cru AOC. Het maximum rendement mag 40hl/ha bedragen. Wie hier elegante, lichte en fijne rode Bourgognes verwacht, herziet beter zijn plannen. De wijnen van Pommard zijn stevig en tanninerijk. Ze zijn pittiger en krachtiger dan hun dichtste buren. De Pommardwijnen zijn vermaard om hun openhartigheid, hun kracht en hun generositeit. Meestal bewaren ze vrij goed.

Pommard Premier Cru – Terroir & Klimaat

De ondergrond is samengesteld uit klei, welke roodgekleurd is door ijzeroxide. Sommige delen van de helling – Les Charnots, Les Arvelets en La Chanière – liggen volop in het zuiden. Dit komt door de bergstroom La Vandaine, die hier diepe sporen trok. Het geheel van de wijngaard, Premier Cru en gemeentelijke AOC, zijn vooral aangewezen op het zuid-westen. De Pommard AOC of Pommard Premier Cru AOC mag enkel gevinifieerd worden met de Pinot Noir druif.

Pommard Premier Cru – Climats

Les Rugiens-Bas, Les Rugiens-Haut, Les Grands-Epenots, Les Petits-Epenots, Clos des Epeneaux, Les Charmots, Les Arvelets, La Platière, La Chanière, Les Pézerolles, Les Saucilles, Les Boucherottes, En Largillière, Clos de Verger, Clos de la Comaraine, La Refène, Clos Blanc, Derrière Saint-Jean, Les Chaponnières, Les Croix Noires, Les Poutures, Le Clos Micault, Les Combes-Dessus, Les Bertins, Les Fremiers, Les Jarolières, Les Chanlins-Bas, Le Village.