Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

MonteZovo Valpolicella Ripasso Superiore

Monte Zovo Valpolicella Ripasso Superiore

MonteZovo Valpolicella Ripasso Superiore

MonteZovo Valpolicella Ripasso Superiore – Het familiebedrijf Monte Zovo ligt in Caprino Veronese, een kleine gemeente gelegen in de Italiaanse provincie Verona. Het wijnhuis dateert uit 1908 en werd opgericht door grootvader Carlo Cottini. De naam ‘Zovo,’ verwijst naar een heuvel. Het wijngaardbezit ligt op 73 hectare. De bezittingen zijn verdeeld over twee landgoederen. De ene ligt in het herkomstgebied van de Bardolino. De hiervan afkomstige wijnen komen op de markt onder de naam, ‘Ca Linverno.’ De wijngaarden liggen op een 300 meter hoge heuvel, gelegen tussen het Gardameer en aan de voet van de heuvels van Monte Baldo. Het tweede wijnhuis, Palazzo Maffei, ligt in de regio Valpolicella. De wijngaarden liggen hier op 400 meter hoogte en kijken uit over het kasteel van Illasi en de vallei van Mezzane. De productie bestaat uit: Amarone, Valpolicella Superiore en Ripasso. De kwaliteit van het druivengoed is zo goed dat tot het jaar 2000 ook bedrijven als: Masi, Tomasi en Allegrini tot de clientèle behoorden.

De ondergrondse wijnkelder

Inmiddels is Monte Zovo uitgegroeid tot een zelfstandig opererend bedrijf met aan het roer de ambitieuze kleinzoon van de oprichter, Diego Cottini. Geen stap in het productieproces ontgaat hem. In de in 2004 geconstrueerde wijnkelder is stevig geïnvesteerd. Meer dan 80% van de kelder bevindt zich ondergronds. Diego wilde geen schade berokkenen aan de natuurlijke omgeving. De kelder bevindt zich in een verticale positie, gelijk aan de heuvel waaraan het gebouw zich bevindt. Door gebruik te maken van de natuurlijke zwaartekracht zijn machines voor het overpompen van het sap overbodig. Veel zaken kennen een natuurlijk proces, waardoor er veel energie wordt bespaard.

De methode ‘ripasso’

De druiven die blijven hangen tot de eerste tekenen van winter zich aandoen, zijn vooraf geselecteerd. De langere hangtijd zorgt voor overrijpe en hier en daar wat ingedroogde druiven. Na de handmatige oogst worden de druiven gedurende 20-25 dagen opgeslagen in een goed geventileerde ruimte, waar ze verder indrogen. De ingedroogde druiven bevatten extra suiker, die na vergisting zorgen voor een rijke, weelderige wijn met een zeldzame zachtheid en een kenmerkend aroma van amarena kersen en gedroogd fruit. De Ripasso Superiore is samengesteld uit Corvina, Rondinella, Coratina en Cabernet Sauvignon en rijpt twee jaar in eikenhouten vaten. Krachtige, aromatische rode wijn met gul, donker fruit van bramen en zwarte kersen en specerijen. Warme, krachtige smaak en afdronk. Het is aan te bevelen de wijn een uur van te voren te openen en te decanteren. Wijn en gerecht: Gastronomische wijn, te serveren bij risotto met geschaafde truffel of stevige pastagerechten.

Monte Zovo Valpolicella Ripasso Superiore