Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Bourgogne Aligoté – Sylvain Loichet

Bourgogne Aligoté – Sylvain Loichet

Bourgogne Aligoté – Sylvain Loichet

“Een fatsoenlijke aligoté smaakt nergens naar”, dat hoorde je vroeger nog wel eens. Het komt uit de tijd dat inderdaad de witte Bourgogne Aligoté weinig of geen eigen karakter had en dus ideaal was als basiswijn voor de beroemde wijncocktail KIR. Genoemd naar de kanunnik Kir, destijds burgemeester van Dijon, die de smakeloze wijn opfleurde met Crême de Cassis. En toen kwam de onverbeterlijk goede Madame Lalou Bize – Leroy met haar Domaine d’Auvernay Aligoté. Een wijn van hemelbestormende kwaliteit (en zeldzaamheid) waarmee in één klap ereherstel volgde voor deze Bourgognedruif. Bourgogne Aligoté – Sylvain Loichet is een aanrader!

Wijn van de maand!

De jonge, getalenteerde Sylvain Loichet kocht ook een perceel beplant met aligoté en maakte er voor het eerst in het eminente jaar 2015 wijn van. Prompt volgde er erkenning en een gouden medaille tijdens Millésime Bio, de belangrijkste wijnbeurs voor biologische wijnen ter wereld. Het is een slanke, fijnbesnaarde witte wijn. Fraai droog, medium body en prachtig fris. Deze wijn doet in niets meer denken aan de ‘prutteltjeswijnen’ (vrij naar: Marcel Arentz) van weleer. Het is een volwassen glas witte Bourgogne, alleen dan zonder het prijskaartje.

Aligoté

Aligoté is een witte druivensoort die voortkomt uit een kruising van de Pinot Blanc en de Gouais Blanc. Deze variëteit werd waarschijnlijk in 1780 voor het eerst genoemd door Dupré de Saint-Maur en wel onder de naam Plant de Trois, een oud synoniem die refereert aan het feit dat de takken gewoonlijk drie trossen druiven dragen. Een document uit 1807 van de Côte d’Or suggereerde om deze druif niet te planten, maar omhoog te leiden. De huidige naam komt vermoedelijk van de naam Gôt, een oud synoniem van de Gouais Blanc. De druif komt oorspronkelijk uit de Bourgogne in Noordoost-Frankrijk. Aligoté heeft een redelijk hoge opbrengst. De betere kwaliteit, Aligoté Bouzeron, kent een maximum van 45 hectoliter per hectare, terwijl de wat mindere kwaliteit Bourgogne Aligoté een opbrengst kent die groter is, namelijk 60 tot 65 hectoliter per ha. Het wordt makkelijk aangetast door echte meeldauw. De Aligoté loopt vroeg uit en is een druif die dus ook vroeg geoogst kan worden. Het nadeel van het eerste is dat de kans op nachtvorst groot is. Het voordeel van het tweede is dat de oogst over een langere periode gespreid kan worden.