Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Rayuelo Altolandon een rijzende ster op grote hoogte

Rayuelo Altolandon

Rayuelo Altolandon

Een rijzende ster op grote hoogte

Rayuelo Altolandon – Bodegas Altolandon ligt op 1080 meter boven de zee en behoort tot een van de hoogst gelegen wijnbedrijven van Spanje. Men bezit 70 hectaren wijngaard allen gelegen bij het stadje Landete in de provincie Cuenca. Vanaf het moment dat de eerste wijnstokken werden geplant wordt er biologisch gewerkt. Bijzondere aandacht werd besteed aan die beplanting. Eerst werd de bodem van alle wijngaardpercelen nauwkeurig geanalyseerd, vervolgens werd per wijngaard de meest geschikte druiven ras en kloon geselecteerd. Alle wijngaarden vallen binnen de beschermde herkomst benaming Manchuela.

Vinificatie

Het fruit ondergaat een groot temperatuur verschil tussen dag en nacht van rond de 20 graden. Vooral de koele nachten geven aan het fruit een mooie, frisse zuurgraad mee. Nadat het fruit is geplukt gaat het naar de modern geoutilleerde wijn maak ruimte waar grote konisch gevormde, roestvrij stalen gistingstanks staan met een inhoud van 6000 liter. Uiteraard beschikken deze cuves over nauwkeurige temperatuurbeheersing waardoor de gistingstemperatuur nimmer hoger wordt dan 30 graden. Er wordt geen gebruik gemaakt van industriële gist maar uitsluitend de natuurlijk op de druif voorkomende. De schillen blijven, afhankelijk van de gebruikte druif, gemiddeld 2 tot 3 weken in contact met het sap waarna een lichte persing volgt. Hierna gaat de jonge wijn richting vatenkelder voor verdere rijping in fusten van Frans eikenhout van 225 liter. Men vervangt jaarlijks circa 25% van deze vaten. Alle wijnen ondergaan de malolactische omzetting (Malo Lactique) in fust. Ook hier gaat dat geheel natuurlijk er worden geen industriële bacteriën aan toegevoegd. Vatrijping (ook weer afhankelijk van het druiven
ras) is tussen de 8 en 24 maanden. Nadat de wijn op fles is gebracht rijpt de wijn minimaal nog acht maanden voordat de verkoop start.

Rosalia Molina

Rosalia Molina is de grote vrouw achter dit project. Haar carrière begon bij Tetrapak, later ging zij in de toeristen industrie werken. Tijdens een bezoek aan St. Emilion sloeg de wijnvonk over en pakte zij een studie œnologie op. Alles was nog hobbymatig tot het huisraad buiten onder een zeiltje werd gezet om binnen plaats te maken voor gistings- tanks, pas toen drong de ernst van deze wijnpassie volledig tot Rosalia door. Nu, enkele jaren later is Altolandon een toonaangevend bedrijf geworden voor fijne, biologische wijnen. Er wordt witte en rode wijn gemaakt. Voor de witte maakt zij gebruik van chardonnay, petit manseng. De rode wijnen worden gemaakt van bobal, monastrell, syrah, malbec, merlot, grenache en cabernet-franc. Deze energieke moeder van drie kinderen is ook creatief want naast wijn maken fotografeert en schildert zij én ontwerpt zij haar eigen etiketten.

Wijn van de maand

Geniale Rosalia! Een prachtige, slanke, vrouwelijke wijndame die grote, masculiene wijnen maakt en ook haar fraaie etiketten zelf ontwerpt, bijzonder toch? Rosalie drijft met passie het eigentijdse wijndomein ALTOLANDON een op 1080 meter hoogte gelegen Bodega in Manchuela in Spanje. Zij weet met extreem precies werken van robuuste druiven toch verfijnde, zeer drinkbare wijnen te maken. ‘The female touch’ zullen we maar zeggen. Uit 100% bobaldruiven maakt zij Rayuelo, een vol smakende, betimmerde rode wijn. Vol en krachtig met toch mooi in de wijn opgenomen tannines en alcohol. De wijn krijgt van Rosalie de elitebehandeling en rijpt gedurende een maand of acht in kleine, Eiken fusten van 220 liter. Deze zijn van Frans Eikenhout. Niet alleen werkt zij 100% biologisch, maar ze doet ook niets met de wijn. Deze gaat zonder enige vorm van manipulatie op fles, puur natuur!