Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Masterclass Dr. Loosen – barrel aging and extended full yeast contact

Masterclass Dr. Loosen

Masterclass Dr. Loosen

Toen dr. Loosen in 1988 het wijnhuis van zijn vader overnam, wachtte hem een wonderlijke taak: hij moest in kaart brengen welke grond zijn eigendom was, want dat werd uit de papieren niet duidelijk. Wie ooit in de Moezel is geweest, begrijpt het probleem. Het grondbezit in deze streek was jarenlang geregeld volgens Napoleontische principes: bij overlijden werd de grond onder alle kinderen evenredig verdeeld. De wijngaarden zijn na een aantal generaties volledig versnipperd. De gekleurde paaltjes die min of meer de grenzen aangeven, bieden ook niet altijd uitkomst. Loosens oplossing voor het probleem was praktisch en tekenend voor zijn karakter: hij wachtte tot alle wijnboeren hadden geoogst en concludeerde dat de wijnstokken waar daarna nog druiven aan hingen, van hem moesten zijn. Eenzelfde probleem vinden we terug in de Bourgogne. Het wordt er door de versnippering niet makkelijker op, dat zullen we verderop nog zien. Ernst Loosen, archeoloog van origine, had al uitgebreid gereisd naar de meest gerespecteerde wijngaarden ter wereld. Hij wilde het geheim van echt goede wijnen kennen en dan de wereldklasse wijnen zelf maken. Deze ontdekkingen inspireerden hem tot zijn eigen wijn filosofie: Grote wijnen zijn de perfecte uitdrukking van de bodem, het klimaat en het druivenras.

Oud, ouder, en ………

De wijngaarden zijn al meer dan tweehonderd jaar in de familie en er staan bijzondere wijnstokken tussen. Na de verwoesting eind 19e eeuw van bijna alle wijngaarden in Europa door de Phylloxera Vastratix (druifluis), werden in de meeste Europese gebieden de wijnranken op resistente Amerikaanse onderstokken geplant. Maar de gewraakte druifluis bleek in de Moezelgrond niet te gedijen. Voornamelijk omdat de druif een hekel heeft aan zand, in de Moezel niet aanwezig, en een broertje dood heeft aan arme leisteenbodems. Dat is de reden dat een groot deel van de wijnstokken van Dr. Loosen nog origineel zijn, dus nooit geënt op Amerikaanse stokken. Een uitzonderlijke situatie die gevolgen heeft voor de kwaliteit van de druiven. De zeer oude stokken (soms meer dan 120 jaar) hebben diepgravende wortels die op hun zoektocht naar voedsel en water, zeer veel mineralen en voedingsstoffen meenemen die allemaal in de druiven terechtkomen. De opbrengst van de wijnstokken is weliswaar laag maar dit wordt helemaal goedgemaakt door de intense smaakconcentratie in de druiven Om nog meer smaak en complexiteit in zijn wijnen te krijgen, snoeit dr. Loosen de iets minder oude stokken terug. Hij gebruikt geen chemische bestrijdingsmiddelen en bemoeit zich ook tijdens het latere proces van wijn maken zo min mogelijk met het natuurlijke proces. Dat betekent dat de natuurlijke gistcellen in de druiven hun werk kunnen doen en de wijnmaker rustig afwacht. Hij houdt er opmerkelijke opvattingen op na. Zo vindt hij millerandage niet echt een probleem bij zijn oude stokken, het hoort er gewoon bij en omdat de relatief dikke schil t.o.v. de druif meer extract geven is dat ok.

Der theoretische und praktische Kellermeister, Joseph Serviere, Gebhard und Körber, Frankfurt, 1817. Mit diesem Buch beginnt die moderne Weinliteratur.

Een andere opvatting van dr. Loosen is dat droge Mosel Rieslings erg lang op vat kunnen liggen. Je zou denken dat zo’n opvatting alle vinificatie wetten van witte wijn tart maar dat blijkt geenszins het geval! Sterker nog, in bovengenoemd boek, uitgegeven in 1817 komen we die opvatting al tegen. Wij proefden de Ürziger Würzgarten Heritage Grosses Gewächs 1981 die 27 jaar op het vat verbleef! Wát een wijn! Jong, prachtig in balans en geen spoortje van oxidatie! Geweldig! Feitelijk ligt zo’n wijn ook nog “sur Lie”, dus rijpt op z’n gist. Geweldig om zo’n wijn te proeven!

Mooie wijnen bleven niet onopgemerkt. Ernst Loosen werd door Decanter, het meest toonaangevende wijntijdschrift ter wereld, verkozen tot ‘Winemaker of the Year’ en daarna door het tijdschrift Wines & Spirits tot beste wijnmaker van de afgelopen 25 jaar. Zijn vijftien soorten Riesling zijn ongeëvenaard. De druiven zijn afkomstig van verschillende wijngaarden in de Moezel. Je proeft de verschillende grondtypen in de wijnen terug. Ook met zijn Pinot Blanc gooit Loosen hoge ogen.

Erdener Prälat

Het huidige gebied van de Erdener Prälat behoorde tot de kerkelijke instellingen tot 1800 en werd aangeduid als “Im Onnertz”. De moderne geschiedenis is nauw verbonden met een geweldige wijnbouwdynastie: die van de familie Berres. De naam Erdener Prälat verscheen pas in de late 19de eeuw, als een handelsmerk opgericht door Peter Jos. Berres. Het geregistreerde handelsmerk bevat een onderscheidend label, dat nog steeds door sommige Estates wordt gebruikt, die een gelukkige prelaat met een glas wijn laat zien. Een prelaat ( Latijn: praelatus : “aan wie de voorrang gegeven is”) is een seculier of regulier geestelijke in de Katholieke kerk die krachtens zijn ambt een bijzondere bestuursmacht bezit over een bepaald kerkelijk rechtsgebied (de prelatuur). De wijngaard en het handelsmerk zijn vervolgens overgegaan naar zijn zeven kinderen, die het land eerst als een geheel in bezit hadden als Weingut Geschwister Berres. Na de Tweede Wereldoorlog werd het landgoed verdeeld en bijna allemaal maakten de bezitters gebruik van het label “Geschwister Berres-Erben” en de meeste leverden de Erdener Prälat wijnen! Inmiddels technisch bijna een merk, komen de Erdener Prälat wijnen feitelijk van de 0.4 ha wijngaard gelegen in de sector “Im Onnertz” van Erden. Alles ging nog wel goed tot de wettekst hervorming van 1971, die de eerste vraag deed rijzen naar de behoefte aan een Erdener Prälat wijngaard en zijn grootte. Het moest eerst 1981 worden toen Erdener Prälat bevestigd werd als een Einzellage (enkele wijngaard) met zijn omvang uitgebreid tot 1,5 ha. Als gevolg van de uitbreiding hadden méér en nieuwe  wijnmakers recht om wijn te produceren als Erdener Prälat.

Erdener Prälat

Terroir Erdener Prälat

De Erdener Prälat ligt op een steile helling en is gericht op het zuidelijke zuiden met een perfecte blootstelling aan de zon. Het presenteert een unieke terroir-mix van blauwe leisteen elementen van de Erdener Treppchen met rood (ijzer oxide) elementen die typischer zijn voor Ürzig. De wijngaard is niet door een “Flurbereinigung” heengegaan en het merendeel van de wijngaard is beplant met zeer oude (60-100 jaar) niet-geënte wijnstokken. Dát zijn factoren die deze wingerd tot een absolute klasse wijngaard maken! Erdener Prälat wijnen gaan uiteindelijk over aromatische weelderigheid en rijkdom, die in een zeer precieze en delicate manier tot stand komt. Ze hebben vaak tijd en geduld nodig om hun potentieel en finesse te tonen, vooral wanneer Botrytis in het spel is.

Erdener Prälat wijnmakers

Er zijn elf Estates die Erdener Prälat wijnen produceren vandaag (in directe eigendom of onder auspicien van andere wijnmakers). Drie producenten (Dr Loosen, Mönchhof en Andreas Schmitges) hebben controle over ruim twee derde van het totale gebied. Geen van de oorspronkelijke Geschwister Berres Estates zijn nog  actief, hun percelen worden bewerkt door vier verschillende Estates vandaag: Karl Erbes, Dr. Loosen, Mönchhof en Dr. F. Weins-Prüm. Naast deze zijn ook Jos. Christoffel jr., Dr. Hermann en Dr. Pauly-Bergweiler wijnmakers in deze wijngaard.

 1. Dr. Loosen
 2. Schmitges
 3. Christoffel-Prüm
 4. Dr. F. Weins-Prüm
 5. Dr. Hermann
 6. C. H. Berres
 7. Mönchhof
 8. Meulenhof
 9. Karl Erbes
 10. Schwaab & Sohn
 11. Schwaab-Dietz

Barrel aging and yeast contact