Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Finca el Origen prachtig wijnhuis in Argentinië

Finca el Origin

Finca el Origen is een Argentijnse wijnmakerij in de cluster van wijnhuizen van de Carolina Wine Brands Group, de op drie na grootste groep in Chili in volume. Onderdelen daarvan zijn weer Viña Santa Carolina (in 1875 opgericht), Viña Casablanca, Ochagavía en Antares.

Historie Finca el Origen

In 1996 begon het bedrijf met de aanplant van de eerste wijngaarden van Vista Flores, in Mendoza, in de Uco Valley, aan de voet van de Andes. Tijdens de eerste jaren was het bedrijf gericht op de commercialisering van premium druivenmateriaal uit een gebied dat steeds meer en meer prestige kreeg tot het de belangrijkste regio van het land werd. In 2002, na veel kennis te hebben gekregen in het beheer van de wijngaard, begon Finca el Origen eigen wijngaard wijnen te produceren, met een boetiekconcept.

Uco Valley

De Uco Valley ligt aan de voet van de Andes-bergketen. In sommige delen van de bergketen zijn erg veel fossielen te vinden, op meer dan 1200 meter ook, waaronder ammonieten. Ammonieten behoren met hun opgerolde schelp tot de fraaiste fossielen. Het zijn de resten van een uitgestorven groep inktvissen. De naam ammoniet is afgeleid van de Egyptische god Ammon, die werd voorgesteld als een ram. De vorm van de fossiele schelp lijkt dan ook op een ramshoorn. In de Middeleeuwen werden ammonieten slangenstenen genoemd. Volgens de legende had de heilige Hilda de slangen die haar plaagden in steen veranderd. Soms werd de overeenkomst met een opgerolde slang versterkt door het fossiel te verfraaien met een uitgehakte slangenkop. Het Engelse plaatsje Whitby in Yorkshire draagt drie van deze ammoniet/slangen in zijn wapen. Tegenwoordig weten we dat ammonieten de schalen zijn van een uitgestorven groep inktvissen. De ammoniet is te vinden in het logo van Finca el Origin want ze worden beschouwd als stille getuigen van de oorsprong van het bergketen. Vandaag de dag maken ze deel uit van het terroir, de oorsprong van de Finca el Origin wijnen.

Finca el Origen is de oorsprong, niet alleen een plek, het is niet alleen een begin. Deze oorsprong is een integraal onderdeel van de identiteit, ziel en essentie van de wijnen. De wijngaarden van Finca el Origen bevinden zich in de Uco Valley, een van de meest prestigieuze wijnbouwgebieden in Argentinië.

Estate Finca el Origin

Het wijngoed, La Esperanza, is de wieg van de Reserva, Estate Blend, Gran Reserva en Phi lijnen. Gelegen in Vista Flores, op 1.200 meter boven de zeespiegel, bevindt het wijngoed zich op een doorlatende arme grond, van alluviale oorsprong, met een overvloed aan rotsblokken en zand, waardoor de plant profiteert van een natuurlijke balans die uitstekend is voor de groei. Door de hoogte krijgen de wijnstokken veel zon, daarbij profiterend van een continentaal woestijnklimaat met grote thermische amplitudes. Dit stimuleert de ontwikkeling van zeer dikke schillen van de druiven, die geconcentreerde wijnen, diepe kleuren en explosieve florale aroma’s leveren. De schone berglucht en het smeltende bergwater dat irrigeert, geeft een unieke zuiverheid aan de wijnen!

Kenmerken van Vista Flores, Uco Valley

Altitude

De wijngaarden liggen 1000-100 meter boven zeeniveau, aan de voet van het Andesgebergte, waar koude nachten en overvloedige en intense blootstelling aan de zon ervoor zorgen dat de wijnstok druiven extreem dikke schillen produceert om hun zaden te beschermen (natuurlijke medium van voortplanting van de soort), wat weer vertaalt wordt in rijke kleuren, tannine en smaken.

Arme grond

Mendoza is een hoge woestijn (gemiddeld 200 ml jaarlijkse neerslag) zonder invloed van de zee. Het effect op de druiven is natuurlijke balans en lage opbrengsten.

Uitstekend water

Eco de los Andes, het belangrijkste mineraalwaterbedrijf in Argentinië, trekt water uit een natuurlijke helling die voortvloeit uit het smelten van de gletsjers in Tunuyán, Valle de Uco. Ditzelfde water verbergt zich in de diepte van het land en wordt zorgvuldig gebruikt voor de irrigatie van de wijngaarden, een belangrijke factor voor de kwaliteit van de wijnen, aangezien 80% van de druif uit water bestaat.

Milieu

De grond van de Uco Valley is arm, rotsachtig en gevuld met kiezelstenen, waardoor het goed gedraineerd is. In de lente en zomer zijn er warme en droge briesjes. Dit droge continentale klimaat maakt het heel gemakkelijk om duurzaam te boeren. Wijngaarden zijn van nature gezond omdat plagen en ziekten minder kansen hebben om te overleven. De bodem wordt minimaal bewerkt en dekkingsgewassen worden gebruikt waardoor sommige vruchtbare voedingsstoffen worden behouden. Pesticiden worden minimaal gebruikt als preventieve praktijk.

Salta

Salta ligt in het noorden van Argentinië en wordt beschouwd als een provincie met een vochtig tropisch klimaat. Omdat de Cafayate-vallei zo hoog is (1.700 m), heeft het een koud en droog microklimaat, met een grote thermische amplitude (tot 20ºC). De bergen die de vallei omringen, beschermen de wijngaarden tegen de sterke winden. Cafayate wordt beschouwd als het beste land ter wereld om de Torrontés-variëteit te produceren, altijd in het pergola systeem om de druiven te beschermen tegen te sterke zon.

De portefeuille van Finca el Origen bestaat uit vijf lijnen:

Phi

Elk jaar selecteren we de beste druiven van dit land om Phi, een “single vineyard” wijn, uniek en onze icoon wijn! Het concept van deze wijn geïnspireerd door Phi (1.618) of gulden snede, een verborgen verhouding die in veel elementen van onze wereld te vinden is, zoals het menselijk lichaam, de groei van bomen en bloemen, de armen van stelsels en de sequentie spiraal verhouding vertegenwoordigt van de mariene fossielen zoals de ammoniet, die in Finca de Origin te vinden is! Sinds zijn ontdekking is Phi verbonden met harmonie en perfectie in de natuur en langere tijd werd aangenomen dat in dit nummer de sleutel gevonden kon worden hoe God het universum schiep. Hoe je het ook wendt of keert, het is een sterke indicatie voor ontwerp in het universum! Net als een heilig symbool was het de inspiratiebron voor opmerkelijke artiesten zoals Da Vinci en Dalí. Met een sterke verbinding met het merk en essentie, terroir, en een snede, die de proporties van de verschillende rassen perfect combineert in een harmonische en evenwichtige wijn, die van jaar tot jaar verandert en het beste van elke wijnoogst uitmaakt, is Phi het vlaggenschip van Finca el Origin.

Phi is een eerbetoon aan het Goddelijke aandeel, een mix van selecte rassen in harmonie met de natuur. Of zoals György Lorincz uit Hongarije zegt: “De wijngaard is een expressie van Gods liefde”. Het ligt dicht bij elkaar.

Gran Reserva

Finca el Origen Gran Reserva Malbec en Cabernet Sauvignon zijn enkele wijngaardwijnen van Vista Flores, Valle de Uco. Het zijn wijnen met een elegant en complex profiel, gericht op hun echte terroir, dat door intense kleuren, grote aromatische expressiviteit en concentratie wordt onthuld. Het is een lijn die de juiste balans tussen het fruit, de kenmerken van de bodem en de bijdrage van het twaalf maanden houtlagering op eiken toont.

Finca el Origin Estate Blend

Finca el Origen Estate Blend – by Andrés Casciani – label in which he interprets how the union of sea and land created the incredible Andes, whose soil conceals fossilized sea treasures that today are proof of its formation. Through this piece of art, we pay tribute to the art of assemblage and to the merger of these two powerful varietals that give birth to the wine.

Estate Blend

Met deze wijn geeft Finca el Origen een eerbetoon aan de kunst van de assemblage door middel van een artistiek werk van Andrés Casciani. Hij speelt op het etiket met de vereniging van zee en land, de verbazingwekkende Andes en versteende ammonieten. Deze blend is het resultaat van de combinatie van twee krachtige variëteiten: Cabernet Sauvignon, koning van de rode variëteiten, en Malbec, het emblematische druivenras van Argentinië. Het is een wijn die opvalt en erg mooi, fris en fruitig is.

Reserva Estate

De lijn Finca el Origen Reserva Estate bestaat uit vier premium kwaliteitswijnen met een uitstekende prijs / kwaliteit verhouding. Malbec, Cabernet Sauvignon en Viognier komen uit de wijnmakerij in Vista Flores. Het zijn wijnen die de kenmerken van het terroir en fruitige tonen benadrukken. Dankzij hun delicate rijping op eikenhout, presenteren ze zich vriendelijk in de mond, met een zachte en langere finale. De Torrontés wordt geproduceerd in de Cafayate Valley, Salta, zoals het de terroir par excellence voor dit emblematische Argentijnse druivenras optimaal tot expressie komt!

Estate

Finca el Origen Estate is de enige lijn die wordt geproduceerd in Finca Las Pintadas, gelegen in Colonia las Rosas, in de Uco Valley. Op de lagere hoogte zijn de klimaatomstandigheden minder extreem en het fruit is vers, sappig en heeft een uitstekende zuurgraad, kenmerken die deze wijnlijn definiëren. Deze lijn bestaat uit vijf jonge en veelzijdige wijnen!