Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Les Plos Chardonnay IGP wijn van de maand maart!

Les Plos Chardonnay IGP

Les Plos Chardonnay IGP – een heerlijke smaakvolle chardonnay die zijn geld dubbel en dwars waard is! Kom er eens om!

Les Plos Chardonnay

Languedoc larzac

Les Plos Chardonnay IGP – Languedoc-Roussillon

Les Plos Chardonnay IGP – Languedoc-Roussillon profiteert niet alleen van een zacht en zonnig klimaat, maar is tevens ideaal gelegen tussen de Cevennen, Pyreneeën, Camargue en de Middellandse Zee. Dit maakt het de streek mogelijk zijn bezoekers een breed palet van landschappen te bieden, met afwisselend zandstranden, lagunes, struikgewassen, wijngebieden, heuvels, ongerepte bergkloven en bergachtige gebieden. Behalve deze natuurlijke rijkdommen die uitermate geschikt zijn voor de beoefening van recreatieve activiteiten als wandelen, kitesurf of windsurfen, om er maar enkele te noemen, zullen ook de amateurs van bouwkunst en oude gebouwen volop aan hun trekken komen. Zoals in de steden van Kunst en Geschiedenis Beaucaire, Carcassonne, Lodève, Narbonne, Nîmes, Perpignan en Uzès; dorpen vol charme als Castelnou, Eus, Sainte-Enimie, La Garde-Guérin en Lagrasse, of de indrukwekkende katharenburchten zoals Peyrepertuse, Quéribus, Lastours en Puilaurens. Zijn rijke gastronomisch erfgoed, met alom bekende specialiteiten als de cassoulet van Castelnaudary, kabeljauwbrandade, Corbières wijn, de mousserende witte wijn “blanquette de Limoux”, het pélardon geitenkaasje en de Cevennen honing dragen ook bij tot de aantrekkingskracht van de Languedoc-Roussillon.

Les Plos Chardonnay – Klimaat

De grote diversiteit aan wijnen is vooral te danken aan de verscheidenheid van bodemsoorten en verschillende klimaatsinvloeden. Over het algemeen heeft Languedoc-Roussillon een mediterraan klimaat met hete droge zomers, regenachtige winters en een gematigde lente en herfst. Gemiddeld schijnt de zon er 300 dagen per jaar, maar er zijn per gebied behoorlijke verschillen. Door de nabijheid van verschillende bergruggen is het risico van onweer groot. De koude noordelijke mistral kan een afkoelende werking hebben in het gebied. Verder kent het klimaat veel extremen met invloeden van droogte en soms harde winden. In het grote gebied ten zuiden van Montpellier bestaat de grond voornamelijk uit zandsteen vermengd met kiezel en kalkhoudende klei.

Les Plos Chardonnay – Druivenrassen

Vooral blauwe druivenrassen kunnen hier wel tegen een stootje. De belangrijkste druivenrassen vormen de: Carignan, Grenache, Cinsault, Syrah en Mourvèdre. Daarnaast wordt er ook gewerkt met Cabernet Sauvignon en Merlot, meestal als mengdruif maar soms ook als cépage. Op dit moment maken veel vergeten inheemse druivenrassen weer een ‘comeback’, Voor witte wijnen zijn: Clairette, Tibouren, Grenache Blanc, Terret, Picpoul Blanc, Vermentino, Marsanne en Rousanne en Ugni Blanc de druivenrassen voor wit. Daarnaast is de Chardonnay en Sauvignon Blanc erg populair als mono-cépage.

Appellation

De regio Languedoc bezit inmiddels zijn eigen appellation. De term Midi of Het Zuiden behoort hiermee tot de verleden tijd. Het totale wijngaardoppervlak strekt zich uit tussen de westelijke oever van de Rhône en de noordgrens van de oostelijke Pyreneeën. De regionale appellations, A.C. Languedoc en A.C. Roussillon, zijn verder onder te verdelen in een groot aantal gemeenteappellations. Grote gemeenteappellations, waaronder Corbières en Minervois, kennen diverse subappellations. Een bekende naam binnen de appellation Minervois is bijvoorbeeld A.C. Minervois- La Livinière.

Les Plos Chardonnay IGP domaine

In 1973 richtte Alain Maurel zijn bedrijf op in het herkomstgebied Cabardés. Bij de selectie van wijngaarden ging hij niet over één nacht ijs. Samen met zijn vader deed hij eerst uitvoerig onderzoek naar verschillende externe factoren, waaronder de invloed van het klimaat en de bodem op een wijngaard en hij bracht een bezoek aan diverse topwijngaarden in het gebied. Vervolgens nam hij, als één van de eerste wijnboeren in de regio, het initiatief om de aangekochte wijngaarden opnieuw in te richten. Zijn initiatief tot kwaliteitsverbetering leverde hem de ondersteuning op van het lokale Ministerie van Landbouw in Aude. Naast de herinrichting van zijn wijngaarden, voerde hij ook belangrijke kwaliteitsverbeteringen door in de wijnkelder en deelde hij de wijnen in op wijnserie.

Wijnen Les Plos

Naast de zeer goed aangeschreven Cabardès, produceert Alain Maurel diverse soorten cépage-wijnen. Deze zijn afkomstig van: Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah en Chardonnay. Het zijn karaktervolle wijnen waarin de fruitexpressie mooi tot uiting komt zonder overheersende houtaroma’s. De Merlot Vin de Pays Côtes de Lastours van Alain Maurel, illustreert de potentie van dit druivenras in deze regio. De bodem is hier voornamelijk vulkanisch en heuvelachtig. De Chenin-Colombard 2009, ontving een erevermelding in de Top 100 Vins de Pays de France. Dit concours wordt jaarlijks georganiseerd. De wijnen worden beoordeeld door een internationale jury van Masters of Wines.

Gebied en druivenrassen

Alain Maurel produceert zowel regionale wijnen, Côtes de Lastours IGP als AOC-wijnen, afkomstig uit Cabardès. Het productiegebied voor Côtes de Lastours omsluit Ventenac en Cabardès. De wijngaarden voor de appellation Cabardès liggen aan de voet van het Massif Central, in het deel dat “the black mountain” wordt genoemd, op 10 kilometer afstand van Carcassonne.

Les Plos Chardonnay IGP – Cabardès

Cabardès – deze AOC, gelegen in het departement l’Aude, ligt ten noorden en noordwesten van de stad Carcassonne, ten westen van de AOC Minervois en ten noordoosten van de AOC Côtes de Malapère. In het noorden ligt de Montagne Noire van waaruit kleine riviertjes naar het zuiden stromen.

In het begin van onze tijdrekening kende het land van Cabardès een intense economische activiteit. Op de hellingen van de Montagne Noire werden bossen met beuken en kastanjebomen geëxploiteerd, er waren ijzer- en goudmijnen en uiteraard olijven en wijngaarden. Tijdens de Middeleeuwen zorgden de monniken voor een uitbreiding van het wijngebied. In de 18e eeuw richtte de industrie zich op textiel, zeemleerfabricatie en mijnbouw. Een aantal ondernemers wilde van twee walletjes eten en zo ontstonden kleine wijngaarden naast de grote domeinen.
In het begin van de 19e eeuw loofde rijksprefect en baron Trouvé de kwaliteit van de wijnen. Die traditie zette zich verder en de jongste tien jaar kregen de wijnen tal van onderscheidingen. De kroon op het werk kwam in juli 1999 met een erkenning als AOC.

Het AOC decreet voor de Cabardès wijnen dateert van 12 februari 1999. Cabardès telt 18 gemeentes. Het alcoholpercentage moet minstens 11,5% bedragen. De opbrengst mag maximaal 50 hectoliter per hectare opleveren. Het decreet erkent volgende appellaties: AOC Cabardès Rouge (90%) en AOC Cabardès Rosé (10%). Wijnen die zich niet aan de AOC regels houden, krijgen de naam vin de pays d’Oc of vin de pays de l’Aude. De samenstelling van de blauwe druivenrassen is opmerkelijk en uniek voor de Languedoc. Cabardès is namelijk het enige AOC gebied dat een gelijke verdeling moet maken tussen twee families van wijnstokken. Enerzijds heb je de Atlantische rassen cabernet sauvignon, cabernet franc en merlot waarvan de cépage minstens 40%, met een maximum tot 60% moet bedragen. Anderzijds heb je de mediterrane rassen grenache en syrah waarvan de cépage minstens 40%, met een maximum tot 60% moet bedragen. Verder mogen ook de variëteiten cinsault, fer servadou en malbec (cot) gebruikt worden tot maximum 20%.

Het overgangsklimaat combineert neerslag, afkomstig van de Atlantische Oceaan, met Mediterraanse invloeden. Stevige windstromen uit oostelijke- en westelijke richting blazen de druiven droog bij een te hoge luchtvochtigheid. Een ideale situatie doordat veel plantenziektes, waaonder schimmelvorming, hierdoor weinig tot geen kans hebben. De bodem bestaat vooral uit kalksteen en leem en bezit een hoog gehalte aan magnesium. Oppervlakte: 330 ha. De wijnregio Cabardès is de enige appellation die het gebruik van Mediterraanse druivenrassen (Syrah, Grenache, Cinsaut, Mourvèdre) toestaat in combinatie met Bordeaux-druivenrassen. Deze mogen in gelijke delen van minimaal 40% per categorie worden toegepast (Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc).

Bestel Les Plos Chardonnay IGP

Chardonnay 95% Gros Manseng 5% – Wit droog – zacht fruitig, geconcentreerd! Bleekgele, heldere kleur. Open in de neus, zacht fruitig, licht botertje, zuiver. Sappige smaak met aangename fraicheur en geconcentreerd wit fruit. Heel evenwichtig. Heerlijke wijn, zeker voor de prijs! Wijn en gerecht: Gegrilde visgerechten, geroosterd wit vlees/gevogelte.

Les Plos Chardonnay