Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Schloss Schönborn – Paul Graf von Schönborn maakt een einde aan de 670-jarige wijntraditie in de Rheingau

Weingut Schloss Schönborn

Schloss Schönborn – De familie von Schönborn heeft besloten om haar wijnactiviteiten in het familiewijngoed in Hattenheim (Rheingau) stop te zetten. Dat heeft Paul Graf von Schönborn meegedeeld. De familie, die daarnaast ook eigenaar is van Weingut Schloss Hallburg in Franken en Casa Cadaval in de Ribatejo (Portugal) liet weten zich nu verder te concentreren op Schloss Hallburg, waar ook aan bosbouw gedaan wordt. Schloss Hallburg was al enige tijd de facto het hoofdkantoor van de familie von Schönborn. De familie benadrukt dat het slot in Hattenheim verder onderhouden zal worden. Over de wijnbouw wilde men kwijt dat die “in de toekomst zal plaatsvinden in samenwerking met externe bedrijven.” In een interview met het Duitse vaktijdschrift “Weinwirtschaft” liet Paul Graf von Schönborn optekenen dat er “tot nog toe geen gesprekken gevoerd werden met mogelijke huurders voor het pand of de gronden. “ “We werken momenteel aan het toekomstige gebruik van het gebouw en het land,” wist hij nog te melden. “Ik kan u verzekeren dat de beslissing om de wijnmakerij te sluiten en de werknemers te ontslaan niet gemakkelijk was.”

Schloss Schönborn

Bildnummer: 52880853 Datum: 04.09.2008 Copyright: imago.de/HRSchulz

Schloss Schönborn – Woelige voorvallen

De huidige ontwikkeling volgt op een serie van woelige voorvallen. In 2013 verloren 22 wijnen van de familie von Schönborn hun Amtliche Prüfungsnummer om verschillende redenen, gaande van ongeoorloofde concentratie van de most tot het versnijden met wijnen uit andere Einzellagen. Het jaar daarop verliet men de VDP. Hoe dan ook gaat de huidige beslissing van de familie als een schokgolf door het Duitse wijnlandschap.

Domaine Schloss Schönborn

Het domeinwijnhuis Schloss Schönborn is zeker de enige wijnmakerij in de Rheingau met wijngaarden die zich uitstrekken van Rüdesheim in het westen tot Hochheim in het oosten. Met ca. 40 hectare is het een van de grootste familie wijnmakerijen in de Rheingau. De eerste gedocumenteerde vermelding van wijnbouw door de familie Schönborn is te vinden in archieven uit 1349. Het is een geschreven betalingsbewijs dat wijn uit het Rheingau-district Winkel vermeldt. Sindsdien is de ontwikkeling van de Rheingau als politiek en cultureel centrum nauw verbonden met de familie Schönborn. Het Stockheimer Hof (tegenwoordig kasteel Geisenheim) werd in 1651 overgenomen door Philipp Erwein von Schönborn. Het was de bloeitijd van de familie Schönborn, die in deze tijd zwaar investeerde in de wijnbouw en in staat was om hun wijngaarden aanzienlijk uit te breiden in wat nu de Rheingau is. De bloeitijd van de familie tussen 1630 en 1800 levert ook geweldige wijnen op. Een Johannisberger uit 1735 van “Gräflich Schönborn’schen Eigenbau” in de Rheingau wordt in 1987 geveild voor 53.000 DM. Hiermee is de 1735 de duurste witte wijn uit Duitsland. De wijn werd geproefd toen de kurk werd geopend: hij was goudgeel van kleur, helder en licht met een kleine aanslag. Na meer dan 100 jaar nam in 2014 een hoofd van de familie Schönborn het bedrijf over van de wijnmakerij, die nu in Eltville / Hattenheim is gevestigd. Er wordt flink geïnvesteerd en er wordt een nieuw, jong managementteam aangetrokken. In juni 2015 opent de volledig vernieuwde vinotheek haar deuren voor het geïnteresseerde wijnpubliek.

Geschiedenis Schloss Schönborn

Schloss Schönborn – De graven van Schönborn vandaag

Sinds 1998 leidt Paul Graf von Schönborn-Wiesentheid , na het afronden van zijn studie in de VS, het middelgrote bedrijf en beheert hij de vertakte eigendommen in binnen- en buitenland. Deze omvatten de wijnmakerijen in de Rheingau en Franken , de boerderijen, bosbouw en vijverbeheer, evenals uitgebreide onroerend goed, en hij leidt de non-profit stichting Schloss Weissenstein in Pommersfelden als stichtingsbeheerder. Paul Graf von Schönborn-Wiesentheid is de beschermheer van het in 1958 door zijn vader Dr. Karl Graf von Schönborn-Wiesentheid oprichtte Collegium Musicum. Het huidige hoofdkantoor van de gravenfamilie is Schloss Wiesentheid in Neder-Franken.

Schloss Schönborn

Von Berthold Werner – Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25349702

Schloss Schönborn – Historie

De adellijke familie von Schönborn gaat terug tot de 12e eeuw. De familie komt oorspronkelijk uit de Hessische Rheingau-Taunus-Kreis, waar ze tot de 17e eeuw leefden. Sindsdien hebben de graven van Schönborn een blijvende invloed gehad op heel Zuid-Duitsland als geestelijken, politici, bouwers en ondernemers. De Reformatieperiode dreef de katholieke familie-eigenaren Johann Philipp (1605-1673), later keurvorst en aartsbisschop van Mainz en bisschop van Würzburg en Worms, en Philipp Erwein (1607-1668) steeds verder naar het zuiden, waar de broers kochten, trouwden en hun eigendommen vergroot door talrijke gebieden aan de Rijn en de Main.

De professionele successen van Philipp Erwein gaven hem en zijn erfgenamen de speciale eer om in 1663 graaf Palatine te zijn van de Habsburgse keizer Leopold I. In 1650 verwierf hij het dorp Gaibach en breidde hij de wijngaarden van de familie uit. Een van zijn zonen, Lothar Franz (1655-1729), gaf in de loop van zijn administratieve loopbaan opdracht tot de bouw van kasteel Weissenstein in Pommersfelden als particulier landgoed. Het behoort nog steeds tot de familietak van de Wiesentheider en herbergt de grootste privécollectie van barokke schilderijen van Duitsland. Neef Rudolf Franz Erwein (1677-1754) erfde Gaibach van zijn grootvader en verwierf door een huwelijk de Grafschaft Wiesentheid, de huidige zetel van de familie von Schönborn. Aan het einde van de 18e eeuw richtte een van de achterkleinkinderen van Philipp Erwein, Franz Erwein (1776-1840), de Frankische lijn Schönborn-Wiesentheid op.

Franz Erwein Graf von Schönborn was een politicus en humanist die een sleutelrol speelde bij de implementatie van de Beierse grondwet in 1818. Hij plaatste een bekend monument met de constitutiezuil in de paleistuinen van Gaibach. Hij was het ook die het potentieel zag voor een retraite met een economische factor in de Mainschleife en de idyllische sfeer van de Hallburg. In 1806 werd de Hallburg het jongste bedrijf van de Schönborns. Na meer dan 650 jaar activiteit in de landbouw, bosbouw en wijnbouw, hebben oorlogen en veranderende tijden de uitgestrekte landgoederen van de familie verkleind. Bovenal zijn de architectonische monumenten bewaard gebleven, die de Frankische barok zijn karakter geven. En de meeste wijngaarden in Franken en de Rheingau zijn in hun oorspronkelijke staat bewaard gebleven.

Weingut Schloss Hallburg, Franken

Franken van zijn mooiste kant: kasteel Hallburg. De Hallburg ligt op twee kilometer van Volkach, omgeven door wijngaarden in een schilderachtig landschap. Het werd voor het eerst genoemd in 1284. De accommodatie omvat 30 hectare wijngaarden in de Volkacher Mainschleife. Het is beplant met typische Frankische druivensoorten: Silvaner, Riesling, Bacchus, Müller-Thurgau, Traminer, Pinot Blanc en Pinot Noir. Sinds 1984 wordt kasteel Hallburg vakkundig beheerd en beheerd door Georg Hünnerkopf.

De Hallburger Schlossberg is het exclusieve eigendom van de wijnmakerij en is beplant met Riesling en Silvaner. Hier, beschermd door bos en muren, wordt de enige wijn van het landgoed geproduceerd. De helling ligt op het zuiden en profiteert van bijna mediterrane warmte.

In de wijnbouw spelen het regionale en lokale klimaat in de loop van het jaar, de grondsoort, het waterbergend vermogen en de oriëntatie en helling van de helling een doorslaggevende rol in de kwaliteit van de wijn. Echt goede wijn groeit alleen op plaatsen waar deze factoren optimaal op elkaar inwerken. De eeuwenoude Frankische wijntraditie heeft deze locaties uitgehouwen en terecht beroemd gemaakt. De Hallburger Schlossberg is zo’n locatie.

De wijnmakerij van graaf von Schönborn is ook betrokken bij eilandwijn. De driehoek Hallburg, Nordheim, Sommerach wordt in het noordwesten begrensd door een hoofdlus en in het oosten door een kanaal. Deze drie plaatsen zijn omgeven door water en in het midden van Franken ontstaat een wijneiland. Daar produceren de wijnmakers een rode en een witte cuvée, die moeten voldoen aan de gemeenschappelijke hoge kwaliteitsnormen. De eilandwijnen zijn zowel ongecompliceerd als uitnodigend: frisse, stimulerende witte wijn en sensuele, fluweelzachte rode wijn.

Vinotheek in het Jägerhaus
Naast het landgoed omvat kasteel Hallburg ook de vinotheek in het Jägerhaus en het beroemde wijnrestaurant Hallburg Castle. In de vinotheek in het Jägerhaus kunnen wijnen, mousserende wijnen en brandewijnen van alle bedrijven van graaf von Schönborn worden geproefd en gekocht. Competent advies is vanzelfsprekend. Daarnaast is er de mogelijkheid om culinaire wijnproeverijen te organiseren tot 30 personen of plannen wij samen met u uw jubileum, kerstfeest, verjaardag of bedrijfsfeest. Naast wijnproeverijen bieden wij ook rondleidingen door de wijngaarden (onbeperkt aantal personen) en kelderrondleidingen aan.

Schloss Schönborn