Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Xenysel Pié Franco Monastrell wijn van de maand februari!

Xenysel Pié Franco Monastrell oude stokken voor oude winters!

Xenysel Pié Franco Monastrell – José María Martínez Verdú was de vijfde generatie die in plaats van druiven verbouwen in 2006 ook wijn ging maken. Uiteraard was er veel kennis van de wijngaarden omdat deze al vijf generaties werd verbouwd. De naam Xenysel komt van de initialen van zijn dochters, Xenia, Nydia en Selene. Het estate maakt gebruik van zowel Amerikaans als Frans eiken. Dankzij een zeer strenge selectie geeft de Monastrell druif wijnen met veel kracht, elegantie en balans. De wijngaarden liggen ten noordoosten van Jumilla tussen twee natuurlijke bergruggen, de Sierra Cingla en de Sierra de los Gavilanes, met 800 meter boven zeeniveau één van de hoogste bergen in Jumilla. De wijnstokken hebben een gemiddelde leeftijd van 50 jaar. Nog een relatief jong bedrijf als het gaat om het zelf bottelen van de wijn, kortom nu al op zo een level kan veel betekenen voor de toekomst!

Xenysel Pié Franco Monastrell

Jumilla

Jumilla ligt ten westen van Alicante ongeveer 80 kilometer het binnenland in. De DO Jumilla behelst ongeveer 41000 hectare. De regio kenmerkt zich door relatief koude winters en warme zomers met weinig neerslag. De Monastrell druif is hier heer en meester met zeer lage rendementen! Het grootste deel van de aanplant is rood en een klein deel wit en rosé. Naast Monastrell vinden we in Jumilla ook tempranillo, merlot, cabernet sauvignon en garnacha. Er zijn veel goede ontwikkelingen in Jumilla waarbij steeds meer producenten moderniseren en morderne wijnen maken die zeer geconcentreerd zijn met een prachtige balans en goede prijs. Een regio om in de gaten te houden! Sinds een jaar of tien experimenteren sommige grotere wijnhuizen uit Jumilla, onder de supervisie van INDO, met nieuwe-stijl wijnen, zoals die steeds meer geproduceerd worden in de naburige D.O.’s Alicante en Almansa. De bodem en het klimaat zijn gunstig voor het verbouwen van wijnstokken (hoewel aan de droge kant) en de monastrell-druif heeft bewezen dat hij kwaliteitswijnen kan leveren. De toekomst ziet er dus rooskleurig uit voor Jumilla. Een teken aan de wand zijn de buitenlandse investeringen: de afgelopen zeven of acht jaar zijn er buitenlandse bodega’s opgericht, en experimenten met de monastrell hebben laten zien dat er van deze druif indrukwekkende wijnen gemaakt kunnen worden, mits in deskundige handen. Eind 1994 heb ik een paar proefwijnen van de monastrell druif geproefd, die een prachtige en evenwichtige combinatie van fruitigheid en zuurgraad hadden. De producent gaat 100% monastrell wijnen op de markt brengen als D.O. Jumilla, met wellicht nog een subbenaming op het etiket. Ongeveer driekwart van de wijngaarden ligt rond Jumilla, in de provincie Murcia, maar het resterende gedeelte ligt in zes verschillende gemeenten over de grens in Albacete (Castilla-La Mancha). De D.O. wijnen vallen echter onder de Consejo Regulador in Jumilla, ongeacht wáár de druiven vandaan komen.

Xenysel Pié Franco Monastrell

Monastrell

Een druif die gemakkelijk rijpt, met hoge opbrengst, en die in nieuwe installaties, met name in Murcía, hoogwaardige wijnen oplevert. Na jaren van verwaarlozing in monastrell in ere hersteld, grotendeels dankzij de inspanningen van een paar wijnmakerijen in Jumilla. De druif geniet echter buiten zijn herkomstgrenzen een groter aanzien. Vooral dan in Frankrijk waar hij als mourvèdre door het leven gaat. De wijn heeft prachtig, levendig fruit, een verrukkelijke rijpheid en is zalig zuur. De druif is goed bestand tegen ziektes en voelt zich thuis in elke bodem. Het is echt een druif uit zuidelijke streken. Aan de Middellandse Zee in de Bandol produceert hij grote, stevige wijnen die tevens finesse bezitten. De wijn moet minstens een alcoholgehalte van 13% behalen, zoniet is de wijn smakeloos. Monastrell ruikt vaak naar boerenerf. Daardoor is hij een verrassend goede partner voor de weelderige, vette grenache die makkelijk oxideert en profiteert van de vlezige aroma’s van mourvèdre. Het fruit is van bramen en de wijn is flink gekruid. Daardoor vindt men een jonge monastrell/mourvèdre al gauw onvolmaakt, maar na een tussenperiode waarin hij nog sterker naar een boerenerf ruikt ontluikt na een jaar of vijf de rijke, leerachtige rijpheid.

Bestel Xenysel Pié Franco Monastrell!

De wijnstijl van deze prachtige Xenysel Pié Franco Monastrell is droog, rood, stevig, verfijnd! Oude stokken Monastrell! Pie Franco betekent dat de wijnstokken origineel zijn en dus niet geënt op Amerikaanse onderstokken. Aanbevolen door Decanter! De Xenysel Pié Franco Monastrell is een volle fruitige wijn met aroma’s van bessen, bramen en pruimen. Complexe kruidigheid, veel fruit en extract. Lange afdronk met een snufje kruidnagel. Bij stevig smakende stoofschotels, gegrilde vleesgerechten en alle gekruide vleesgerechten van de barbeque. Ook heerlijk bij gegrilled klasse rundvlees van de BBQGreen EggKamado JoOfyrBlack Bastard of de Oklahoma.