Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Latium Morini Soave

Latium Morini Soave

Latium Morini Soave

In het jaar 1992 kocht de familie Morini een historische boerderij uit het begin van de 20e eeuw. Het bedrijf is omgeven door prachtige wijngaarden en ligt in het hart van Val di Mezzane. In deze prachtige omgeving besloot de familie om een nieuw gebouw voor de vinificatie en rijping te bouwen. De gehele benedenverdieping ligt 6 meter onder de grond waardoor de omstandigheden voor rijping optimaal en stabiel is. Niet zo lang geleden nam de familie het bedrijf over van de coöperatie. Nu bestieren zeven broers, zussen, neven en nichten Morini het bedrijf en hebben er een volledig wijngoed met een redelijk grote afmeting van gemaakt. De liefde voor het landelijke leven en de passie voor de wijnbouw heeft “Latium” doen ontstaan. De Morini’s voelen zichbetrokken bij de productie van “edele” wijnen zoals Soave en Valpolicella, de echte kern van hun warme Illasi land, wiens nobelheid zijn meest diepe wortels in het verleden vindt.Verona - Val di Mezzane

Oorsprong

De oorsprong van hun gehucht dateert uit de Romeinse tijd, door de legers gebouwd voordat zij naar verre landen ter verovering trokken. Ze vonden hier een unieke en ideale omgeving om een dorp te stichten en hun tijd te wijden aan het kweken van wijnranken, olijf- en fruitbomen. De lokale bevolking noemde de buitenlanders “de Latii”, degenen die afkomstig zijn uit Lazio, in hun ogen buitenlanders. De historische voorwerpen, een paar versleten stenen onlangs ontdekt bij het ploegen van een veld, getuigen van 2000 jaar geschiedenis. Tweeduizend jaar, tot vandaag, waarin de boeren erin geslaagd zijn om deze bosrijke gebieden te temmen, met als gevolg iets waar de wereld hen om benijdt: hun wijnen. Het geheugen en de geschiedenis maken een land. Alles wat men daarin kan vinden het is het resultaat van offers, passie en toewijding. De missie van het bedrijf is het bewaren van de goede en authentieke smaken van het hen zo dierbare land, getuigen zijn van het historische verleden door het behoud van de ietsjes aangepaste naam “Latium”. De familie Morini wil de drager van deze historie zijn in de richting van een rijke toekomst.

Latium Morini Soave

Grassig, grapefruit, citrus, crisp, en noten van sinaasappel; crèmig, klein zoetje, zacht, fijne zuren 80% Garganega, 20% Trebbiano di Soave. Heerlijke Soave met een mooie frisheid!

Garganega

Garganega is een witte inheemse druivensoort uit Italië, die vooral in het noordoosten van het land wordt verbouwd en wel in de provincies Verona en Vicenza. Qua verspreiding staat deze druif op de 6e plaats in Italië. Het vormt de basis van de witte wijn Soave. In DNA-onderzoeken van 2003 en 2008 is gebleken dat de Siciliaanse druivensoort Grecanico identiek is aan de Garganega. De wijn van deze druif geeft delicate aroma’s van geel fruit, amandelen en specerijen. Trebbiano di Soave (of Trebbiano di Lugana) is een wit druivenras uit Lombardije. Veel producenten gebruiken tegenwoordig het synoniem turbiana om verwarring te vermijden met de kwalitatief minder goede druif Trebbiano di Toscana. DNA-onderzoek in 2008 heeft uitgewezen dat dit ras identiek is aan verdicchio bianco uit de Marken. Dit ras floreert, zoals de naam ook aangeeft, in Lombardije en Veneto ten zuiden van het Gardameer, binnen de herkomstbenaming DOC Lugana.

Trebbiano di Soave

Het ras uit de Trebbiano-familie dat als de primus van de klas beschouwd mag worden is de Trebbiano di Soave of ook wel Trebbiano di Lugana genoemd. De laatste benaming verwijst naar de mooie lichtgeparfumeerde witte wijnen die van dit ras geproduceerd worden in de DOC Lugana, naast het bekende Gardameer in Noord-Italië. We kennen deze variëteit natuurlijk beter van de mooie witte wijnen uit Soave (in de Venetoregio), waar de Trebbiano di Soave de vaste sparringpartner vormt van de Garganega druif. In Soave merk je hoe deze Trebbiano di Soave op uitmuntende wijze de Garganega wat extra frisheid kan aanbrengen (knisperend fruit en aciditeit). Eten bij Aïoli , Fruits de mer , mosselen , asperges , witte vis.

Bestel deze heerlijke wijn