Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Kantata – Muziek en wijn met de Stichting Dutch Baroque

Kantata - Muziek en wijn met de Stichting Dutch Baroque

Er zijn concerten waar je gewoon heen moet….
Dutch Baroque gaf 3 november 2017 een vervolg aan het vorig jaar gestart jaarthema ‘KANTATA!’ in de Oude Kerk te Zwijndrecht. Dit jaar geplaatst in een breder perspectief. Naast cantates uit de Barok van Bach & Buxtehude wordt ook de CD ‘de vioolconcerten van J.S. Bach’ door het Dutch Baroque Orchestra gepresenteerd. Ook zal er een Rembrandt-expositie te bezichtigen zijn en wordt de muziek met die expositie gecombineerd. Kortom, Bach, de Bijbel en Rembrandt staan, geheel passend in ‘500 jaar reformatie’ centraal. Een inspirerende avond om niet te missen!

Kantata – Muziek en wijn met de Stichting Dutch Baroque

Tijdens het meerjaren-thema KANTATA brengt Dutch Baroque elk jaar rondom een thema een selectie van pareltjes uit de enorme schatkist van duizenden cantates uit de 17e en 18e eeuw. Dit jaar wordt het thema KANTATA in breder perspectief geplaatst waarbij Gerard de Wit de invloed van de Bijbel op kunst en cultuur onderzoekt. Naast de cantates, gezongen door Dutch Baroque Vocal Consort, wisselt Dutch Baroque het programma af met muzikale intermezzo’s, een vioolconcert en het trippelconcert van J.S. Bach. Het Dutch Baroque Orchestra neemt de muzikale begeleiding en intermezzo’s voor haar rekening. De gekozen cantates sluiten naadloos aan bij de etsen en schilderijen uit de Rembrandt Bijbel.

Barok, Rembrandt en de Bijbel

31 oktober 2017 is het precies 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 proteststellingen op de deur van de Slotkapel in Wittenberg gespijkerd zou hebben. Dit riep bij Gerard de Wit, artistiek leider van Dutch Baroque, de intrigerende vraag op of prenten uit de Rembrandt Bijbel te combineren zijn met muziek van de grote componisten uit de Barok. Barokcomponisten, als Bach of Buxtehude, wekken met een paar noten de suggestie van prachtige harmonieën en tegenstemmen. Het oor luistert en je brein verzint, gestuurd door de componist, er een hele wereld omheen. Ook Rembrandt is een ware meester van de suggestie. Hij weet met zijn etsen en schilderijen een wereld vol licht en emotie te creëren. Verder is de Bijbel voor zowel de Barokcomponisten als Rembrandt een bron van inspiratie. Zijn intrigerende vraag kan Gerard de Wit dan ook niet anders beantwoorden dan met een volmondig ‘ja’. Wat is er dan nog mooier dan deze grote kunstenaars een platform te geven tijdens het meerjarenthema KANTATA! van Dutch Baroque?

Programma

Het programma bestond o.a. uit J.S. BachTriple Concerto [BWV 1044] – J.S. BachVioolconcert in a klein [BWV 1041] Allegro / Adagio ma non tanto e dolce / Tempo di Allabreve en diverse werken van Dietrich Buxtehude!

Ivan Iliev schitterde als solist op de viool en Kristen Huebner op traverso doet je alles om je heen vergeten, dat is geweldig! Betoverend! Dat is het goede woord!

De wijnen werden verzorgt door Vino Amore!

 

Kantata - Muziek en wijn met de Stichting Dutch Baroque

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.