Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Lopez de Haro Rioja

Lopez de Haro Rioja

Lopez de Haro Rioja

Gelegen in het historische dorp San Vicente de la Sonsierra, stijgt Bodega Classica uit boven een zee van wijngaarden, geflankeerd door de rivieren Ebro en de Sierra de Toloño. De Bodega is in zijn geheel uitgegraven aan de zijkant van de berg. De bodem in deze regio is van kalkhoudende klei. Dat levert een wijn op,  Lopez de Haro Rioja, met verfijnde frisheid en aangename lengte in de afdronk. Vanaf ontvangst van de druiven in de bodega werkt men met de zwaartekracht. Dat betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van pompen, wat beter is voor de druiven en uiteindelijk de wijn. De selectie wijnen zijn vernoemd naar Don Diego López de Haro, oprichter van de stad Bilbao. Hacienda López de Haro omvat een serie wijnen die de eenvoud en elegantie van grote klassiekers combineert met de huidige smaak van de consument. Robert Parker, maar ook Hubrecht Duijker heeft zich over een aantal van de wijnen heel lovend uitgelaten.

Wijn van de maand

Het noord-Spaanse Rioja gebied staat bekend om haar wijnen van uitzonderlijke prijs prestatie verhouding. Veel mensen herkennen in deze wijnen iets ‘Frans’ en schrijven dat toe aan de vele Franse wijnboeren die ooit huis en haard verlieten. Op de vlucht voor de alles verslindende wijndruifluis kwamen zij in Rioja terecht. Om uiteindelijk ook daar ‘ingehaald’ te worden door deze plaag. Nu is nagenoeg ieder Europees wijngebied overgezet op resistente, Amerikaanse wortelstokken waardoor de druifluis het nakijken kreeg. Kenmerkend voor mooie Rioja is dat de wijnen lang rijpen voordat zij worden geëxporteerd. Bodegas Lopez de Haro maakt hiervan een volmaakt voorbeeld. Uit de nobele tempranillo druif aangevuld met wat graciano en allen afkomstig van wijngaard percelen met zéér oude wijnstokken. Vervolgens rijpt de jonge wijn 20 maanden in eiken vaten van Frans en Amerikaans eiken. Na botteling krijgt de wijn nóg meer tijd in de kelder, maar dan op fles. In totaal zo’n vier jaar na de oogst aan totale rijpingstijd. Het effect hiervan is een niet te zware, diepe, elegante wijn. Mondvullend zonder ‘zwaar’ te zijn. Fraai ontwikkeld en klaar om direct te drinken. Wat niet wegneemt dat deze Rioja Reserva gemakkelijk weggelegd kan worden in een koele kelder, tot wel tien jaar na de oogst.

Graciano

Blauwe druif met een lage opbrengst die dieprode, aangenaam geurende wijnen geeft. Jonge wijnen van graciano druiven zijn hard en hebben veel tannine, maar ontwikkelen zich op een buitengewone manier tijdens het crianza proces op hout en fles. Daarom wordt deze druif gebruikt in de gran reserva wijnen van Rioja en Navarra. Door zijn lage opbrengst is de graciano-druif niet wijdverspreid. Ze wordt in de wijngaard zelf veel gebruikt samen met andere druiven. Door de nadruk die Rioja sinds de D.O.C. toekenning legt op topkwaliteit, is de graciano weer volop in de belangstelling. Als je een rode Rioja koopt, is het de moeite waard om te controleren of er Graciano in verwerkt is. Want alleen de beste Bodega’s uit La Rioja werken nog met de Graciano. De meeste daarvan voegen wat Graciano-sap toe aan de Tempranillo, om de wijn wat meer geur mee te geven. Een enkeling maakt pure Graciano. De Graciano geeft een veel lagere opbrengst per hectare dan Tempranillo en daarom laten de grootste Bodega’s hem liever links liggen.

Lopez de Haro Rioja Reserva