Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Jardim da Estrela Dao Tinto DOC Portugal

Jardim da Estrela Dao Tinto DOC

Ah, Portugal!

Jardim da Estrela Dao Tinto DOC – Hoewel wij als wijnprofessional eerder in het klassieke segment te vinden zijn is het ons niet ontgaan dat Portugal, in de persoon van Salvador Sobral, onlangs tranen deed wegpinken op het Eurovisie Songfestival. Smaakvolle originaliteit won het van al het andere, soms weerzinwekkende vocale geweld. Begin 2017 nam Salvador deel aan Festival da Canção, de Portugese preselectie voor het Eurovisiesongfestival. Met het sobere nummer Amar pelos dois, dat door zijn zus Luísa Sobral werd geschreven, won hij de finale, waardoor hij zijn vaderland mocht vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival 2017 in Oekraïne. Op dit songfestival kreeg hij de meeste punten van zowel de vak- als de publieksjury en werd zo de winnaar van de 62ste editie. Op het einde van het festival zongen hij en zijn zus het nummer samen. Hij droeg de overwinning op aan mensen die “iets willen vertellen met hun muziek”; wat door sommigen geïnterpreteerd werd als kritiek op veel inzendingen van het festival zelf. Sobral heeft zware hartproblemen.

Jardim da Estrela Dao Tinto DOC – ook smaakvolle originaliteit!

Sinds de toetreding van Portugal tot de Europese Unie in 1986 is de Portugese wijnwereld in een stroomversnelling geraakt. Veel bedrijven en coöperaties hebben geïnvesteerd in moderne vinificatie-apparatuur, de werkomstandigheden in de wijngaarden is verbeterd en ook de kwaliteit van de wijnen uit Portugal is duidelijk vooruitgegaan. Portugal hanteert verschillende aanduidingen op de etiketten:
DOC – IPR – Vinho Regional – Vinho de Mesa

DOC – Denominicaçao de Origem Controlada

De hoogste categorie, vergelijkbaar met de Franse appelation d’origine controlée, waar op dit moment 19 gebieden recht op hebben. De beroemdste daarvan zijn Porto, Douro, Dao, Madeira, Moscatel de Setubal, Vinho Verde en Bairrada.

IPR – Indicacao de Proveniencia Regulamentada

Voor deze nog altijd prestigieuze naam geldt een iets minder strakke regelgeving.
Op etiketten van wijnen met beide aanduidingen mag de term VQPRD (Vinho De Qualidade Produzido Em Região Demarcada) toegevoegd worden, de Europese term voor kwaliteitswijnen geproduceerd in een begrensd gebied.

Vinho Regional

Komt overeen met de Franse Vin de Pays. In Portugal hebben acht grote regio’s recht op deze aanduiding. De regels voor deze wijnen zijn losser. Vandaaar dat sommige wijnen van hoge kwaliteit toch als Vinho Regional worden verkocht. De makers hebben immers meer mogelijkheden om te experimenteren met druivensoorten en technieken.

Vinho de Mesa

Tafelwijn, de eenvoudigste categorie.

Jardim da Estrela Dao Tinto DOC

Quinta do Ribeiro Santo, gelegen in Carregal Sal, gekocht in 1994 en gerestaureerd door de wijnmaker Carlos Lucas, met als doel : productie van wijn met zijn eigen persoonlijkheid. Het was een oude eigendom van de plaatselijke priester, omgeven door een stroom waar het water het hele jaar stroomt, waardoor het Aldus de naam “Quinta do Ribeiro Santo” kreeg, wat zoveel als heilige rivier betekent. De wijngaard is beplant met de lokale variëteiten, zoals Touriga Nacional, Alfrocheiro, Tinto Cão en Encruzado. De eerste flessen wijn kwamen in 2000 op de markt. De Dão wijnen worden sterk beïnvloed door de granietrijke ondergrond van de streek. De wijnen danken ook hun kruidigheid aan het feit dat vele wijngaarden omringd zijn door dennenbossen, eucalyptus en eiken. Om het in de woorden van Carlos Lucas te zeggen : “Elke fles die wij produceren vertelt een verhaal. Elke fles wijn weerspiegelt onze passie, emoties en onze toewijding “.

Goed gedefinieerde aroma’s van rijp wild rood fruit, lichtkruidig met tonen van zwarte peper en salmiak. Jeugdig, rond en romig met goed geïntegreerde tannine en een medium zachte finale. Een wijn die ook nog lang houdbaar is! Bij o.a. Kruidige vleesschotels (al dan niet met gedroogde worsten – salami), stoofschotels, rundvlees, hert, varkensgebraad en natuurlijk de BBQ!

Bestel