Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Château Franc Pourret – Saint-Emilion Grand Cru

franc-pourret

Château Franc Pourret – Saint-Emilion Grand Cru

Saint-Émillion

Château Franc Pourret. Saint-Émilion is een Franse gemeente in de regio Aquitanië, departement Gironde, arrondissement Libourne. Het is op ongeveer 40 km ten oosten van Bordeaux gelegen, op de hellingen van de rivier de Dordogne. Uit opgravingen is gebleken dat het gebied rondom het huidige stadje al lange tijd bewoond wordt. Zo zijn er resten gevonden van wat ooit een Gallo-Romeinse villa moet zijn geweest.

Historie Saint-Émillion

In de 8e eeuw na Christus stond Saint-Émilion bekend onder een andere naam, namelijk Ascumbas. Een Bretonse monnik, Emilion genaamd, verliet zijn familie en Groot-Brittannië om zich bij een religieus genootschap aan te sluiten. Hij koos ervoor om zich te huisvesten in de buurt van het plaatsje dat vandaag de dag bekend staat onder de naam Saint-Émilion. Door de eeuwen heen waren er door erosie vele grotten ontstaan in het gebied van het plaatsje. In plaats van een woning in het stadje, koos de monnik ervoor om zich in een van deze grotten te vestigen. Over deze monnik deden enkele legenden de ronde. Zo zou deze monnik ooit in dienst zijn geweest van een graaf. De monnik zou hierbij toegang hebben gehad tot de keuken van het kasteel van de graaf. Hier stal hij regelmatig brood, om dit uit te delen aan de armen buiten het kasteel. Op een dag zou monnik Emilion zijn betrapt door de graaf, die gezien had dat de monnik iets onder zijn jas verborgen hield. Toen de graaf vroeg wat de monnik onder zijn jas hield, zou de monnik hebben gezegd dat het geen stuk brood was wat hij onder zijn jas hield, maar een stuk hout. Toen de monnik vervolgens zijn jas opende bleek het stuk brood veranderd te zijn in een stuk hout. Vanwege deze legende werd de monnik erg populair, en werd de naam van het stadje Ascumbas veranderd in Saint-Émilion. De gemeente is wereldberoemd door zijn wijnen. Het is een zuiver rode wijngebied en een van de beste van de gehele regio. Het wijngebied beslaat een oppervlakte van 5500 ha. In dit deel van de Bordelais wordt al sinds de 3de eeuw wijnbouw bedreven. Daardoor heeft het waarschijnlijk de langste traditie van het hele wijnbouwgebied. Saint-Émilion was niet opgenomen in de grote wijnclassificatie van 1855. Pas in 1955 kreeg de gemeente een eigen ranglijst. Het initiatief hiertoe werd genomen door de lokale wijnboeren. Opdat de lijst niet rigide zou zijn, en men van in het begin wilde vermijden dat de classificatie verouderd zou worden, werd besloten de lijst alle 10 jaar te herbekijken. De tien jaar wordt niet echt gerespecteerd, maar er waren herzieningen in 1959, 1969 en 1986, 1996. De laatste herziening vond plaats in 2006. De volgende druivenrassen mogen worden gebruikt: merlot, cabernet sauvignon, bouchet en malbec. De classificatie is gebaseerd op bodem, smaak en de reputatie van de wijngaard. In 1999 werd het ‘rechtsgebied’ Saint-Émilion op de werelderfgoedlijst geplaatst vanwege het landschap gericht op wijnbouw en de historische monumenten in de stad en omliggende dorpen. De inschrijving omvat een gebied van 7847 ha.

Chateau Franc Pourret

Chateau Franc Pourret is gelegen tussen de wijngaarden en bevindt zich op slechts 1 km van het centrum van Saint-Emilion. Een robuuste, volle en elegante biologische Grand Cru uit Saint Emilion. Brilliant karmijn donker gewaad met subtiele aroma’s van wilde rijpe bessen, een charmant vleugje eiken en een hint van confituur. Niet een ‘Parker’ wijn, maar een prachtig medium bodied grand cru van een klassieke vintage. De Franse term Grand Cru staat voor hoge kwaliteit en betekent letterlijk “groot gewas”. Wijn van 50% Merlot en 50% Cabernet Franc druiven. De druiven worden handmatig geoogst en geselecteerd. De rijping vindt gedurende 12 maanden plaats in houten vaten (Frans eiken). De wijn kenmerkt zich  als een krachtige en tegelijk elegante wijn met een duidelijke aanwezige tannines. Kan geruime tijd ouderen ( > 10 jaar). Prima begeleider van rood vlees gerechten met pittige sauzen of oude kazen. Decanteren wordt aanbevolen.