Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Château de Gardegan – Castillon Côtes de Bordeaux

Château de Gardegan - Castillon Côtes de Bordeaux

Château de Gardegan – Castillon Côtes de Bordeaux – wijn van de maand!

Château de Gardegan – Bordeaux

Chateau Gardegan Castillon Cotes de Bordeaux – Bordeaux behoort tot de belangrijkste wijngebieden in de wereld en neemt maar liefst 1/3 van de productie van Franse kwaliteitswijn voor haar rekening. Ze heeft een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de Romeinse tijd voor Christus. De Romeinen planten wijngaarden rondom Bordeaux, destijds Burdigala genoemd. De ontwikkeling van de wijnhandel kwam echter pas veel later op gang, rond de 13e – 14e eeuw. In tegenstelling tot veel andere gebieden in Frankrijk zijn het hier niet de monniken maar kooplieden geweest die verantwoordelijk waren voor de groei van de handel in Bordeaux.

Château de Gardegan

Linker- en rechteroever

Het huidige Bordeaux omvat circa 107.000 hectare aan wijngaarden. De aanplant van druivenrassen verschilt per subgebied. Aan de linkerkant van de rivier de Gironde is de Cabernet Sauvignon de belangrijkste druif voor de rode wijn productie, aangevuld met Merlot en Cabernet Franc. Aan de rechteroever van de Gironde verschilt de samenstelling en nemen Merlot en Cabernet Franc de belangrijkste plaats in, aangevuld met Cabernet Sauvignon. Voor witte- en zoete wijnen uit Bordeaux zijn Sémillon, Sauvignon Blanc en Muscadelle de aangewezen druivenrassen. Overige druivenrassen die voorkomen in Bordeaux zijn de Malbec, Petit Verdot en de Carmenère.

Klimaat

De belangrijkste factoren met betrekking tot het klimaat zijn de ligging rond de 45e breedtegraad, de nabijheid van de Atlantische Oceaan en het zeer grote estuarium van de Gironde, de verschillende rivieren in het gebied. Deze combinatie zorgt voor een gematigd klimaat met een regelmatige, goede vochtigheidsgraad. Overigens regent het in Bordeaux over het algemeen veel.

Bodem en terroir

In de subregio’s Graves en Médoc bestaat de bodem uit een 3 tot 4 meter dikke kiezellaag. Deze kiezellaag werkt als een filter. In perioden van veel neerslag kan het water snel worden afgevoerd naar diepere aardlagen en in tijden van droogte is deze kiezellaag in staat om veel water aan de plant af te geven. De Cabernet Sauvignon gedijt goed op deze bodem en is in staat om zich in zijn volle rijkdom te ontwikkelen. Niet voor niets zijn hier de wijnen destijds ingedeeld in diverse classificaties, de Grand Cru Classé’s om op deze manier uitdrukking te geven aan de sublieme kwaliteit van deze wijnen.

Château de Gardegan

Saint-Émilion

De gemeente is wereldberoemd door zijn wijnen. Het is een zuiver rode wijngebied en een van de beste van de gehele regio. Het wijngebied beslaat een oppervlakte van 5500 ha. In dit deel van de Bordelais wordt al sinds de 3de eeuw wijnbouw bedreven. Daardoor heeft het waarschijnlijk de langste traditie van het hele wijnbouwgebied. Saint-Émilion was niet opgenomen in de grote wijnclassificatie van 1855. Pas in 1955 kreeg de gemeente een eigen ranglijst. Het initiatief hiertoe werd genomen door de lokale wijnboeren. Opdat de lijst niet rigide zou zijn, en men van in het begin wilde vermijden dat de classificatie verouderd zou worden, werd besloten de lijst alle 10 jaar te herbekijken. De tien jaar wordt niet echt gerespecteerd, maar er waren herzieningen in 1959, 1969 en 1986, 1996. De laatste herziening vond plaats in 2006. De volgende druivenrassen mogen worden gebruikt: merlot, cabernet sauvignon, bouchet en malbec. De classificatie is gebaseerd op bodem, smaak en de reputatie van de wijngaard. In 1999 werd het ‘rechtsgebied’ Saint-Émilion op de werelderfgoedlijst geplaatst vanwege het landschap gericht op wijnbouw en de historische monumenten in de stad en omliggende dorpen. De inschrijving omvat een gebied van 7847 ha.

Château de Gardegan

Château de Gardegan – Bordeaux Côtes de Castillon is de officiële AOC benaming van misschien wel de bekendste en meest consistente van de satelliet appellations. Het ligt in het oosten van Saint-Émilion. De beste terroirs zijn gelegen op het plateau met grote afzettingen van kalksteen en kleigronden. Verder naar beneden vind je meer klei, grind en zand. Op het plateau zijn de bodems vergelijkbaar met de beste terroirs in Saint-Emilion. De laatste jaren zien wij meer en meer dat de gerenommeerde wijnbouwers uit Saint-Emilion dit gebied zijn gaan gebruiken als hun proeftuin. Een prettige bijkomstigheid hiervan is dat de kwaliteit van de wijnen hierdoor stelselmatig beter wordt. De dominante druivenrassen in Bordeaux Côtes de Castillon zijn de Merlot en de Cabernet Franc. De wijnstokken op de beste landgoederen zijn oud. Dit is een heerlijke wijn! Zachte zwoele merlot met bewaarpotentieel! Aanrader pur sang!

Château de Gardegan

Bestellen!