Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Biologische wijn! (2016)

biologische wijn

Enchanté Amice! Biologische wijn! Vino Amore had natuurlijk al biologische wijnen, de kenners wisten dat al en weten die ook te vinden. Ze zijn namelijk herkenbaar op de wijnlijst! Maar na een voortreffelijke proeverij heeft Vino Amore een reeks biologische wijnen aan haar assortiment toegevoegd!

Biologische wijn – Wat is biologische wijn?

Een biologische wijn is wijn gemaakt van biologisch geteelde druiven. Dit betekent dat er in de wijngaard geen kunstmest en geen chemische gewasbestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Sinds 2012 zijn er ook regels t.a.v. wat er in de wijnkelder wel en niet mag gebeuren. Zo zijn er onder andere regels voor het toevoegen van sulfiet.

Biologische wijn – Waarom werken sommige wijnboeren biologisch?

Het jarenlang werken met kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen heeft het natuurlijk evenwicht in de wijngaard verstoord. Door biologisch te werken, brengen wijnboeren dit natuurlijke evenwicht terug. De bodem wordt luchtiger, wortels vertakken zich meer, het microbiologisch leven keert terug in de bodem. Dit natuurlijk evenwicht zorgt voor een goede basis om een mooie kwaliteit druiven te telen. Veel wijnboeren zeggen niet voor niets: de wijn wordt gemaakt in de wijngaard. En zó is het!

Louis Fabre – Cabernet Sauvignon

Het is een simpel advies: wil je fatsoenlijke wijn uit Frankrijk drinken voor relatief weinig geld, dan moet je in de Languedoc zijn. O, er is ook nog een hoop rommel hoor. Maar op de inkopers van een stel achtergebleven supermarkten na zijn de importeurs scherp, geholpen door het groter wordende aanbod aan goede wijn. Een gunstig klimaat, betere kennis bij de makers, investeringen in moderne spullen, alles heeft daaraan bijgedragen. Kijk naar het huis Famille Fabre. Een grote onderneming, vier wijngoederen. Vroeger stond dat garant voor suffe, smoelloze wijn. Nou, ga er dan maar voor zitten: juichende Sauvignon Blanc, briesend van tomatensteeltjes en gras en met een heerlijke grapefruitknauw in de mond, en liederlijk lekkere Chardonnay, bijna on-Frans van toon, met fruit dat geholpen door een randje eikenhout exotisch ruikt. De rode zijn ook goed, maar halen het niveau van de witte niet; de Merlot aardig, de Cabernet Sauvignon veel beter met flink veel cassis en wat kaneel in het aroma. Goed spul, biologisch, veel waar voor je geld!

Over de wijn

Louis Fabre werd het wijnmaken met de paplepel ingegoten, hij is dan ook een groot wijnmaker; Louis weet de fruit-intensiteit en de frisheid in de wijn te behouden (dit kan in het warme Zuid-Frankrijk makkelijk verloren gaan). Zijn wijnen zijn daardoor heel toegankelijk. Deze wijn heeft een neus van cassis, bramen en frambozen, sandelhout; toegankelijke tannines, sappig, laurier in de afdronk. Over de 2014 waren wijnschrijvers erg enthousiast.

Château de Lascaux Garrigue Rouge

Jean-Benoît Cavalier, de eigenaar van Château de Lascaux, is 13de (!) generatie wijnboer. Na een studie aan de landbouwuniversiteit nam hij in 1984 de wijngaarden over van zijn vader. Hij breidde de wijngaarden uit van 25 hectare toen, naar 85 hectare nu. De wijngaarden liggen middenin 300 hectare bos dat vol staat met eiken, dennen en garrigue (laag struikgewas). Iets verderop liggen de uitlopers van de Cevennes, een bergketen in het hart van de Midi. Deze uitlopers beschermen de wijnstokken tegen de koele Mistral en Tramontagne winden en zorgen voor meer regen in een anders droog klimaat. De garrique uit het omliggende bos vind je terug in de aroma’s van de wijn: laurier, tijm en rozemarijn. Toegankelijke tannines. Werkelijk een prachtig glas wijn!

Aranleón Blés Tinto

Bobal, cabernet sauvignon en tempranillo. Vernoemd naar de bloem Chrysanthemus Blés, die groeit en bloeit in de wijngaarden van Aranleón. De Blés Tinto is een zogenaamde joven, een wijn die geen lagering in eikenhouten vaten ondergaat. Lekker rood fruit in de neus, licht kruidig. Fruitig, medium van body, laurier in de afdronk. Heerlijk voor alledag! Opgenomen in de Elsevier wijngids met de 65 beste wijnen van 2015! Wijnschrijver Nicolaas Klei over de wijn: “Van de inheemse bobal, die voor rood fruit en kruidigheid zorgt, met tempranillo en cabernet sauvignon voor meer pit en diepgang en complexiteit dan je op eerste kennismaking zou denken.”

Aranleón Blés Roble

Bobal en tempranillo. Deze Blés Roble van Aranleón heeft een lagering van 3 maanden ondergaan in Hongaars eiken. De houtlagering geeft ‘m wat rondeur en zorgt voor een aangenaam mondgevoel. Heerlijk rijp fruit en lichte hint van cacao. Medium van body. De 2013 heeft iets meer fraîcheur dan de 2012. De Bles Roble heeft een intense robijnrode kleur met violette versiering. Lange afdronk met zoete en zachte tannines.

Aranleón Blés Crianza

Tempranillo 40%, Cabernet Sauvignon 30% en 30% Monastrell. De Blés Crianza ondergaat een houtlagering van 6 maanden in Hongaars eiken, wat voor een lichte geur van vanille en ander houttonen zorgt. De neus toont aroma’s van chocolade en balsamico, met een zeer eigenaardige geur van viooltjes uit de Cabernet Sauvignon. De wijn heeft een intens kersenrode kleur, krachtig fruit, toegankelijke tannines, body, een lange afdronk. Wat een topper!

Aranleón Sólo Tinto

Bobal, tempranillo en syrah. De Sólo Tinto is voor 80% gemaakt van bobal, een druivenras dat zijn oorsprong vindt in het gebied rondom Valencia en bestand is tegen zeer lange periodes van extreme temperaturen. Werd bobal vroeger veel gebruikt voor bulkwijn, de laatste tijd krijgt deze variëteit veel erkenning en wordt hij steeds meer voor kwaliteitswijn gebruikt. Met aroma’s van rijp rood fruit, balsamico en lavendel. In de smaak rood en zwart fruit, wat vijg, een hint eiken. Mineraal. Ronde tannines. De wijn heeft 13 maanden houtlagering ondergaan in Hongaars en Frans eiken.

Château Peybonhomme Les Tours – L´Atypic – Malbec / Cabernet Franc

Atypisch, omdat de wijn geen merlot of cabernet sauvignon bevat, zoals in Bordeaux vaak het geval is, maar 50% malbec en 50% cabernet franc. Een fraaie blend! Met zwart fruit en chocola van de malbec en kruidigheid van de cabernet franc. Medium tot vol van body, verfijnde zuren, prettige tannines. DGH2016: “Atypisch. Zeker. Dus geen Bordeaux-habitués cabernet sauvignon en merlot maar een hoofdrol voor de hulptroepen cabernet franc en malbec. En die laten zich het podium niet ontnemen. Die blijken blij in Blaye. Aldus slingeren ze bakken met cassis en bramen de zaal in. Tannines bereiken het plafond. Een open doekje met fijne zuren resulteert in een encore met bittere chocola.”

Onno Kleyn over deze wijn:

Kijk, daar houd ik nu van: afwijkende wijn. Er is al zo gruwelijk veel mainstream in de wijnwereld. Correcte, smakelijke, nette, prettig drinkbare of zelfs best heel goede wijnen, uit verre en dichtbije streken, van vooral veel grote bedrijven, met merken of bekende namen. De supermarkten en wijnketens willen immers zekerheid, betrouwbare smaken die elk jaar opnieuw in orde zijn, met slechts kleine variaties in de jaren – het blijft wel wijn natuurlijk, geen sinas.

Klein maar fijn

Interessantere flessen komen daarom van wijnmakers die te klein zijn om de supermarktvolumes te leveren: je vindt ze bij kleinere importeurs. De L’Atypic de Peybonhomme is een voor de Bordelais afwijkende wijn, omdat hij half om half bestaat uit cabernet franc en malbec, druiven die in de Côte de Blaye normaal een bescheiden, aanvullende rol vervullen. Hier zingen ze de biodymanische hoofdrol, donker kruidig geurend, knoestig van smaak, met achter het zwarte fruit een verrukkelijk minivleugje stink, grommend van welbehagen en goedgemutstheid. Komt van Château Peybonhomme les Tours, een stoer, diep in de historie gefundeerd kasteel waarvan de naam zou teruggaan op een stel Katharen – bons hommes – dat in de 13e eeuw de vervolging in de Languedoc ontvluchtte. Niet dat dat ook maar iets zegt over de wijn, maar klinkt het niet fantastisch?

Biologische wijnen

biologische wijn

 

1 Reactie

  1. Freek Opraus

    Aranleón Blés Tinto – Fris, vrolijk en fruitig, vol van smaak! Heerlijke geur, echt een lekkere wijn!

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.