Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Barbecue en wijn – u moet bij Vino Amore zijn!

Barbecue en wijn - u moet bij Vino Amore zijn!

Barbecue en wijn!

Barbecueën of grillen, niets gezelliger dan samen met fijne mensen op een zwoele zomeravond de barbecue aan te steken en lekker lang te genieten van heerlijke gerechten. Barbecue en wijn – u moet bij Vino Amore zijn! In sommige landen doen ze dat het hele jaar door, maar bij ons Ollanders is dit genoegen toch vooral in de zomer waar te nemen. Als er iets niet mag ontbreken bij een barbecue is het wel een goede wijn. Maar attention, die haalt u niet bij de supermarkt! Barbecueën geeft de gerechten een knapperig korstje en een mooie rokerige smaak. Deze smaak vraagt om een wijn met een wat hoger smaakgehalte. Maar waar moet een mens nu op letten bij het uitkiezen en serveren van goede wijn bij de barbecue?

Barbecue / grill – waar moet je op letten?

Allereerst hebben we het hier over een barbecue op houtskool / briketten. Een barbecue op gas is geen echte barbecue en laten wij daarom ook met overtuiging buiten beschouwing. Elk heeft zijn eigen specifieke voor- en nadelen. Houtskool is hout wat verbrand is, heeft vaak verschillende formaten waarbij de houtskool van hardere houtsoorten langer brandt dan van de zachtere. Briketten bestaan uit geperst houtskool, of geperst zaagsel met papier, van gelijke grootte. Briketten zijn wat lastiger aan te krijgen maar branden regelmatiger en houden de temperatuur langer vast. Over het algemeen wordt houtskool heter dan briketten maar brandt ook sneller op.

Houtskool

Bij dunnere stukken vlees of zelfs voorgegaard vlees verdient houtskool de voorkeur. Het dunne vlees zal snel gaar zijn en door de hoge hitte een mooie korst krijgen. Houd er wel rekening mee dat houtskool, zeker bij hogere temperaturen, snel opbrand en vaker aangevuld moet worden. In een kamado (keramische BBQ zoals o.a. Green Egg) word over het algemeen ook houtskool gebruikt. Dit omdat de meeste briketten chemische toevoegingen en bindmiddelen bevatten die in de poreuze wanden kunnen trekken.

Briketten

Briketten verdienen de voorkeur als u lang wilt gaan barbecueën op lagere temperaturen. Perfect voor de “low and slow” methode en bij het roken. Ook op hogere temperaturen kunt u met de juiste briketten al gauw 3 tot 4 uur barbecueën. Goedkopere briketten hebben wel als nadeel dat ze chemische bindmiddelen kunnen bevatten die ook nadelig zijn voor de smaak van het vlees. Mocht u graag briketten willen gebruiken dan raden wij kokosbriketten aan. Deze branden geurloos, heet en heel gelijkmatig.

Gebruik houtskool en briketten

Het helpt in ieder geval als uw kolen of briketten goed droog zijn. Bewaar daarom de brandstof op een droge plek, van de grond. Een plastic emmer met goed sluitend deksel is ideaal. Hoe droger de kolen zijn, des te minder aanmaakblokjes of spiritus behoeft u te gebruiken. En mocht u na een lange hete zomer toch nog een zak over hebben zet deze dan op zolder. Ook handig is een oude vleestang om de kooltjes te verdelen. Maar attention, blijft u er wel van bewust de juiste tang te gebruiken om uw vlees om te draaien!

Hoe steek je houtskool of briketten aan?

U kunt voor het aansteken de krant van vandaag nemen, maar wij raden aan om aanmaakblokjes te gebruiken. Daarin zijn echter meerdere en verschillende soorten in verkrijgbaar. Laat die witte chemische aanmaakblokjes, die wasbenzine of kerosine bevatten, met overtuiging in de winkel liggen. Deze branden wel het snelst maar u ruikt de hele avond een benzinelucht en dat gaat ook in het vlees zitten. Van wijn genieten kunt u daarmee ook niet! Gebruik daarom de bruine aanmaakblokjes, deze bevatten geen schadelijke stoffen, zijn reukloos en drogen ook niet uit. Ze zijn gemaakt van geperst karton met een milieuvriendelijke brandpasta.

Barbecue aansteken

Strooi een laagje kooltjes of briketten op het bodemrooster. De hoeveelheid is afhankelijk van de hoeveelheid eten die u wilt gaan grillen en hoe lang de avond gaat duren. Zorg dat de ventilatiegaten volledig open staan zodat de barbecue goed kan trekken. Vervolgens drukt u een paar aanmaakblokjes zo diep mogelijk in het midden tussen de kooltjes of briketten. Het is belangrijk dat ze lekker diep liggen want warmte stijgt en als u de aanmaakblokjes te hoog legt dan worden de kooltjes of briketten eronder nooit heet genoeg om te ontbranden. In een kleine barbecue zijn 2 of 3 aanmaakblokjes genoeg. Voor grotere hoeveelheden houtskool of briketten kunt u er soms wel 10 nodig hebben.

Stapelen

Steek nu de aanmaakblokjes aan en wacht tot ze lekker branden. Nu kunt u met een oude vleestang de kooltjes zoveel mogelijk op en rond de vlam van de aanmaakblokjes positioneren zonder de vlam te smoren. Dit is een leuke bezigheid en een echte kunst om een complete toren van kolen of briketten te maken. Laat nu de barbecue met rust. Dit is een goed moment om van de gedane inspanningen te herstellen en een mooi pils te drinken. Na een stief kwartiertje à een half uur kunt u waarnemen dat de kooltjes of briketten rondom de aanmaakblokjes een witte laag as hebben en in het midden roodgloeiend zijn. Daaromheen beginnen de kooltjes ook te branden.

Voor de echte purist – barbecue met dennenappels

De echte purist maakt eerste een klein houtvuurtje in de barbecue en wanneer dit goed brand legt deze “barbecueër pur sang” de houtskool of de briketten beetje bij beetje op het vuur. Dit is iets tijdrovender maar het geeft een behoorlijke garantie op een goed hete barbecue. Gooi er dan ook meteen wat dennenappels bij voor een heerlijke geur!

Brikettenstarter

Voor het gemak maken wij graag gebruik van een brikettenstarter. Dit is een ijzeren pijp of schoorsteentje die ervoor zorgt dat de kooltjes lekker snel branden zonder dat u er wat aan hoeft te doen! Neem een paar aanmaakblokjes en leg deze op de bodemrooster van de barbecue. Vul de pijp met kooltjes of briketten en zet de pijp op de kolenrooster. Steek nu de aanmaakblokjes of het papier aan.

Barbecue en wijn – waar moet je op letten?

De temperatuur van de wijn

Meestal is het buiten warm als we gaan barbecueën, waardoor de temperatuur van de wijn al snel te hoog wordt. Als een wijn te warm geserveerd overheerst de smaak van alcohol. Dat is niet de bedoeling! Het koelen van een fles wijn is dus essentieel bij zomerse temperaturen. Witte of rosé wijnen kunt u het beste serveren tussen de 9 en 12 graden. Ook rode wijnen mogen best licht gekoeld worden. Vaak worden rode wijnen namelijk te warm gedronken. De ideale serveertemperatuur voor een rode wijn ligt, afhankelijk van het type wijn, tussen de 16 en 18 graden.

Hoe te koelen?

Buiten de nieuwe en vaak dure gadgets om wijn te koelen is een ideaal hulpmiddel een emmer water met ijsblokjes en een thermometer. Eenmaal geserveerd is een gekoelde fles uit de ijskast in een dubbelwandige (droge) koeler prima op temperatuur te houden. Zomaar op tafel laten staan zal zeker bij hoge temperaturen tot snelle opwarming leiden en dat maakt de wijn logger en minder fris. In een emmer met ijswater is het wel oppassen dat de temperatuur weer niet te laag wordt, hoewel die kans op een warme zomeravond natuurlijk niet zo groot is. Let dus bij de emmer op het ijs, dat mag ook weer niet te veel zijn, vul simpel bij aan de hand van uw thermometer.

Het alcoholpercentage

Bij de barbecue drinken we het liefst een verfrissende wijn die we lekker kunnen doordrinken. Kies daarom geen wijn met een al te hoog alcoholpercentage! Laag in alcohol zijn bijvoorbeeld Rieslings uit de Moezel en de Elzas, rosé uit de Provence en Noord-Italiaanse Pinot Grigio’s. Bij rode wijn hebben we tenminste te maken met 12 à 12,5 % alcohol minimaal.

Rosé

Rosé is vaak een echte alleskunner als het gaat om de combinatie tussen wijn en barbecue. Zeker de modernere roséwijnen uit de Provence of het noorden van Italië bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten. Ook kan een mooie rosé een wat zwaarder vleesgerecht best hebben.

Barbecue en wijn – u moet bij Vino Amore zijn!

Een goede BBQ wijn mag niet al te uitgesproken zijn want hij moet bij verschillende gerechtjes en bijgerechtjes gedronken kunnen worden. Body gewenst, maar niet te lomp! Op een warme avond mogen wijnen verkwikken, met smaak. Wit, rosé en rood kunnen, maar een prettig zuurtje is dan wel fijn. Ook moet de wijn om kunnen gaan met enige kruidigheid, BBQ betekent toch vaak ietwat pittig en een tikje pikant eten. Het is ook de tijd voor lekkers uit eigen kruidentuin: rozemarijn, tijm, verse laurier, of een ander bekend of onbekend kruid! Shiraz, Rioja, wijnen met hout èn fruit passen prima! Barbecue en wijn – u moet bij Vino Amore zijn!

Wijnsuggesties

Wijnen en spijzen

Een koele Sauvignon Blanc doet het goed als aperitiefwijn en kan tijdens het eten verder gedronken worden. Sauvignon Blanc gaat lekker samen met schaaldieren en gegrilde groenten, zoals een spiesje van scampi, al dan niet met een Thaise toets. Grill groene asperges of snijd een courgette in plakjes, borstel wat champignons schoon en rijg die afwisselend met stukjes ui en/of venkel aan stokjes en rooster ze vervolgens boven de gloeiende houtskool, héél lekker bij een koel glas Sauvignon Blanc. Ook een eenvoudige salade van rauwe groenten gaat goed bij een minerale, licht zoete naar limoen en lychee smakende Sauvignon Blanc.

Chardonnay, mooi aromatisch, met vleugjes perzik en abrikoos, is vlot drinkbaar en lekker bij gegrilde kip of gemarineerde schaaldieren.

Wijn spijs suggesties

 

CalamariPinot Blanc, Pinot Gris, Gewürztraminer, Chardonnay (niet houtgerijpt)
EntrecôteCabernet Sauvignon, Malbec, Shiraz, Mavrud, Saperavi
Gamba / Garnalen (zoete chili marinade)Riesling, Gewürztraminer. Een gamba is strikt gezien niet een echte garnaal, omdat-ie tot een andere infra-orde (of zelfs sub orde) behoort. Maar da’s alleen voer voor biologen en puristen. Culinair gezien is het natuurlijk gewoon een flinke garnaal. Overigens, wat in Nederland (en ook wel in Spanje) als gamba’s wordt verkocht, noemt men in landen als Australië “prawn”. Garnalen noemen ze daar “shrimp”. Dit in tegenstelling tot Engeland waar men bijna alles prawn noemt. In de Verenigde Staten echter heten ze allemaal shrimp.
GroenteRiesling, Chenin Blanc, Viognier, Sauvignon Blanc (niet houtgerijpt)
HamburgerCabernet Sauvignon uit Californië, Chianti, Shiraz uit

Australië, Zinfandel of een Sauvignon Blanc

HertCabernet Sauvignon, Merlot, Riesling
KalkoenChardonnay (houtgerijpt), Pinot Gris
KipRiesling, Szürkebarát
KipsatéPinot Blanc, Pinot Gris, Gewürztraminer, Chardonnay (niet houtgerijpt)
LamskebabCabernet Franc
LamskoteletCôtes de Provence Rosé, Pinot Noir, Merlot, Cabernet franc, Barbera d’Asti
MerguezworstjesRioja, Shiraz
PaddestoelChianti, Pinot noir, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc
Spare ribsZinfandel, Riesling, Cabernet Sauvignon,

Shiraz (bij zoete marinade: Merlot, Sauvignon Blanc)

Rib-EyeMerlot
SteakMerlot, Cabernet Franc, Shiraz, Zinfandel
TonijnCôtes de Provence rosé, Merlot
VarkenshaasjeMerlot, Cabernet Franc, Shiraz, Zinfandel
VarkenskoteletPinot Noir, Merlot, Cabernet Franc, Pinot Gris, Corbières
Vis satéRiesling, Chenin Blanc, Viognier, Sauvignon Blanc
WitvisChenin Blanc, Orvieto, Viognier, Trebbiano, Riesling
Worst / BratwurstGigondas, Zinfandel, Corbières
ZalmPinot Noir, Chablis, Beaujolais
ZwaardvisChardonnay, Marsanne, Meursault

Sauzen

Gerechten die op de barbecue klaargemaakt worden zijn vaak gemarineerd en/of worden geserveerd met verschillende sauzen. Dit gooit voor veel mensen roet, saus zo u wilt, in het eten als het gaat om het kiezen van de juiste wijn bij de barbecue.

Enige bijkomende opmerkingen kunnen helpen:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden: Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner;
  • Bij Aziatische gemarineerde gerechten (limoen, Koriander, en Chili) past een Pinot Gris, Riesling en Italiaanse Pinot Grigio Rosé;
  • Peperige marinades of marinades met een flink rooksmaak: een kruidige Shiraz

Sauzen – welke wijnen bij saus?

Knoflooksaus – Volle Chardonnay – Riesling – Viognier
Cocktailsaus – Sauvignon Blanc – Pinot Gris – Grüner Veltliner
BBQ-Saus – Shiraz
Yoghurtsaus – Sauvignon Blanc – Chablis
Chilisaus – Pinot Grigio – Rosé – Grüner Veltliner – Riesling
Satésaus – Shiraz – Gewürztraminer – Rosé

BBQ wijnen Vino Amore