Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Domaine Zumbaum Tomasi

Domaine Zumbaum Tomasi

Domaine Zumbaum Tomasi – de wijn

Domaine Zumbaum Tomasi – Vervaardigd door een Duitse jurist, diens Italiaanse vrouw en een geheelonthoudende Marokkaanse wijnmaker, op een bijzonder terroir, van biologisch geteelde druiven. Huh? Ja. Het echtpaar Zumbaum Tomasi, hij Berlijnse advocaat en zij Italiaanse, raakte verliefd op de regio en vonden elkaar uiteindelijk ook, even ten noorden van Montpellier. Hun vakantiehuis bleek een heus wijndomein te zijn. Toen de druiven rijp waren nam Azedinne, hun aannemer, ook dat project op zich. Hij bleek, ondanks dat hij uit geloofsovertuiging niet drinkt, een boven gemiddelde kennis te bezitten van het wijn maken.  En wellicht nog belangrijker: hij had het “fingerspitzen gevoel”! Tien jaar later is Zumbaum-Tomasi een van de topnamen in  Pic Saint-Loup. AOC Coteaux du Languedoc, 80% Syrah en 20% Grenache de helft van de wijn krijgt 6 maanden houtrijping, 20% op nieuw hout. Wat we proeven is een vlezige, sappige smaak met elementen van zowel kruiden als specerijen en fris/zwart fruit. Subliem bij vlees van de grill, wild zwijn of lamsbout. Vondst februari 2014. Wine Spectator 92 punten voor oogstjaar 2007. Themawijn KLM-businessclass.Domaine Zumbaum Tomasi

Domaine Zumbaum Tomasi – de geschiedenis

Het Domaine Zumbaum Tomasi bevindt zich in het charmante dorpje Claret, in Hérault, niet ver van de Pic Saint Loup, halverwege tussen de Middellandse Zee en de Cevennen in een prachtig landschap met wijngaarden en kreupelhout. Het Mediterrane klimaat en de kalkrijke klei zijn in het voordeel van de Domaine. De typische vegetatie van het kreupelhout, zoals steeneiken, Le Pin d’Alep (een den – Pinus halepensis), l’arbousier (de “Strawberry Tree”), tijm, laurier, hout en bessen van de jeneverbes en rozemarijn karakteriseren de aroma’s de wijnen van het Domaine Zumbaum Tomasi. Garrigue!

In 1989 koopt Jörg Zumbaum een stuk grond en een oude wijngaard. Bij ONIVINS dient hij een aanvraag in om 4 hectare te beplanten. ONIVINS is een vereniging Frans van wijnboeren. Het is een industriële en commerciële openbare instelling die verantwoordelijk is voor het reguleren van de wijnsector. In 1992 zijn de eerste Syrah en Grenache druivenstokken aangeplant. In 1995 kelder is voltooid en de noodzakelijke inventaris aangeschaft. In datzelfde jaar vond de omschakeling plaats naar de biologische wijnbouw als inmiddels gerenommeerde AOC wijn van de wijnstreek Pic Sain Loup.Domaine Zumbaum Tomasi

Oogsten

In 1997 werd er voor de eerste keer geoogst, 8.000 flessen van hoge kwaliteitswijn. De hele productie werd verkocht, 80% daarvan in Duitsland, Denemarken, Zweden en de Verenigde Staten. Om de wijnkwaliteit te verhogen koopt het Domaine Zumbaum Tomasi 6 eiken vaten. In 1998 werden na de tweede wijnoogst van 12.000 flessen nog eens 12 eikenhouten vaten aangeschaft.

In 1999, na de derde wijnoogst verkrijgt Domaine Zumbaum Tomasi de typering “Clos Maginiai” (clos = omheinde wijngaard). De erkenning in de vakwereld blijft niet uit, Domaine Zumbaum Tomasi krijgt talrijke onderscheidingen, bijvoorbeeld, 2001 1e op het concours des Grands Vins de Languedoc – Roussillon en de Grand Prix de l’Excellence op het Vinalies® Nationales – Concours Viticole, “Vin de haute expression”.Domaine Zumbaum Tomasi

Bevestigd in haar succes groeit Domaine Zumbaum Tomasi  van 4 naar 10,7 hectare. In 2009 komen daar nog weer 2 hectare bij. Tegelijkertijd stijgt de kwaliteit van Domaine Zumbaum Tomasi gestaag, talrijke erkenningen en awards getuigen daarvan.

  • De jaargang 2002 is bekroond met 2 sterren in de beroemde Guide Hachette;
  • De jaargang 2005 kreeg in 2008 de bronzen medaille van het Concours des Vignerons Indépendants;
  • De jaargang 2006 wint in 2009 de Gouden medaille op de wedstrijd voor de beste biologische wijnen, daarbij de uitstekende score van 88/100 in de Wine Guide Gilbert et Gaillard;
  • De jaargang 2007 ontvangt in de wijngids Wine Spectator een uitstekende score, 92/100 en 90/100 in de wijngids van Robert Parker.

Het verhaal van Domaine Zumbaum Tomasi

Kort voor 1966 arriveert Jorg ZUMBAUM in Montpellier voor zijn studie aan de Universiteit van Wet en Geneeskunde en valt voor de regio Pic St Loup. Zijn aangeboren passie is zijn diepe respect voor de natuur en de bewondering voor de Franse wijnen. Deze zoon van een dierenarts uit Oost-Pruisen groeide op in een dorp in contact met boeren en dieren. Respect voor de natuur en voor elkaar is een rode draad in dit mooie verhaal. De schoonheid van dit gebied baart het verlangen om in harmonie met de natuur te werken.

Azeddine Bouhamama

Van in het begin werkt Jorg samen met Azeddine Bouhamama, een man met twee rechterhanden. De eerste taak van Azzedine Bouhamama was instaan voor de renovatie van het domein. Steenhouwer was zijn beroep. Maar het klikte zo goed met Jorg, dat Azzedine een opleiding aan de wijnbouwschool van Bagnols-sur-Cèze werd aangeboden om zo de wijnmaker van het domein te worden. Werken op dit domein moet een zegen zijn, de ligging is fantastisch, de gebouwen zijn met veel respect voor de traditie gerenoveerd en de wijn hoort zonder twijfel tot de topwijnen van de appellation. De steen en de wijn, zijn twee liefdes. Jorge was meteen in zijn nopjes met zijn perfectionistische werknemer! Hun doel is oprecht om de schoonheid van dit land uiteindelijk in de flessen te verzamelen. Vandaar de naam van hun enige wijn, “Clos Maginiai”, verwijzend naar het eerste land verworven voor het domein.Domaine Zumbaum Tomasi

Ligging en wijngaard

Het wijnhuis is gelegen in het pittoreske dorpje Claret, aan le chemin des Verriers, op 3 km afstand van de Pic St.Loup, halverwege tussen de Middellandse Zee en de Cevennen. De wijnstokken genieten de voordelen van het mediterrane klimaat en een kalkrijke kleigrond. Als u richting Claret de hoofdweg (Montpellier – Nîmes) verlaat, ziet u aan uw linkerhand een typisch klein stenen huis (mazet), rechts daarvan een cipres, vereeuwigd op de etiketten van de wijn.

De druivenstokken bestaan voor 80% uit Syrah, 10% Grenache en 10% Roussanne. Kreupelhout is alomtegenwoordig in de hele wijngaard, de begroeiing bestaat uit verschillende soorten, zoals de steeneiken, Aleppo dennen, arbutus, jeneverbes, tijm, laurier, jeneverbes en rozemarijn. Garrigue is dus alomtegenwoordig met haar invloed op het smaakpalet van de wijnen van Domaine Zumbaum Tomasi. Twee Schleswig-Flensburg volbloed merries worden in de wijngaard gebruikt.

In het hart van het oude dorp en in de buurt van de Romaanse kerk uit de 11e  eeuw staat een prachtig landschap van wijngaarden en kreupelhout in de 47 hectare grond van Domaine Zumbaum Tomasi. De wijnkelder is meer dan 200 jaar oud, gerenoveerd volgens de regelen der kunst en bevat alle faciliteiten, apparatuur, eiken vaten, roestvrijstalen tanks en de wijnkelder, die nodig zijn voor de ontwikkeling, het bottelen en de opslag van wijn. Domaine Zumbaum Tomasi heeft een eigen bottel systeem, de wijnen worden daarna opgeslagen in de koelte van de mooie gewelfde kelder. De schuur die vroeger werd gebruikt voor de volbloeden (ploegen) is vandaag de dag omgebouwd in een mooi huis in het midden van een olijfboomgaard van een halve hectare.