Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Weingut Schloss Lieser

Weingut Schloss Lieser

Weingut Schloss Lieser

Weingut Schloss Lieser – Duitsland

Weingut Schloss Lieser. Ik ga het kort houden. Heel kort. Duitsland is een groots wijnland!

Weingut Schloss Lieser – Mosel – Moezel

Moezel wordt in Nederland nogal eens geassocieerd met… Nee, ik ga het niet eens meer noemen. Die tijd is voorbij. Als u geen idee heeft, leest u dan vooral verder. Als u wél weet dat de Moezel de duurste witte wijn ter wereld voortbrengt (nog nauwkeuriger, de Saar) lees dan ook vooral verder. De wijnen die van de steile hellingen langs de rivieren Moezel, Saar en Ruwer komen, zijn namelijk wereldwijd bekend.

Bezoekers kunnen zich met een hangglider van de steile hellingen afstorten en genieten van het adembenemende landschap van Moezel, Saar en Ruwer. Wijnboeren lijken in het oudste wijnbouwgebied van Duitsland meer op bergbeklimmers. De wereldwijde reputatie van de wijnen is gebaseerd op het samenspel van zon en bodem. De steile hoek van de zon instraling verwarmt het bodemoppervlak en de leisteen bodem kan de warmte heel goed opslaan. Op die manier kunnen de stokken beter groeien. De bloei vindt daardoor eerder plaats dan in andere gebieden, wat door een langere rijpingstijd direct van invloed is op de kwaliteit van de druiven.

Bremmer Calmont: duizelingwekkend

De overtreffende trap van een steile wijngaard is de Calmont bij Bremm met een stijgingspercentage van 68 graden. Wie een bijzondere kick zoekt en geen last van duizeligheid heeft, kan de helling bedwingen langs een smal, drie kilometer langer voetpad, de Klettersteig. Bijna onmogelijk te nemen rotsen, glibberige leisteen en de nodige doorns maakten het nog tot voor kort tot een gevaarlijk waagstuk om het rotsmassief tussen Bremm en Eller te doorkruisen. Nu is het pad met ladders, staalkabels en stijgbeugels veilig en begaanbaar gemaakt. Je kunt het beste in Bremm beginnen. Een wat rustiger alternatief om van het landschap te genieten is de Calmont Höhenwanderweg.

Tussen Koblenz und Perl

Het Moezeldal en de mooie kleine zijdalen bieden telkens nieuwe verrassingen voor wandelaars en fietsers. Op de website van de Mosel zijn de talrijke fietsroutes nader beschreven en staan ruim honderd wandelroutes. De Apollo-Wanderweg loopt bijvoorbeeld tussen Valwig en Cochem en dankt zijn naam aan de zeldzame Apollovlinder die hier te vinden is. Evenals de Moselweinstrasse begint ook de Mosel-Radweg in Koblenz om na 240 kilometer te eindigen in Perl. Van daar af heet de rivier immers Moselle.

Karl Marx en wijn

Wie meer over de streek en zijn bewoners te weten wil komen, kan het beste op pad gaan met een Weinerlebnisbegleiter. Deze bijzondere gidsen kennen de Moezel en de wijnbouw op hun duimpje. Hun gasten hebben de keuze uit 50 verschillende excursies, bijvoorbeeld ‘Wie der Wein Karl Marx zum Kommunisten machte’ of ‘Riesling auf Korallenbänken’. Ook een wandeling door het grootste beukenbos ten noorden van de Alpen of in de Moselkrampen maken deel uit van het aanbod. Niet zelden word je achteraf uitgenodigd voor een goed glas Moezelwijn!

Bernkastel-Kues: de essentie van de Mosel

Geen zin in lange wandeltochten maar liever de veelzijdigheid van Moezel, Saar en Ruwer in één oogopslag? Dan zijn de gewelfkelders van het Sankt-Nikolaus-Hospitals in Bernkastel-Kues de juiste plaats. In dit historische gebouw, waarin ook het Moselweinmuseum gevestigd is, zijn een dikke 150 wijnen te proeven. Het middeleeuwse stadsbeeld met de romantische markt maken Bernkastel-Kues tot een ideale bestemming voor een excursie. In Kues leefde ooit de universele geleerde Cusanus. In zijn geboortehuis worden zijn leven en werk belicht.

Als een plaatje: Beilstein

Tussen Cochem en Ediger-Eller, in de ’Cochemer Krampen’ en ver af van grote wegen, ligt Beilstein, de ‘Parel van het Moezeldal’. Ooit was het alleen via het water te bereiken. Tegenwoordig staat het dorpje in zijn geheel onder monumentenbescherming. Sinds de jaren dertig diende het keer op keer als decor voor filmopnamen. Prachtige gebouwen staan gegroepeerd bij elkaar en zijn door nauwe straatjes en trappen met elkaar verbonden.

Baden in de wijngaard…

Wie na lange wandelingen en bezichtigingen wat ontspanning zoekt, heeft een grote keuze uit zwembaden in het Moezelgebied. ’s Zomers kun je hoog boven het Moezeldal met een wijds uitzicht zwemmen in het Höhenfreibad Leiwen. Of in het bad van Ellenz-Poltersdorf dat midden in de wijngaarden ligt. Het Erlebnisbad Zeller Land heeft een lange waterglijbaan en een whirlpool. In Bad Bertrich zorgt thermaal water van 2000 meter diepte voor een temperatuur van 32 graden.

… of in de Moezel

De Moezel wordt steeds meer tot een eldorado voor watersporters als roeiers en waterskiërs. Tussen Alf en Bullay heeft de Wasserskiclub Köln een steiger gebouwd, waarvan je op aanwijzing kunt starten. Eerst oefen je aan een boot met een speciale oefenstang, vervolgens komt te training aan de lange lijn. Een oefenkaart kost 20 euro, een dagkaart 75 euro, pak en materiaal inbegrepen. Je kunt het ook wat rustiger aan doen op een van de vele rondvaartboten op de Moezel. Tijdens het varen geniet je van een afwisseling van hellingen met druivenstokken, rotspartijen en beboste hoogten, evenals schilderachtige wijndorpen en burchten of burchtruïnes. Niet te missen zijn de Porta Nigra in Trier, de prachtige gebouwen in Jugendstil in Traben-Trarbach of de Reichsburg.

Mosel-Festivals

Voor lucullische genoegens zorgt het Wein-Gourmetfestival in april en mei. Het biedt een hele bandbreedte aan activiteiten op plaatsen waar ooit Romeinse keizers baadden, koningen bruisende feesten vierden en monniken de wijnen van de streek dronken. Dat de Moselaner weten wat feestvieren is, laten ze ook zien tijdens de Mosel-Festwochen. Van begin juni tot in oktober vinden ruim 60 concerten en theateruitvoeringen plaats.

De sprong wagen

Ooit al eens van de Bremmer Calmont in de diepte van het Moezeldal willen springen? Durfals kunnen het dal het hele jaar lang vanuit vogelperspectief bekijken. De Moselglider bieden duosprongen voor beginners aan en helpen gevorderden bij het zoeken naar een veilige plaats om te af te springen. Een duosprong kost ongeveer 70 euro.

Van Kenn tot Leiwen reis je via de Römische Weinstrasse langs in totaal 18 plaatsen. Natuurlijk mag ook Trier niet ontbreken. De oudste stad van Duitsland word ruim 2000 jaar geleden gesticht als Augusta Treverorum. Tal van overblijfselen van thermen en religieuze gebouwen getuigen van de buitengewone geschiedenis van Trier. Met een stoeltjeslift kun je omhoog naar de zomerrodelbaan in Saarburg om vervolgens snel af te dalen. De 530 meter lange baan is van april tot oktober dagelijks geopend. Saarburg is ook de moeite waard om zijn pittoreske stadsbeeld. Midden in de stad stroomt de Leukbach over rotscascades 20 meter naar omlaag. Om de streek van nabij te leren kennen is een boerderijvakantie op een van de door de vereniging ‘Natururlaub auf Bauern- und Winzerhöfen’ uitgekozen en gecontroleerde bedrijven aanbevolen!

Weingut Schloss Lieser

Schloss Lieser, gelegen in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts, op de linkeroever van de Moezel is een topdomein met heel wat internationale uitstraling en erkenning. Wat een geweldige riesling maakt Thomas Haag. Niet voor niets werd hij Winzer des Jahres 2015. In de 90er jaren heeft Thomas het samen met zijn vrouw Ute overgenomen in een erbarmelijke toestand. Door heel hard te werken is het weer in alle glorie verheven. Het wijngoed bezit ongeveer twintig hectare in de beste steillages van de moezel. Door 80 jaar oude stokken, alleen maar handmatig oogsten in meerdere gangen zijn de wijnen gegarandeerd met een geweldig ouderingspotentieel. Alle wijnen ondergaan een spontane vergisting in de meer dan 100 jaar oude gewelvenkelder. Ze zijn complex, elegant en mineraal tegelijk. En natuurlijk met een heel laag alcoholgehalte. Wijnen met een eigen identiteit en karakter. Het zijn dan ook niet de minste hellingen waar de druiven vandaan komen, denk aan: Lieser Niederberg Helden, Brauneberger Juffer Sonnenuhr, Brauneberger Juffer, Wehlener Sonnenuhr, Graacher Himmelreich, Bernkasteler Doctor en de Piesporter Goldtröpfchen.

Riesling Trocken

Wit droog – vol, elegant, zuiver! Evenwichtige wijn met een elegante karakter. Mineraaltonen met nuances van o.a. perzik, peer, watermeloen en kumquat. In de afdronk een accent op grapefruit en nuances van kruisbes.

Weingut Schloss Lieser – Juffer Sonnenuhr Riesling Auslese

Wit zoet – rijp fruit, mineraliteit, veel lengte! Strogeel. Jeugdige, intense neus van (over)rijp fruit en mineralen (leisteen).Vrij zoet in de aanzet, hoog extract, super geconcentreerd fruit. In de voortzetting opkomende mineralen en zuren. Enorme lengte en complexiteit in de afdronk. Zeer sterk gebaat bij ontwikkeling op fles. Gaat zonder probleem 20 jaar mee.

Riesling Niederberg Helden Auslese Goldkapsel

Wit zoet – botrytis, verfijnd, complex! Intens goudgeel van kleur. Explosieve neus met botrytis, roostertonen, tropisch en gedroogd fruit, honing. Zeldzaam geconcentreerde en pure smaak, hoog extract, zoet fruit, zeer fijne botrytis toon, honing, mooie zuren. Ook hier weer de karakteristieke minerale toets. Grootse lengte! Voor nu of de komende 40 jaar…

De wijnen worden gezien de lage volumes in Nederland alleen verkocht op voorintekening.