Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Novak Djokovic wijngaard op 5 hectare in Šumadija

Novak Djokovic

Novak Djokovic wijngaard

Novak Djokovic wijngaard – Novak Djokovic, ‘s werelds nummer één heren tennisser, deze week actief in de Australian Open 2020, heeft eind 2016 land gekocht in zijn geboorteland Servië om een wijngaard te beginnen. De wijngaard van de Servische toptennisser is gevestigd in het dorp Lipovac in de subwijnregio Oplenac, Šumadija. Het planten begint voorjaar 2017, dus wellicht dat er in 2021 de eerste flessen verschijnen! Volgens lokale bronnen werd het land enkele maanden geleden via de familie Djokovic verworven en behandeld door de oom van de speler, Goran Djokovic.

Šumadija

Šumadija

Novak Djokovic wijngaard

Als we een lijst moesten maken van topsporters wier vrijgevigheid buiten kijf staat, dan zou de naam van Novak Djokovic er zeker op staan. Op 33-jarige leeftijd heeft de Servische tennisster Novak Djokovic zijn vijfde Wimbledon-titel en 16e Grand Slam-overwinning gewonnen, door Roger Federer te verslaan in een slopende wedstrijd, slechts 3 minuten verlegen van vijf uur lang (juli 2019). Het is een mirakel dat deze man, die zo lang de wereld tennis-elite domineerde en nóg domineert, dankzij zijn regelmatige Bijbellezing de energie kon vinden die hij nodig had voor deze nieuwste veer in zijn pet. Momenteel staat deze topper nummer 2 op de wereldranglijst. Op 1 staat Rafael Nadal, op 3 Roger Federer.

Novak Djokovic wijngaard – ‘Voordat ik een atleet ben, ben ik een orthodox Christen’

De nummer 1 tennisser ter wereld is een orthodox Christen en hij aarzelt niet om het publiekelijk te zeggen. Het is niet ongewoon dat Novak Djokovic tijdens een vergadering Christus aanroept of een kruis om zijn nek draagt om van zijn geloof te getuigen. Voor hem komen zijn religieuze overtuigingen vóór zijn 68 titels, waaronder 12 Grand Slam-toernooien die hij sinds het begin van zijn carrière heeft verdiend. “Dit is de belangrijkste titel van mijn leven, want voordat ik een atleet ben, ben ik een orthodox Christen,” zei hij in april 2011, toen hij de orde van St. Sava in de eerste graad ontving uit de handen van Irenaeus, de Patriarch van de Servisch-orthodoxe kerk. De orde van St. Sava is het hoogste onderscheid in de Servisch-orthodoxe kerk, en het werd hem gegeven vooral omdat hij financieel had bijgedragen aan de renovatie van religieuze gebouwen in zijn geboorteland Servië. Hij financiert een gratis restaurant voor de armste mensen in den lande.

Novak Djokovic wijngaard – Novak creëert kansen voor kansarmen

Novak Djokovic is een multimiljonair dankzij zijn toernooiprijzen en tal van advertentiecontracten. Hij stelt zijn fortuin bereidwillig ten dienste van de kansarmen en helpt doelen die hem dierbaar zijn. Oordeel zelf. Afgelopen december heeft de Novak Djokovic Foundation, waarvan hij een van de belangrijkste weldoeners is, 94.000 euro bijgedragen voor de renovatie van een school in Pozega, Servië. In oktober 2017 kondigde de tennisspeler de opening aan van een restaurant in Servië dat gratis eten aanbiedt aan daklozen en armen. ‘Geld is geen probleem voor mij. Ik heb genoeg verdiend om heel Servië te voeden. Ik denk dat ze het verdienen na de steun die ik van hen heb gekregen,’ zei hij in een destijds uitgebrachte verklaring. Het lot van de kinderen van zijn land (waar het minimumloon wordt vastgesteld op minder dan 200 euro per maand) trekt vooral de aandacht van Novak Djokovic. Daarom heeft zijn stichting in 2015 de krachten gebundeld met de Wereldbank om jonge Serviërs toegang te geven tot scholing en zorg. UNICEF verwelkomde hem in augustus 2015 terecht als goodwill-ambassadeur in Servië. ‘Novak Djokovic is een echte kampioen voor kinderen over de hele wereld. Hij laat zien dat krachtige stemmen en acties een verschil kunnen maken voor kinderen, vooral voor de jongsten,’ zei Yoka Brandt, adjunct-directeur van UNICEF.

Novak en Jelena

Als een trouwe Christen die zijn jeugd leefde in een land vol gewelddadige conflicten – de oorlog tussen Bosnië en duurde van 1992 tot 1995 – heeft Novak Djokovic zijn wortels nooit uit het oog verloren. En dit wordt zeker verwelkomd door zijn vrouw Jelena, met wie hij in 2005 begon te daten toen ze naar dezelfde middelbare school in Belgrado gingen. Ze hebben hun huwelijksgeloften afgelegd in juli 2014 en hun twee kinderen heten Stefan (3 jaar oud) en Tara (4 maanden oud). We kunnen ons voorstellen dat hun thuisleven een uitstekende school zal zijn om niet alleen tennis te leren, maar ook vrijgevigheid.
Novak Djokovic wijngaard

Novak Djokovic wijngaard – Wijnregio’s Servië

Šumadija is de belangrijkste wijnregio van Servië en is de thuisbasis van top wijnproducent Mija Radovanovi. De geografische locatie en de weersomstandigheden van Servië stellen de mensen die in bijna alle delen van het land wonen in staat om wijndruiven te telen. In Servië zijn er ongeveer 700 verschillende soorten wijn. Van het Palić meer in het noorden tot Metohija in het zuiden zijn er negen gemarkeerde wijnroutes die de wijnkelders “verbergen” met de beste wijnen.

Palić

Palić

Novak Djokovic wijngaard – Servische wijngebieden en druivenrassen

Wijn wordt gemaakt van lokale druivenrassen zoals Temjanika, Vranac, Smederevka, Morava en Prokupec. En ook de internationale variëteiten zoals Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Sauvignon Blanc en Olazsrizling zijn in de bijna 70.000 hectare wijngaarden te vinden. Typisch voor Servië zijn de ‘zandwijnen’ uit de Vojvodina provincie, in het noorden. Dit zijn wijnen die afkomstig zijn van zanderige bodems die ooit deel uit maakten van de prehistorische Pannonische Zee. Langgeleden was dit het podium van lokale rassen zoals de Kadarka. Die Kadarka vinden we vooral in Hongarije, waar Servische wijnmakers hem lang geleden naar toe hebben gebracht. Tegenwoordig vinden we in dit gematigde landklimaat wit van Chardonnay, Rijnriesling en de Olaszrizling (Welschrizling) in zowel droge als zoet versie en wijnen van Pinot Noir en Merlot.

Vojvodina

Vojvodina

Syrmië – Fruška Gora

Iets zuidelijker van deze Pannonische vlakte ligt de regio Syrmië, in Fruška Gora. Eén van de oudste, zo niet de oudste wijnregio’s van Servië, waar de Romeine Keizer Probus al wijnstokken liet aanplanten. De combinatie van heuveligheid en de nabijheid van de rivier de Donau zorgt voor een geschikt terroir voor kwaliteitswijn van onder andere de Rieslings, Portugieser en zelfs Chasselas. De wijnen uit deze regio gaan al eeuwen de wereld rond. Volgens de overlevering stond de traditionele aromatische ‘Bermet’ wijn, een zoete en versterkte wijn gemaakt met kruiden en specerijen op de wijnkaart van de Titantic.

Fruška Gora

Fruška Gora

Smederevka

Ten zuiden van Belgrado, rondom de stad Smederevo staat, inderdaad, de Smederevka veelal aangeplant. Smederevka is het symbool voor viticultuur in deze regio, die uitermate geschikt is voor wijnbouw door de rivieren Morova en Donau en de losse, arme bodems. De Smederevka wordt als ‘monocépage’ wijn gemaakt maar ook vaak geblend met Riesling of Sémillon. Het niveau varieert van tafelwijnen tot kwaliteitswijnen gemaakt. Gamay en Prokupec vertegenwoordigen de rode wijnen. In elke uithoek van Servië wordt inmiddels wijn geproduceerd. Die uithoeken zijn ook goed te bezoeken; zeker nu Servië stevig inzet op wijntoerisme.

Novak Djokovic wijngaard – Servische wijnroutes

Fruška Gora

De eerste van de gemarkeerde wijnroutes ligt op de vruchtbare hellingen van mt. Fruška Gora waar grote wijngaarden zijn met de zoetste druiven waar de oude Servische dichters over zongen. Eeuwenlang werd de Fruška Gora-wijnroute om hen heen gevormd. De meest gezochte Fruška Gora-wijnen zijn: Plemenka, Fruška Gora riesling, Italiaanse Riesling (=Olasz of Welsch) en Bermet, een authentieke wijn uit deze regio. Deze wijn kan worden geproefd in de stad Sremski Karlovci en plaatsen eromheen, in ongeveer 60 wijnkelders en wijnmakerijen, waarvan de beroemdste Kiš, Živanović, Dulkin, Merc, Došen, Aleks en Kosović zijn.

Palić wine route

Palić wine route

Subotica

De verdwenen Pannonische zee (of wat daarvoor door moest gaan) liet de Subotica- regio met zandige vruchtbare grond, ideaal voor het verbouwen van wijnstokken waaruit de beste ‘zandwijnen’ worden gemaakt op de tweede van de gemarkeerde wijnroutes in Servië. Italiaanse Riesling, Cabernet en Sauvignon kunnen worden geproefd in de regio van de Palić-wijnroute in de wijngaarden: Zvonko Bogdan, DiBonis, Kosa en andere.

Vršac

Vršac

Vršac

De regio waar het Vršac- gebergte en de Banat- vlaktes samenkomen, zijn er wijngaarden waartussen de Vršac-wijnroute loopt. De druiven van de Banat-wijngaarden op de derde gemarkeerde wijnroute in Servië zijn de voorlopers van de beste wijnen in dit deel van het land: Muscat Otonel, Chardonnay, Pinot Bianco, Rijn en Italiaanse Riesling, Banat Riesling (Feitelijk een blend van Italiaanse Riesling (Welschriesling), Smederevka, Zupljanka en Kreazer.), Smederevka, Župljanak en Kreaca. Naast de Vršac-wijngaarden zijn de beste wijnen van dit gebied te vinden in de wijnkelders en wijnkelders: Kostov, Vinik, Nedin, Stojšić, Rab, Gudurička priča, As.

Oplenac

Oplenac

Prokop en Oplenac

Op de heuvels onder het Kosmaj-, Rudnik- en Venačac-gebergte, met Prokop en Oplenac, telen mensen sinds de oudheid inheemse soorten zoals Prokupac, Vranac en Smederevka. Vandaag kunnen we ze in veel wijnhuizen proberen op de vierde van de gemarkeerde wijnroutes in Servië, waar Jelić, Aleksandrović en Radovanović zich bevinden.

Župa

De vijfde van de gemarkeerde wijnroutes in het land en de beroemdste in centraal Servië is de Župa-wijnroute, gelegen in het Westelijk stroomgebied van de rivier Morava, in het dal tussen de bergen Kopaonik , Željina, Jastrebac en Goč . De traditie van het maken van de beste Župa-wijnen: Tamjanka, Chardonnay, de Rhein Riesling Italiaanse Riesling Rose worden gemaakt door Ivanović, Vinska kuća Minića, Podrumi Radenković, Braća Rajković, Kosta Botunjac en andere wijnmakerijen.

Smederevo

De Smederevo- wijnroute, aan de ene kant begrensd door de Donau en aan de andere kant de Grote Morava-rivier, is de zesde van de gemarkeerde wijnroutes in het land. De bodem in de regio is perfect voor het verbouwen van de Smederevka-druiven, daarom wordt de wijn met de naam Smederevka hier het meest geproduceerd. Ze maken ook Italiaanse Riesling, Sauvignon, Sémillon en Traminer. Proef deze wijnen bijvoorbeeld in de kelders zoals Radovanović, Živković en Janko.

Negotin

Negotin

Negotin

De Negotin-wijnroute, de zevende van de gemarkeerde wijnroutes in Servië, is het centrum van het wijntoerisme in het oostelijke deel van het land, beroemd om de “Rajačke pimnice” (oude wijnkelders in Rajac) – een complex van 270 wijnkelders uit de 18e eeuw. Deze “pimnice” worden niet langer gebouwd, maar sommige van de wijnhuizen hebben ze gerenoveerd, zodat je binnen nog steeds de Negotin-wijnen kunt proeven, zoals Prokupac, Bagrina, Začinak, Vranac, Smederevka, Italiaanse Riesling, Sauvignon en Sémillon.

Knjaževac

Koude winters en warme zomers met veel zonnige dagen is het klimaat dat bij de wijnstok past. Precies zo is het weer op de achtste van de gemarkeerde wijnroutes van Servië en in de stad Knjaževac, waarrond druiven werden verbouwd sinds de Romeinse tijd. Daarom hebben we vandaag nog steeds de Knjaževac-wijnroute. In deze regio komt rode wijn het meest voor: Pinot Noir, Prokupac, Plovdina, Italiaanse Riesling en witte Smederevka. De meest bekende kelders en wijnmakerijen die deze wijnen bewaren zijn Jović en Isakov.

Metohija

Metohija

Kosovo en Metohija

De oude wijnbouwers in Zuid-Servië begonnen de wijnroute Kosovo en Metohija in kaart te brengen in de tijd van de koninklijke familie Nemanjić. Tegenwoordig zijn Vinica Petrović uit Velika Hoča en de wijnmakerij van Antć uit Orahovac de beroemdste wijnmakerijen op de negende van de gemarkeerde wijnroutes in Servië. Ze maken wijn met Welschriesling, Riesling, Pinot Noir, Vranac, Sauvignon en Cabernet.

Novak Djokovic wijngaard – Servische wijntraditie

Rajačke pimnice

Rajačke pimnice

De wijnindustrie van het land heeft altijd traditionele methoden gevolgd, maar Šumadija leidde de beweging om de wijntradities te vernieuwen. De Duitse wijnmaker Emil Reder was een van de meest opvallende personen die in 1929 moderne technologie naar Šumadija bracht. Volgens Vladimir Stojić, directeur van Media Sector, een promotiebedrijf uit Belgrado dat de Šumadija Winemakers Association vertegenwoordigt, was het verworven land wat Novak Djokovic gekocht heeft meer dan 50 jaar geleden een wijngaard. Het is sindsdien verlaten en is momenteel bos. Het is niet zeker wanneer het wijnhuis zal worden gebouwd, maar het zou in 2017 of 2018 kunnen zijn.

Šumadija

Het is nog niet duidelijk waarom Djokovic, die in Servië werd geboren maar in Monaco woont, de wijnregio Šumadija koos voor het wijnproject. Maar Šumadija, met in totaal 1200 wijngaard hectare, wordt beschouwd als een van de belangrijkste wijnregio’s van Servië. Het is de basis voor de wijnmakerijen van twee van de grootste producenten van Servië, Boža Aleksandrović en Mija Radovanović. Meestal worden internationale druivensoorten geplant in Šumadija, waaronder Chardonnay, Sauvignon Blanc en Cabernet Sauvignon. Maar in de afgelopen jaren is het planten van de inheemse rode variëteit van Servië, Prokupac, toegenomen. De lokale bevolking in de wijnregio Šumadija heeft altijd de voorkeur gegeven aan het maken van wijn. De algemene klimaatomstandigheden en de bodemsamenstelling van de regio bieden een geschikte omgeving voor de wijnproductie. Het klimaat is gematigd continentaal. Er zijn echter aanzienlijke microklimaatvariaties vanwege de grootte van het gebied en hoogteverschillen. Winden waaien in alle richtingen, zij het sterk in het westen en noordoosten. De zomers zijn matig warm met verschillen in dag en nacht. De aankoop van de wijngaard door Novak Djokovic en de uiteindelijke drang naar wijnproductie kunnen de naam van Servië in de wijnwereld een boost geven.

Novak Djokovic wijngaard – Novak Djokovic & Seiko

Seiko en Novak Djokovic delen eenzelfde visie. Net als Seiko, is Novak Djokovic  altijd uit op perfectie. En net als Novak, wil Seiko altijd “one step ahead of the rest”zijn. Sinds het begin van de bijzondere partnership tussen Novak Djokovic en Seiko in 2014 zijn Novak’s prestaties buitengewoon geweest. Novak heeft maar liefst meer dan 25 toernooien, waarvan 5 Grand Slams, gewonnen. Gedurende een periode van 28 maanden heeft hij de nummer 1 positie op de wereldranglijst bekleed. En natuurlijk heeft Seiko in zijn overwinningen geen rol gespeeld maar is Seiko buitengewoon trots dat ze Novak met zijn Astron GPS Solar de tijd mochten duiden in zijn zegetocht over de wereld.

Novak Djokovic wijngaard – Novak Djokovic Astron GPS Solar

De nieuwe Novak Djokovic Astron GPS Solar wordt aangeboden als een Limited Edition van slechts 1.500 exemplaren. Het horloge wordt geleverd in een luxe giftbox, en met een extra siliconen band. Iedere eigenaar krijgt daarnaast een speciale kaart met een inspirerende boodschap van Novak. Het gelimiteerde horloge is vanaf februari 2020 verkrijgbaar.