Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Weingut Blees Ferber Eiswein 2021 – alwéér een mooie oogst van dit gouden elixer!

Weingut Blees Ferber Eiswein

Stefan Blees: “De kroning van het jaar 2021! Perfecte omstandigheden op 22 december 2021 gaven ons een kerstcadeau! Deze wijn wordt weer een absoluut hoogtepunt! Als je niet durft, win je niet! Want onze bereidheid en liefde voor Eiswein heeft ons de afgelopen 21 jaar (in het nieuwe millennium) 15 geweldige ijswijnen opgeleverd! Altijd fascinerend voor mij als je zo’n perfecte, geconcentreerde fles opent en ervan geniet met vrienden. Ik wil in het bijzonder alle helpers bedanken (sommigen werken al meer dan 10 jaar bij ons). Het oogstteam verheugt zich nu al om de wijn van dit jaar te proeven bij de volgende Eiswein oogst!”

Weingut Blees Ferber Eiswein – Eiswein

Eiswein heeft een magische klank. Dat is alleszins begrijpelijk, want het gaat om een rariteit en om een wijn met een verhaal. En op z’n best ook om een wijn met een onwaarschijnlijke smaakintensiteit als gevolg van een natuurlijke concentratie. Om een wijn Eiswein te mogen noemen, moeten de druiven geplukt worden in bevroren toestand, bij een temperatuur van minimaal -8°C. Bij het persen wordt het tot ijs bevroren water in de druif gescheiden van de overige bestanddelen, waardoor men sap overhoudt met een veel hogere concentratie aan zuren, suikers en extract dan onder normale omstandigheden. Hierdoor beschikt de wijn behalve over een uniek smaakprofiel ook over een zeer lange levensduur. Eveneens bijzonder: ook al worden de druiven in januari geplukt, de wijn draagt toch als oogstjaar dat van het voorbije jaar.

Blees Ferber Eiswein

Weingut Blees Ferber Eiswein – Duitse specialiteit

Eiswein is per definitie een specialiteit van noordelijk gelegen wijngebieden met wat in het jargon cool climate viticulture heet. Niet alleen moet de temperatuur ‘s winters voldoende dalen, het klimaat moet ook van dien aard zijn dat men druiven zo lang tot in december of januari aan de stok kan laten. Hoe later de druif rijpt, hoe beter dat is. Toonaangevend zijn daarom van oudsher Duitse gebieden zoals Mosel-Saar-Ruwer, Nahe, Rheingau en Franken. De grote uitdaging bij het maken van een Eiswein is het vinden van de juiste balans. Het mag namelijk niet zo zijn dat de zuren allesoverheersend zijn en de wijn ondrinkbaar maken. Om die reden geldt in Duitsland de verplichting dat de druiven bestemd voor Eiswein hetzelfde minimum mostgewicht hebben als voor een Beerenauslese. Een en ander laat onverlet toe dat het wat makkelijker is om ijswijnen te oogsten in tweederangs wijngaarden dan in die van topklasse.

Blees Ferber Eiswein

Weingut Blees Ferber Eiswein – Tricky

De reden hiervoor is dat in wijngaarden met een minder gunstige ligging de rijping minder snel verloopt dan in die met een optimale expositie en met meer zonnewarmte. Het is immers minder riskant om druiven te laten hangen die niet overmatig rijp zijn dan druiven waarbij dat wel het geval is. Al te rijpe druiven lopen het gevaar te desintegreren, vooral wanneer er veel neerslag valt. Het meest gebruikte ras voor Eiswein in Duitsland is de laatrijpende Riesling, terwijl in Franken ook de Silvaner voor spectaculaire resultaten zorgt. In de Rheingau kun je dan weer een intrigerende rariteit vinden op basis van de blauwe Spätburgunder, gevinifieerd als Weissherbst, oftewel lichte rosé!

Blees Ferber Eiswein

Weingut Blees Ferber Eiswein – Klein volume, grote concentratie

Eiswein kan alleen in jaren gemaakt worden met een droog najaar, wanneer de druiven voldoende rijping en concentratie ondergaan en wanneer ze gespaard blijven voor botrytis. Vanzelfsprekend zijn de geproduceerde hoeveelheden altijd klein vanwege het hoge risico op voortijdig verlies van de druiven. Om de druiven te beschermen tegen hongerige vogels worden er trouwens netten overheen gespannen.
De pluk vindt in de regel plaats in de vroege ochtenduren. Vanzelfsprekend gaat het hierbij om handwerk, waarbij een goede timing van groot belang is. Als gevolg van de extreem hoge suikerconcentratie van de most en de lage temperatuur in de kelder komt de gisting maar moeilijk op gang en verloopt ze in de regel langzaam. Net zoals bij Beeren- en Trockenbeerenauslesen het geval is. Zodoende blijft het alcoholpercentage van de wijn laag en behoudt die een grote hoeveelheid restzoet. Wenselijk gelet op de zeer hoge zuurgraad.

Weingut Blees Ferber Eiswein – Numero uno

Gemeten naar volume is niet Duitsland de grootste producent van Eiswein, maar Canada! Wie Canadese wijn zegt, zegt in één adem Ontario, en wie Ontario zegt, zegt Niagara Peninsula. En daar zeggen ze dan trouwens Icewine! De winters zijn hier van dien aard dat het letterlijk en figuurlijk een koud kunstje is om Icewine te produceren. Ze zijn tegenwoordig het paradepaardje van de Canadese wijnindustrie en met name in Japan zeer gevraagd. In principe gebruikt men hiervoor twee druivenrassen: Riesling en Vidal. De Vidal is een vorstbestendige hybride, uitstekend bestand tegen de barre winterse omstandigheden in Ontario. De Riesling is een veel gevoeliger en daarom moeilijker te telen ras, maar daar staat dan wel tegenover dat de ijswijnen ervan een surplus aan verfijning en complexiteit te bieden hebben.

Weingut Blees Ferber Eiswein – Hoe wordt Eiswein gemaakt?

Het is van het grootste belang dat de buitentemperatuur tijdens de oogst van de druiven lager is dan -6°C. Na de oogst worden de druiven, die door de natuur zelf geselecteerd werden, onmiddellijk geperst, om ervoor te zorgen dat de ijskristallen achterblijven in de pers en dat enkel het geconcentreerde druivensap opgevangen wordt. Dat bevriest immers minder snel dan water, door het hoge suikergehalte.
In tegenstelling tot de Duitse Trockenbeerenauslese, hebben de geoogste druiven geen botrytis gehad. In de meeste gevallen hebben ijswijnen een zeer hoog suikergehalte (tot 300 gram per liter), een hoge aciditeit en een relatief lage alcoholconcentratie (van 7 tot 9% vol.). In Duitsland is deze werkwijze verplicht en mag men enkel druiven plukken die op natuurlijke wijze bevroren werden. In andere landen maakt men Eiswein ook op een artificiële manier, door de druiven op roosters in te vriezen in grote diepvriezers. Dit proces heet cryo-extractie en wordt in moeilijke jaren ook toegepast in Sauternes. Uitgaande van hetzelfde principe, bekomt men meer geconcentreerd druivensap dan na het persen bij normale temperaturen. Eiswein wordt geproduceerd in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Canada en op een aantal plaatsen in de Verenigde Staten.

Weingut Blees Ferber Eiswein – Weingut Blees Ferber

Weingut Blees Ferber

Weingut Blees Ferber Eiswein – De kwaliteit en reputatie van Weingut Blees Ferber

Blees Ferber Eiswein – Neumagener Sonnenuhr Riesling Auslese – Weingut Blees Ferber is een traditioneel wijngoed waarin passie een grote rol speelt. Zo ken ik Stefan Blees ten voeten uit! Stefan cultiveert circa tien hectare wijngaarden, waaronder zeven topwijngaarden aan de centrale Moezel, regio Leiwen. Zijn wijnstokken groeien uitsluitend in Moezel leisteen reliëf, dat zijn zeer minerale bodems en dat vind je met name terug in de complexiteit van de wijnen. Het wijnhuis ligt aan de rand van het wijndorp Leiwen en wordt omringd door hun ‘Hausweinberg’, de Leiwener Klostergarten.

Riesling potentieel

Het Riesling potentieel is traditioneel en uitgebreid. Het behoud van het onmiskenbare terroir van deze unieke wijngaarden in de kelder is voor Stefan de echte kunst van het wijnmaken. Al zijn wijnen krijgen de tijd die het kost om te rijpen tot een karakter vol persoonlijkheid. Ervaring en rust zijn essentiële ingrediënten die in al zijn wijnen zitten. Het gourmetmagazine ‘Der Feinschmecker’ noteert Blees Ferber als één van de betere wijnhuizen in Duitsland. Natuurlijk is dat een grote stimulans om op het pad te gaan dat Stefan heeft gekozen. Het is natuurlijk ook een bevestiging dat zijn wijnen aan de hoogste normen voldoen. In 2015 werd Blees Ferber opnieuw geprezen door het gezaghebbende blad ‘Mosel Fine Wines’. Ik citeer: “A special mention goes to the up-and-coming Weingut Blees-Ferber. After landing its TBA on our list of noble-sweet Riesling highlights in 2015, the Estate underlines its skills again in 2016 with one of the finest Eiswein of the vintage.” Bovendien werd de Eiswein van Stefan eveneens geroemd!

Leiwener Klostergarten Riesling Eiswein – De wijnbergen van Blees Ferber

Weingut Blees Ferber Eiswein – Riesling

Geschiedenis

Riesling wordt voor het eerst genoemd in de 15e eeuw. De groeiwijze, grootte van de druiven, de lange rijpingstijd en vorstbestendigheid duiden op verwantschap met wilde druiven. Op de langste Rieslingtraditie kunnen de producenten in de Rheingau en aan de Moezel bogen; er zijn daar vermeldingen in documenten uit respectievelijk 1435 en 1465. Verwijzingen naar verspreiding in het huidige Rheinhessen en in de Pfalz zijn bekend uit het einde van de 15e eeuw en uit de eerste helft van de 16e. Riesling behoorde ook in de 17e en 18e eeuw al tot de van overheidswege aanbevolen druivenrassen. Nog altijd vraagt men zich af waar de naam precies vandaan komt. Heeft het woord Riesling te maken met ‘verrieseln’ (vroegtijdig afvallen van druifjes), met ‘reissend’ (hoog) zuur, met edel ‘Reis’ (twijg) of met ‘Rusling’ (donker hout)? Internationaal staat hij bekend als Rheinriesling, terwijl in Baden het synoniem Klingelberger gebruikt mag worden. Met de Welschriesling, die ondermeer in Oostenrijk, Italië en Slovenië geteeld wordt, heeft de Duitse Weisser Riesling niets gemeen.

Betekenis

De Riesling groeit in alle Duitse wijngebieden en beslaat een oppervlakte van ruim 21.000 hectare. Dat komt overeen met circa 20% van de totale aanplant. De aanplant van de Riesling is de afgelopen twintig jaar met 5000 hectare toegenomen, goed voor het terugveroveren van de eerste plaats, vóór de Müller-Thurgau. Alle gebieden dragen daaraan bij, zij het in verschillende omvang. In de Rheingau beslaat de Riesling met 2420 hectare zowat 80% van de daar beschikbare oppervlakte. Andere belangrijke Rieslingproducenten zijn de gebieden Mosel (5200 hectare), Pfalz (5000 hectare), Rheinhessen (3200 hectare), Württemberg (2100 hectare), Baden (1200 hectare) en de Nahe (1000 hectare). In elf van de dertien Duitse wijngebieden behoort Riesling tot de Classicdruiven.

Teelt

De Riesling is een langzaam rijpend ras, dat gekenmerkt wordt door een fruitig zuur. Daarom is hij voorbestemd voor de noordelijke gebieden, waar hij in de late herfstzon zijn rijping voltooit. Hij stelt de hoogste eisen aan de ligging van de wijngaard, maar geringe aan de bodem. Afhankelijk van bodem en microklimaat geeft hij heel uiteenlopende wijnen. Optimale condities bieden de stenige steile hellingen langs de rivierdalen die goed warmte kunnen opslaan.

Weingut Blees Ferber Eiswein – Vinificatie en smaak

Rieslingwijnen zijn er in alle soorten, maten en kwaliteiten. De opvoeding ervan gebeurt ten dele in het traditionele grote houten foeder. Naast ongecompliceerde wijnen voor alledag biedt Riesling een rijke keuze aan predikaatwijnen. Bij de hogere kwaliteitsniveaus komen vaker zoete of edelzoete wijnen voor, terwijl ook heel wat Qualitäts- en Kabinettwijnen (vooral in de noordelijker gebieden) ter compensatie van de hoge zuurgraad met een beschaafd restzoet uitgebalanceerd wordt.

De typische Riesling heeft een bleekgele, naar groengeel tenderende kleur. In de geur domineren perzik of appel. De smaak wordt gekenmerkt door pittig zuur. Bij Rieslings van leisteenbodems spreekt men van een minerale toets. Sommige wijnen ruiken naar vuursteen, oudere wijnen hebben vaak een interessante petroleumtoon. De natuurlijke zuurgraad biedt een goed potentieel voor verwerking tot sekt. Edelzoete Beerenauslesen en Eisweine behoren tot de duurste Duitse wijnen in het buitenland. Rieslings moeten pas minimaal een jaar na de oogst gedronken worden. Vele bereiken hun optimale drinkrijpheid pas na enige jaren. Het bewaarpotentieel van topwijnen is bijna onbegrensd.

Weingut Blees Ferber Eiswein – In het glas

Jonge, lichte Rieslingwijnen, naar smaak droog tot fruitig zoet, zijn ideale zomerwijnen. Aan tafel zijn gerijpte Rieslings beter op hun plaats. Zelfs oudere Spätlesen laten bij eten weer wat van hun jeugdigheid proeven. Droge tot halfdroge Rieslings passen goed bij lichte gerechten, gestoomde zee- en zoetwatervis, vlees met lichte sauzen en klein gevogelte. Halfdroge tot lieflijke Spätlesen harmoniëren goed met verse kaas. Fruitig zoete Spätlesen of edelzoete Auslesen zijn voortreffelijke begeleiders van fruitdesserts. Gerijpte edelzoete Auslesen en Beerenauslesen zijn optimale aperitieven bij feestelijke menu’s.

2018 Leiwener Klostergarten Riesling Eiswein

De 2018er Leiwener Klostergarten Riesling Eiswein werd geoogst op 170 ° Oechsle in de vroege uren van 21 januari 2019 en werd gefermenteerd tot volledig nobel-zoete niveaus van restsuiker (240 g / l). Het biedt een prachtige neus gemaakt van mirabellen, bittere citroen, salie, bijenwas en fijne kruiden. De wijn is verbluffend in balans op het olieachtige maar complexe palett en geeft een prachtig gevoel van gedroogd fruit, gekonfijte citroen, natte steen en amandelcrème in de subtiele en subtiel tickly finish. De nasmaak draait om amandel, rozenwater, kinine en suikerspin. Terwijl nu al enorm drinkbaar, zal deze geweldige wijn een zachtere uitdrukking van Eiswein geven door opleg. Dan zal de zoetheid zijn afgenomen en typische secundaire en tertiaire tonen van Riesling u verbluffen! Houdbaarheid 2038-2068! Dan hebben we het over 20 tot 50 jaar!

2020 Leiwener Klostergarten Riesling Eiswein

De 2020er Leiwener Klostergarten Riesling Eiswein werd in de vroege uren van 30 november 2020 geoogst op 147° Oechsle en komt uit de tweede persfractie (het vrijlopende sap produceerde de Eiswein ***). De wijn werd gefermenteerd tot volledig edel-zoete niveaus van restsuiker (204 g/l). De wijn heeft enorm aantrekkelijke en complexe geuren van gekonfijte grapefruit, framboos, honing, gedroogde abrikoos, guave, meloen, kers, pruimen, zoethout en een vleugje bloemige elementen. De wijn raakt het gehemelte met intens rijke en exotische zoetheid en honingzoete elementen, maar ook de zuurgraad komt snel bij het feest en verheft alle aroma’s. De afdronk is heel puur en schoon, en dit ondanks alle zoetheid en rijkdom die er speelt. Door de zoetheid kan deze Eiswein gracieus ouder worden. Het is een schoonheid van dessertwijn. Houdbaar 2027-2040!

Wat een prachtige regio!