Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Stefan Blees in de lift!

Stefan Blees

Stefan Blees in de lift!

Stefan Blees in de lift! – hoe het zo is gekomen…

Weingut Blees Ferber – Omdat ik het werken met mensen en wijnen erg leuk vind kon het kennelijk niet uitblijven dat een bevriende wijnboer in Duitsland mij vroeg om te gaan importeren in Nederland. Zijn wijnen zijn het absoluut waard, dus ik dacht, waarom niet? Ik ben tenslotte Duitsland en Zwitserland specialist dus ik vind het ook wel mooi om dat te gaan doen. Maar één en ander kwam natuurlijk niet uit de lucht vallen. Het begon met een bezoek aan kruidenhotel Villa Vontenie in het kasteel Rammstein! Eigenaar Jeroen Bauer schonk mij een Riesling van het wijnhuis Blees Ferber in. Mijn eerste en enthousiaste reactie was: ‘Zo dan! Waar komt dát vandaan!?”. Kortom: ik werd weggeblazen door deze wijn. Na wat onderzoek kwam ik erachter dat de wijnmaker meer dan 10,5 hectare aan beste toplocaties rond de Moezel heeft. Het leuke is, maar daar kom je later dan weer achter, is dat het anderen ook zo vergaat. Zoals bijvoorbeeld Daniel Bayer, een Duitse wijnblogger!

Weingut Blees Ferber

De kwaliteit en reputatie van Weingut Blees Ferber

Weingut Blees Ferber is een traditioneel wijngoed waarin passie een grote rol speelt. Zo ken ik Stefan Blees ten voeten uit! Stefan cultiveert circa tien hectare wijngaarden, waaronder zeven topwijngaarden aan de centrale Moezel, regio Leiwen. Zijn wijnstokken groeien uitsluitend in Moezel leisteen reliëf, dat zijn zeer minerale bodems en dat vind je met name terug in de complexiteit van de wijnen. Het wijnhuis ligt aan de rand van het wijndorp Leiwen en wordt omringd door hun ‘Hausweinberg’, de Leiwener Klostergarten. Het Riesling potentieel is traditioneel en uitgebreid. Het behoud van het onmiskenbare terroir van deze unieke wijngaarden in de kelder is voor Stefan de echte kunst van het wijnmaken. Al zijn wijnen krijgen de tijd die het kost om te rijpen tot een karakter vol persoonlijkheid. Ervaring en rust zijn essentiële ingrediënten die in al zijn wijnen zitten. Het gourmetmagazine ‘Der Feinschmecker’ noteert Blees Ferber als één van de betere wijnhuizen in Duitsland. Natuurlijk is dat een grote stimulans om op het pad te gaan dat Stefan heeft gekozen. Het is natuurlijk ook een bevestiging dat zijn wijnen aan de hoogste normen voldoen. In 2015 werd Blees Ferber opnieuw geprezen door het gezaghebbende blad ‘Mosel Fine Wines’. Ik citeer: “A special mention goes to the up-and-coming Weingut Blees-Ferber. After landing its TBA on our list of noble-sweet Riesling highlights in 2015, the Estate underlines its skills again in 2016 with one of the finest Eiswein of the vintage.” Bovendien werd de Eiswein van Stefan eveneens geroemd!

Stefan Blees in de lift!

Sinds eind oktober 2021 is de langdurige druivenoogst van de jaargang 2021 van dit jaar met succes afgerond! Ondanks de slechte weersomstandigheden in het voorjaar en de zomer, in augustus helaas veel regen, echter, september bracht mooie, warme temperaturen en tenslotte bracht de herfst ook een ietwat zonnige “Gouden Oktober”! Dat laatste is erg goed voor de laat rijpende Riesling druiven en maakte de oogsttijd aangenaam. In de wijngids Gault & Millau 2021 werd Blees Ferber bekroond met de 4e druif en in de wijngids VINUM 2022 stegen Bleef Ferber naar 3,5 sterren! Natuurlijk is Stefan en medewerkers erg trots op deze twee grandioze onderscheidingen en zien hun streven naar kwaliteit er weer in terug!

De wijnen van weingut Blees Ferber

 • Riesling Hochgewächs trocken

  Subtiele zuren, voor diabetici geschikt! De Riesling Trocken Hochgewächs komt van 35-40 jaar oude wijnstokken in de Leiwener Klostergarten. Deze lichtgeel gekleurde wijn biedt een vrij weelderige, aromatische en aardse neus van ananas, veel kruiden, specerijen, appel, sinaasappel en abrikoos. De wijn komt niet helemaal droog over in de mond, maar romige en zachte elementen zorgen voor een relatief vreugdevolle en aangename ervaring. Zurigheid en pit in de afdronk voegen een iets frissere kant toe aan deze directe en vrij brede droge Riesling.

 • Riesling Hochgewächs feinherb

  Mooie feinherb Riesling! De Leiwener Klostergarten Riesling Hochgewächs is afkomstig van 35 jaar oude wijnstokken en werd gefermenteerd tot zoete niveaus van restsuiker (68 g/l). Het biedt een vrij expressieve en fijn aromatische neus van munt, grapefruit, verse druif, gele appel en rook. De wijn blijkt vrij direct en enorm fruitig in de mond. Veel zachte en zoete tonen van druiven- en appelsap zorgen voor een aangenaam en gemakkelijk drinkbaar gevoel in de middellange en vrij zoete afdronk.

 • Weisser Burgunder trocken

  Smaakvolle wijn, mooie Bourgondische geuren, voor diabetici geschikt! Deze wijn is favoriet bij alle drinkers, unaniem lovende woorden!

 • Blanc de noir Spätburgunder trocken

  Typisch Pinot Noir toch!

 • Neumagener Rosengärtchen Riesling kabinett feinherb

  Edel bouquet, aangename partner voor de gastronomie! De Neumagener Rosengärtchen Riesling Kabinett Feinherb is een off-dry wijn (met 22 g/l restsuiker) gemaakt van fruit geplukt op 88° Oechsle. Het heeft een vrij directe en vrij pittige neus van limoen, grapefruit, munt, greengage, groene appel en kruisbes, evenals wat amandel en peer met luchting. De wijn is delicaat zacht en romig in de mond en laat een licht fruitige en middellange afdronk achter. Deze zeer makkelijk drinkbare off-dry Riesling zal vanaf volgend jaar het lekkerst zijn.

 • Leiwener Laurentiuslay Riesling kabinett 91 punten

  Fruitige topper met restzoet! De Leiwener Laurentiuslay Riesling Kabinett is gemaakt van fruit dat is geplukt op 89° Oechsle in het Bubental-gedeelte van de wijngaard en is gefermenteerd tot zoete niveaus van restsuiker (68 g/l). Restgeuren van de spontane gisting maken al snel plaats voor vrij rijpe geuren van amandelroom, gele perzik, ananassap, peer, meloen en een vleugje abrikoos in de neus. De wijn is aan de zoete en zachte kant in de mond, gedefinieerd door Spätlese rijkdom. De afdronk heeft meer frisheid maar heeft een paar jaar nodig om zijn rijkdom volledig te integreren en meer complexiteit te ontwikkelen.

 • Schweicher Herrenberg Alt Reben Riesling Feinherb

  Winnaar categorie feinherb in de Mosel! De Herrenberg Riesling Feinherb Alte Reben, zoals het op het consumentenetiket wordt genoemd, is een off-dry wijn (met 24 g/l restsuiker) gemaakt van een perceel beplant met 45 jaar oude Riesling wijnstokken aan de onderkant van een heuvel, net naast de Longuicher Maximiner Herrenberg. De wijn biedt een subtiel aromatische neus van amandelroom, anijs, mandarijn, aardse kruiden, grapefruit en enkele bloemige elementen. De wijn is zeer delicaat en soepel in de mond en laat een middellang maar aantrekkelijk gevoel achter in de mooi gefocuste en gestructureerde afdronk.

 • Piesporter Goldtröpfchen Riesling Spätlese *** trocken

  Geselecteerde druiven, grote wijn met veel toekomst! De Piesporter Goldtröpfchen Riesling Spätlese Trocken *** is gemaakt van fruit dat is geplukt op 91° Oechsle in het Hohlweide (Niederemmel) deel van de wijngaard en is spontaan gefermenteerd in roestvrijstalen tank. Het biedt een mooi complexe en aromatische neus van specerijen, anijs, ananas, gegrilde citrus, grapefruit, kruiden en barbecuekruiden. De wijn ontwikkelt in het begin behoorlijk wat aanwezigheid in de mond, maar onthult meer finesse naarmate hij zich ontwikkelt. De afdronk is goed gefocust en kruidig, maar ook iets krachtiger en lineair. Wat CO2 verheft de smaken in de nasmaak.

 • Trittenheimer Apotheke Riesling Spätlese *** Alte Reben fast trocken

  Geselecteerde handpluk van de druiven, een zeer edel bouquet, echt een grote maar ook heerlijke wijn! De Trittenheimer Apotheke Riesling Spätlese Trocken *** Alte Reben komt van 50 jaar oude wijnstokken in het Laurentiusberg-gedeelte van de wijngaard en werd spontaan gefermenteerd in roestvrijstalen tank. In het begin is de wijn een beetje reductief en pas geleidelijk komen er wat rokerige en vrij pittige tonen van peer, grapefruit, amandelroom, cassis, wijngaardperzik en gedroogde witte bloemen bij. De wijn blijkt mooi speels op het niet volledig droog smakende gehemelte, waar wat romig en rijp fruit zorgt voor een relatief soepel en elegant gevoel. De afdronk is buitengewoon lang, rokerig en gefocust. Er ligt aanwezigheid en zelfs wat kracht op de loer, maar het blijft goed onder controle. We zouden ervoor kiezen om in zijn vroege dagen van deze droog smakende wijn te genieten, voordat de kracht het definitief overneemt.

 • Neumagener Sonnenuhr Riesling fast trocken NON PLUS ULTRA

  Complexe en romige wijn!

 • Piesporter Goldtröpfchen Riesling Spätlese ***

  Typische late pluk Mosel! Grand Cru met veel potentieel!

 • Blauer Spätburgunder Rosé halbtrocken

  Mooi fruit, aangenaam, fijne rosé!

 • Blauer Spätburgunder rotwein trocken

  Zeer aangename begeleiding van spijs, fruitig bouquet!

 • Leiwener Klostergarten Eiswein

  Een sensatie! De 2020er Leiwener Klostergarten Riesling Eiswein *** werd in de vroege uren van 30 november geoogst op 153° Oechsle en komt uit het vrijlopende sap (de tweede persfractie produceerde de Eiswein AP 10). De wijn werd gefermenteerd tot een volledig edelzoet restsuikergehalte (225 g/l). Het biedt een verbluffend frisse en elegante neus van fijne honingzoete wijngaardperzik, mandarijn, acacia, sinaasappelschil, een vleugje mango, ananas en mirabel, allemaal verpakt in delicate rook en nougat. Een sensatie van volle zoetheid, die wordt onderstreept door veel honingzoete elementen in de mond, doen de wijn meer overkomen als een Beerenauslese dan als een echte pittige Eiswein. De afdronk is enorm lang, zeer intens en geconcentreerd. De Eiswein-schil en zuurgraad komen pas door in de afdronk. Hoewel niet helemaal vol met Eiswein-kenmerken, blijkt deze wijn toch een magnifieke dessertwijn in wording. 2030-2055.

Commentaar van het gezaghebbende Mosel Fine Wines No53 AUG 2020

De link naar Mosel Fine Wines