Voor Home klik op het Vino Amore logo! info@vinoamore.nl

Vino Amore

Vino Amore druiven gelei

Vino Amore druiven gelei

Ieder jaar maakt Vino Amore druiven gelei van drie rassen uit de eigen tuin. Wij genieten daar erg van, de gelei smaakt heerlijk op brood of op ijs. Recentelijk leek het ons leuk om de abonnementhouders te trakteren op een potje. Dat is ook meteen de reden voor dit bericht. In dit bericht vertellen we over de druivenrassen die in de gelei zitten. U heeft belachelijk veel historie in het potje! En het plaatje hieronder is uit eigen tuin!

Vino Amore druiven gelei

Vino Amore druiven gelei – Acolon

Wellicht heeft u nog nooit gehoord van het ras Acolon. Het eerste plaatje van links! Mooi fruit, prachtige compacte trossen, goede structuur! Dit in het Württembergse Weinsberg gekweekte blauwe ras heeft in korte tijd een plaats binnen het Duitse aanbod aan rode wijnen weten te verwerven. Al in 1971 slaagden druiventelers in Weinsberg in een succesvolle kruising van Lemberger en Dornfelder. Pas aan het begin van de 21e eeuw kwam de druif snel uit op 100 hectare experimentele teelt, verspreid over 500 locaties. Nu hij voor reguliere teelt is vrijgegeven, bedraagt de aanplant ruim 450 hectare, overwegend in Baden-Württemberg, maar ook in Rheinland-Pfalz. Acolon rijpt heel vroeg, bereikt een hoge kleurintensiteit en serieuze mostgewichten. Behalve mooie fruitaroma’s hebben de wijnen een goede structuur en lengte, met meestal een bescheiden hoeveelheid tannine. Opvoeding gebeurt gedeeltelijk op barrique. Afhankelijk van hun opvoeding passen de wijnen bij niet al te zware tot stevige vleesgerechten. De Acolon heeft beroemde ouders. Lees maar mee!

Vino Amore druiven gelei – Lemberger

Blauer Limberger is de officiële naam waaronder de druif geklasseerd is. Lemberger en Blaufränkisch zijn de voor Duitse wijnen toegelaten synoniemen. De laat rijpende Lemberger stamt naar alle waarschijnlijkheid uit wijngaarden langs de benedenloop van de Donau. In de tweede helft van de 18e eeuw wordt de aanwezigheid van Lemberger in Oostenrijk vermeld. Daar groeit hij ook nu nog in het Burgenland en bij Wenen onder de naam Blaufränkisch, terwijl hij in Hongarije Kékfrankos heet. In de 19e eeuw werd in het toenmalige koninkrijk Württemberg geijverd voor de terugdringing van inferieure druiven en de verspreiding van edele rassen, waaronder de Lemberger. De Württembergse Lemberger was de huiswijn van de eerste Bondspresident Theodor Heuss. Ook vorst Bismarck en Napoleon schijnen hem graag te hebben gedronken. DNA-profilering heeft aangetoond dat Blaufränkisch een kruising is tussen Gouais blanc (Weißer Heunisch; mannelijke ouder) en Blaue Zimmettraube (vrouwelijke ouder; de nakomelingen van Blauer Gänsfüsser). Historische bronnen voor de classificatie van wijnstokken hebben zeer solide bewijs geleverd dat het geografische gebied van oorsprong van de variëteit Neder-Stiermarken (tegenwoordig Sloveens Stiermarken) is. Lange tijd voor de toepassing van DNA-analyse werd Blaufränkisch ten onrechte beschouwd als een kloon van de Gamay- druivensoort, vanwege bepaalde overeenkomsten in morfologie en mogelijk vanwege de naam Gaméin Bulgarije.

Vino Amore druiven gelei – Lemberger – Gouais blanc / Weißer Heunisch

De Gouais Blanc is een zeer oud Frans wit druivenras, dat uitermate belangrijk is geweest als voorouder. Deze druif is een van de oudste én belangrijkste rassen in West-Europa en kwam daar vanaf de 13e eeuw op grote schaal voor. De streek waar dit ras ontstaan is, ligt in het oostelijk gedeelte van Frankrijk tegen de Duits-Zwitserse grens. Jarenlang DNA-onderzoek heeft onder meer uitgewezen dat deze variëteit wel meer dan 80 nakomelingen heeft, vandaar de bijnaam Casanova onder de druiven. Hier zijn een paar voorbeelden op zijn plaats:

  • de Chardonnay maar ook de Gamay Noir zijn kruisingen van deze druif met de Pinot;
  • de Aubin Blanc en de Petit Meslier zijn kruisingen van deze druif met de Chenin Blanc;
  • de Furmint, de Riesling, de Elbling en de Blaufränkisch hebben deze druif als een van de voorouders.

Lemberger – Blaue Zimmettraube / Blauer Gänsfüsser

De Blauwe Zimmettraube werd in de 19e eeuw verbouwd in Neder-Stiermarken in wat nu het noordoosten van Slovenië is. In Rheinhessen en Friuli bestaan ​​nog steeds individuele wijnstokken. De Blauwe Zimmettraube komt rechtstreeks van de Blauwe Argant.

Vino Amore druiven gelei – Dornfelder

De Dornfelder is de meest succesvolle Duitse kruising voor rode wijndruiven. Zijn wortels liggen in Württemberg, in de plaats Weinsberg. Daar gaf wijnbouwdeskundige Imanuel Dornfeld de aanzet tot het stichten van de plaatselijke wijnbouwschool. August Herold – die leefde van 1902 tot 1973 – kweekte er in 1955 al de Dornfelder. Hij deed dat door de rassen Helfensteiner (zelf een kruising uit Frühburgunder en Trollinger) en Heroldrebe (een kruising uit Portugieser en Limberger) te kruisen. Het duurde een jaar of wat vooraleer het ras erkenning vond bij de wijnboeren. Aanvankelijk werd het gebruikt voor zogeheten ’Deckrotwein’ om lichte rode wijnen een wat donkerder kleur te kunnen geven, totdat men het ware potentieel van de Dornfelders ontdekte.

Dornfelder – Helfensteiner

Helfensteiner is een blauw druivenras dat ook bekend staat onder de naam Blauer Weinsberger. Het ras werd in 1931 gecreëerd door een kruising van Frühburgunder en blauwe Trollinger bij het National Training and Research Institute voor wijn- en fruitteelt in de wijngaard. De rasbescherming van het nieuwe ras werd in 1960 verleend. De kweker van het druivenras is August Herold, die ook de kweker is van de druivenrassen Kerner (1929), Heroldrebe (1929) en Dornfelder (1955). De naam is afgeleid van het kasteel Helfenstein bij Geislingen. Het ras wordt geteeld in het teeltgebied van Württemberg; de beplante wijngaard is ongeveer 25 hectare groot . De rode wijnen zijn delicaat fruitig en aangenaam en de roséwijnen zijn van goede kwaliteit. De lage acceptatie van het ras door de wijnboeren is te wijten aan de fluctuerende opbrengsten, die te wijten zijn aan hun gevoeligheid voor bloei.

Dornfelder – Heroldrebe

Een Duits rood druivenras dat in Rheinhessen en Pfalz nog staat aangeplant. Economisch gezien niet meer van grote betekenis vanwege de late afrijping en gevoeligheid voor botrytis. Er worden lichte fruitige rosé’s van gemaakt die als zomerwijn geclassificeerd kunnen worden. Belangrijker is dat uit de Heroldrebe de veel succesvollere Dornfelder is ontstaan.

Vino Amore druiven gelei – Chardonnay

Chardonnay is een wereldmerk. Alleen in sommige plaatsen in Frankrijk komt hij niet voor, met name in de bordeaux. Doordat chardonnay een neutrale druif is kan het zowel zeer kwaliteitsvolle wijnen opleveren als zeer bescheiden wijntjes. Dna onderzoek heeft uitgewezen dat chardonnay afstamt van pinot noir en gouais blanc. Dit maakt dat we de theorieën als zou de druif afkomstig zijn uit het Midden-Oosten van de hand kunnen wijzen.

Chardonnay stelt geen hoge eisen aan de bodem en het klimaat. De opbrengsten variëren van 30-100 hectoliter per hectare. Bij producties van 30-40 ontstaan de beste wijnen. De bodem en het microklimaat bepalen mede de geschiktheid voor houtrijping. De lang houdbare chardonnay geeft een helder gele tot bleek goudkleurige volle wijn die meestal fruitig en droog is. Het aroma omvat een groot scala van geuren: fruit, kaneel, honing, peer, geroosterd brood, verse boter, noten en bij houtopslag vanille. De wijnen kunnen ook op hout gevinifieerd en opgelegd worden, daardoor is hij soms lang houdbaar.

De mooiste wijnen zijn afkomstig uit Bourgogne (Chablis, Montrachet, Meursault), ook een deel van de Champagne bestaat uit chardonnay. Verder kun je het ras vinden in het zuiden van Frankrijk en heeft het een wereldwijd verspreid areaal. Vooral in Australië worden er ook goede resultaten gehaald.

Vino Amore druiven gelei – Black Muscat

Een druif met een andere naam zou net zo zoet smaken. Dat is tenminste het geval met Black Muscat, een druif met zwarte schil die ook bekend is als Muscat Hamburg, Golden Hamburg, Black Hamburg, Muscat de Hambourg en Muscat Gamburgskiy, afhankelijk van met wie je praat. Black Muscat heeft meer dan 30 verschillende synoniemen. En daar is een goede reden voor. De variëteit, hoewel vaak geproduceerd als tafelwijn, geeft ook een zoete, vriendelijke dessertwijn die in de smaak valt in landen van de Verenigde Staten tot Italië en Rusland.

Zelfs de druiven zijn universeel geliefd. Black Muscat-vruchten zijn groot en gezwollen en hebben een heerlijk bloemig aroma dat je zou kunnen aanmoedigen om ze met een handjevol te eten – we raden aan om ze te combineren met een stuk kaas. Hoewel Muscat-wijnstokken over de hele wereld worden gevonden, hebben we het aan R. Snow uit Bedfordshire, Engeland te danken voor de introductie van deze specifieke wijnstokken in ons leven. In 1850 creëerde hij de druif door de Schiava Grossa – of Trollinger, een Duits/Italiaanse rode – en de Muscat of Alexandria, een witte wijndruif die als een van de oudste ongewijzigde druivensoorten wordt beschouwd, te kruisen.

In Frankrijk beantwoordt Black Muscat aan twee hogere roepingen: die van een dessertwijn en die van een tafeldruif. De productie is sterk gereguleerd door dezelfde regels die de productie van champagne controleren – als de Fransen erin geïnvesteerd hebben, weet je dat het goed zal zijn. Daarom zijn er zeer specifieke kwalificaties voor de grootte en het gewicht van elke bos.

Ondertussen wordt het in Oost-Europa – denk aan Servië en Macedonië – geproduceerd als een licht, droog rood. Het begint ook aan populariteit te winnen in China en Japan als onderdeel van tafelblends, en is zo gedienstig dat het zelfs in Engeland kan worden gerijpt.

Amerikaanse drinkers kunnen het vinden in Virginia, Oregon, Texas, New York en Washington . Je kunt ook naar het noorden gaan om een ​​fles te pakken van het Canadese Vancouver Island. De druiven hebben de neiging om te gedijen in Californië gematigd klimaat, waardoor traditionele aantekeningen van roos en lychee, Voor iets een beetje anders, kijk naar New York, waar de druiven worden gebruikt om ijs wijn.

In vergelijking met andere Muscats, zoals de bekendere Muscat Blanc à Petit Grains of Muscat Ottonel, is Black Muscat geen erg complexe wijn. Je kunt iets aan de lichtere, minder zure kant verwachten en zorg ervoor dat je je eten dienovereenkomstig plant.

Neutralere combinaties zullen de tonen van de wijn naar voren halen zonder deze te overheersen – we raden bessentaartjes, crème brûlée, sint-jakobsschelpen en kaasschotels aan (en echt, wat heb je nog meer nodig dan wijn en kaas?). Ben je al je wijnselectie voor Valentijnsdag aan het plannen? Je zult moeite hebben om een ​​betere vriend voor chocolade te vinden dan Black Muscat.

Van de black muscat hebben wij uiteraard een wijn, uit de Quady Winery!